Tre måneder igjen av 2017, og Rema har fortsatt dårligst utvikling
Rema 1000 fortsetter å falle. Coop Extra øker mest av kjedene.
Det viser ferske offisielle tall fra analysebyrået Nielsen for tredje kvartal 2017, publisert tirsdag morgen.
Ifølge kvartalsrapporteringen for markedsandeler i dagligvarehandelen, har Rema 1000 tapt ett prosentpoeng sammenlignet med samme periode i fjor. Rema har nå en andel på 23,5 prosent, skriver Adresseavisen.
Ifølge kvartalsrapporten fra Nielsen står lavpriskjedene for 67,3 prosent av dagligvareomsetningen i Norge. Største lavpriskjede, som fortsatt er Rema 1000, har ikke klart å holde sin posisjon i 2017. Konkurrentenes lavpriskjeder øker mer.
Kjedenes andel av markedet sier ikke bare noe om hvor kundene velger å bruke pengene sine, men gir også et bilde av aktørenes styrke, særlig overfor leverandører. Høye markedsandeler betyr som regel større innkjøp og normalt lavere innkjøpspriser for kjedene.
- Etter et katastrofalt år rydder Rema i rekkene: Remas «bestevenn»-sjef må slutte.
Ventet en nedgang
Uttalelser Rema-topp Ole Robert Reitan ga til avisen i sommer, tilsier imidlertid at han ikke hadde de helt store forventningene for 2017:
– Det blir noe nedgang i omsetning i år, og vi går nok noe mer ned i markedsandel i 2017 enn vi hadde trodd. Men overhodet ikke noen dramatisk nedgang. Resultatet blir også dårligere. Jeg sier det sånn: Resultatene blir dårligere enn i fjor, og det blir dårligere enn jeg hadde trodd. Men det blir ikke dårlige resultater, sa Reitan til Adresseavisen i juni.
Eldstesønn Reitan har som leder av Rema 1000, aldri tidligere opplevd et år med omsetningsnedgang. Siden han tok over som toppsjef etter sin far i 2001, har det vært vekst. 2017 ligger an til å bli et av de tøffeste årene i Remas nesten 40 år lange historie.
I en tekstmelding via sin kommunikasjonsavdeling sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 dette om de ferske tallene:
«For det første, det er ingen overraskelser i tallene. I første halvår hadde vi nedgang i andel på ca. ett prosentpoeng, målt mot fjoråret. Dette har jo også vært poengtert i flere nyhetssaker tidligere i år. I etterkant har omsetningen og markedsandelene flatet ut. Vi må bare stå på, og våre kjøpmenn og ansatte jobber hardt hver dag for å gi kundene våre de laveste prisene».
Extra øker mest
Coops lavpriskjede er fortsatt bare omtrent halvparten så stor som Rema, men øker betydelig mer: Med 1,3 prosentpoeng til en markedsandel på 12,5 prosent.
Men ikke alle Coops kjeder gjør det like godt. Faktisk er Extra den eneste av samvirkelagets kjeder som har økt sin andel av dagligvareomsetningen. Coop Prix står stille, mens både Coop Obs, Coop Mega Og Coop Marked har lavere andel av omsetningen tredje kvartal i år enn i fjor. Totalt øker dermed Coop sin markedsandel med 0,6 prosentpoeng, altså mindre enn Extras økning alene.
– Coop har sterk markedsvekst. Det er egentlig som forventet, når vi ser hva som foregår i markedet. Vi er i en positiv sirkel, forsterker oss kraftig i priskonkurransen. Når det gjelder for eksempel Obs, så har den kjeden også vekst om vi ser på sammenlignbare butikker, altså organisk vekst, sier administrerende direktør i Coop Midt-Norge og styremedlem i Coop Norge, Torbjørn Skei.
- Dagligvarekjedenes lokketilbud er så gode at de selger varene med tap. Det gjør at de må øke prisen på andre matvarer.
- Rema vil bli best på økologiske varer. Fokhol Gård i Stange skal hjelpe dem med det.
Den største øker mest
Fortsatt er det Norgesgruppen som er landets desidert største dagligvareaktør. Og de har også vokst så langt i år: Fra 42,4 prosent til en markedsandel på 43,3 prosent.
Norgesgruppen, som eies av familien Johannson, eier dagligvarekjedene Kiwi, Meny, Spar/Eurospar og Joker. Bare Meny har gått tilbake, med 0,2 prosentpoeng. De andre kjedene har tatt en litt større andel av markedet så langt i år. Kiwi øker desidert mest av Norgesgruppens kjeder og har nå for første gang passert 21 prosent i markedsandel, opp fra 20,1 prosent tredje kvartal i 2016.
– Kiwi er strålende fornøyd med å ta 0,9 prosentpoeng i et knalltøft dagligvaremarked. Vi var vektstvinner i både 2015 og 2016, og over tid er Kiwi den soleklare vekstvinneren. Målet er å bli Norges ledende dagligvarekjede, og det målet er nå innen rekkevidde. Avstanden til største kjede har aldri vært mindre enn den er nå, kun 2,5 prosentpoeng, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i en e-post.
Bunnpris litt ned
Bunnpris er fortsatt klart minstemann og har så langt i år tapt enda litt av sin markedsandel: Fra 4,0 prosent tredje kvartal i fjor til 3,9 prosent ved utgangen av september 2017.