Økonomi

Kundene raser mot Rema 1000s søndagsstunt

Kundene er rasende over Rema 1000s søndagsstunt. Ekspert tror Rema kan tape omsetning på sin opptreden. - Et panisk hevnangrep, mener økonomiprofessor.

Mishagsytringene strømmer inn mot Rema-sjef Ole Robert Reitan etter at han mandag anmeldte sine konkurrenter.
 • Knut-erik Mikalsen
  Knut-erik Mikalsen

Rema 1000 får mange og svært harde reaksjoner fra kundene sine på sosiale medier etter at selskapet mandag anmeldte sine konkurrenter for å drive søndagshandel i strid med loven.

På selskapets egen Facebook-side legger mange kunder ikke skjul på at de sterkt misliker Rema-sjef Ole Robert Reitans utspill: mandag anmeldte han 120 søndagsåpne butikker (såkalte Brustadbuer) for å drive i strid med loven om søndagshandel.

Tar farvel med Rema på Facebook

Flest anmeldelser er det mot Norgesgruppens butikker, som har kjeder som Kiwi og Joker. Men også Bunnpris-butikker og Coop-butikker ble omfattet av anmeldelsene, som ble levert inn av Reitan personlig på Sentrum politistasjon i Oslo.

LES OGSÅ:

Les også

Rema anmelder 120 konkurrenter for ulovlig søndagsåpent

Kundene er ikke nådige mot Reitan og butikkjeden:

— Redd det som er igjen av Rema 1000s stolthet og trekk anmeldelsen før det er for sent. Folket er rystet over at politiressurser skal benyttes på en slik fillesak, skriver én av dem.

En annen omtaler Reitans siste grep slik, under tittelen «Farvel Rema»:

— Rema er store nok til å konkurrere også på dette området og kan starte sine egne Brustadbuer. Det å bruke politiet for å stoppe konkurrenter er feigt og smålig.

Kunder: – Vår siste handletur på Rema

Andre igjen skriver:

— Sjalusi og smålig av Reitan. Vår siste handletur på Rema 1000.

— Gratulerer med småligheten, Reitan. Mye vil ha mer – men i dag mistet dere for all fremtid meg som kunde! Takk for at dere gjorde valget enkelt for meg!

— Kommer aldri til å handle i en Rema 1000-butikk igjen!

— Kastes det stein i glasshus? Har en av Rema-buene i nærområdet, og HELE hovedbutikken er disponibel for alle hele åpningstiden absolutt hver søndag.

— Du burde skamme deg, jeg handler ikke i dine butikker før du offentlig beklager og trekker anmeldelsene.

 • LES OGSÅ: Rema får kritikk for markedsføringskampanje der de sammenligner priser på merkevarer og egne varer.

Rema: – Tilraner seg markedsandeler

Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, vil overfor Aftenposten ikke kommentere hvordan selskapet reagerer på de svært mange og negative innspillene fra kundene, men skriver dette i en e-post:

— Det viktigste for oss i denne saken er å få frem at Norges største og dominerende dagligvareaktør tilraner seg markedsandeler ved å ha et svært avslappet forhold til dette lovverket. Vi ønsker sterk konkurranse, men på like vilkår.Vi håper folk forstår at dette ikke er en kamp for søndagsåpent, men en kamp for like konkurransevilkår, skriver hun.

Mandag innrømmet Rema-sjef Ole Robert Reitan at han ikke kunne garantere at alle deres 17 søndagsåpne butikker holder seg til reglene.

 • Nei, det kan jeg ikke garantere. Vi har 17–18 butikker som er åpne på søndager, de aller fleste av dem har vi investert mye penger i, slik at de skal forholde seg til loven. Men om det har vært 100 prosent praktisert i alle butikkene hver søndag, det vet jeg ikke. Det viser jo bare hvor viktig det er at vi får et regelverk alle kan følge, sa Reitan etter han hadde levert politianmeldelsen mandag.

Professor: – Et panisk hevnangrep

Tor W. Andreassen

Professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Tor W. Andreassen, sier anmeldelsen fra Rema 1000 fort kan få den motsatte virkningen enn den sympatien kjeden håpet på. Han mener Rema nå fremstår som en kjede som har løpt tom for ideer å konkurrere med:— Derfor fremstår det for meg som om et presset Rema 1000 ikke har noe annet å gripe til enn å anmelde konkurrenten. Det er nesten som en innovasjonskollaps. Kundene får det inntrykk at Rema har uttømt alle kilder til kreativitet når det gjelder å konkurrere mot Kiwi og Joker, så går de til anmeldelse. Kundene, tror jeg, vil se på dette med stakkarslige øyne, sier Andreassen.

 • Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag? Her får du svaret
  Han tror kundene som nå reagerer, oppfatter Rema som simpel:

— Remas utsagn om at de med anmeldelsene ønsker å fokusere på lovverket rundt søndagsåpne butikker, er ikke troverdig i det hele tatt. Dette er et panisk hevnangrep mot Norgesgruppen som har fått grepet på søndagshandelen, mener Andreassen.

Norgesgruppen lover full gjennomgang

Norgesgruppen er allerede i gang med gjennomgangen av sine søndagsåpne butikker etter politianmeldelsen av 95 Joker-, Kiwi- og Spar-butikker mandag.

— Vi har bedt våre profilhus ta en runde med de butikkene som er søndagsåpne og sjekker at butikkene er innenfor regelverket så godt det lar seg gjøre. Blant annet sjekker vi at butikklokalene som benyttes på søndager, er under 100 kvadratmeter, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

 • Les også: Matbaronene tjener mye mer enn «en krone her og en krone der»
  Norgesgruppen er den aktøren med flest søndagsåpne butikker, totalt har de rundt 250 stykker. Kritikken fra Rema går blant annet på at mange benytter større salgsareal enn de lovlige 100 kvadratmeterne. Dette kan skje ved at den avstengte delen i en ombygget butikk, likevel er åpen tilgjengelig for alle kundene også på søndager, og at vindfang benyttes som salgsareal.

-Vi kommer til å ta en runde med våre jurister og gå opp regelverket rundt blant annet spørsmålet om vindfang skal regnes med. Så vil vi sørge for at våre butikker er innenfor, sier Roskifte.

Les også

 1. Rimi-Hagens nye millionsatsing åpner på mandag

 2. Varsler gjennomgang av «hjemmelaget» fabrikkmat

 3. Rema-kunde kjøpte en hel palle mandler

Les mer om

 1. Dagligvarebransjen
 2. Næringsmiddelindustrien