DNB legger ned 59 filialer – 600 mister jobben

DNB skyver kundenes nye vaner foran seg når de beslutter å legge ned 59 kontorer spredt rundt i hele Norge.

Haseeb Ahmed (22) er på vei ut av DNBs filial på Karl Johan I Oslo, hvor han har snakket med en kunderådgiver om sparing på BSU-konto.

DNB opplyser onsdag at de legger ned 59 filialer. 600 mister jobben.

— Kundene er i stor grad blitt selvbetjente, og derfor er det naturlig å legge om det fysiske distribusjonsnettet vårt. Derfor reduserer vi antall bankkontorer som betjener personkundene fra 116 til 57 i løpet av første halvår, sier konserndirektør for personmarkedet i DNB, Trond Bentestuen, i en pressemelding.

Totalt 59 kontorer skal legges ned.

Kunde: – Tror det fortsatt er behov for bankfilialer

Haseeb Ahmed (22) er på vei ut av DNBs filial på Karl Johan i Oslo, hvor han har snakket med en kunderådgiver om sparing på BSU-konto.

— I det daglige bruker jeg nettbanken mest, til å betale regninger og overføre penger. Men noen ting syns jeg det er greit å kunne snakke med de ansatte i en filial om renter, boliglån og sparing på BSU, sier Ahmed.

- Hva syns du om at DNB legger ned 59 filialer?

— For meg og min generasjon vil det nok ikke ha så mye å si, siden vi er oppvokst med Internett og nettbank. Men det er jo mange eldre som ikke er kjent med nettbank, og jeg tenker at det er viktig at det fortsatt finnes filialer de kan gå i, sier Ahmed.

Legges ned i løpet av våren

De 59 kontorene vil bli lagt ned i løpet av seks måneder og er spredt over alle landets fylker. Av totalt 1500 ansatte ved DNBs kontorer, må 600 slutte.

Ifølge næringslivsavisenNord 24ble de ansatte orientert om avgjørelsen på allmøter over hele landet onsdag.

De 1500 ansatte må søke på sine egne jobber om de ønsker å bli i bankkonsernet, opplyser Ragnhild Martinsen, regionbanksjef for DNB personmarked, til avisen.

De 59 filialene som nå skal legges ned, kommer i tillegg til 70 filialer som er lagt ned de siste to årene.

— Det skjer en dramatisk endring i kundeadferden som vi ser at forsterker seg fremover. Bankfilialene er vesentlig mindre besøkt i dag enn tidligere. Det er kundenes endrede adferd som er bakgrunnen for det vi gjør nå, sier konserndirektør Bentestuen til Aftenposten.

Tidligere nedleggelser har for de ansatte vært løst ved naturlige avganger og omplasseringer. Det samme blir ikke løsningen denne gangen.

Et resultat av digitalisering

Bentestuen sier 90 prosent av DNBs kunder er blitt digitale i hverdagen. Mange foretrekker fortsatt å oppsøke en filial ved større anledninger, som ved søknad om boliglån.

– Når kundene endrer sine bankvaner, må vi følge etter. Utviklingen de siste to årene har vist at kundene harmerkontakt med oss enn tidligere, men på helt andre måter. De ønsker å ha banken tilgjengelig hele tiden, og bruker mobilen til alt fra å betale regninger til å søke boliglån, sier Bentestuen.

Banken tar derfor omfattende grep for å tilpasse kontorer og bemanning til den nye bankhverdagen.

De teknologiske endringene var tema for en heldagskonferanse forrige uke, her kan du se foredragene til blant annet Don Tapscott og Anna Felländer, som blant annet snakker om finanssektoren.

Les også

Se Aftenpostens konferanse «Teknologi og fremtidens arbeidsmarked»

Store kutt også i Sparebanken Vest

I går ble det kjent at Sparebanken Vest skal kutte 100 årsverk i løpet av 2016. Fem filialer forsvinner.

Også i Sparebanken Vest blir digitale omstillinger gitt som begrunnelse for kuttene.

— Endret kundeadferd, økt digitalisering og strammere regulering setter store og endrede krav til bankdrift fremover, sier administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vesttil Bergens Tidende.

Finansforbundet: – Burde være forsiktige med dette

Svært mange av dem som nå mister jobben i DNB, er medlemmer av Finansforbundet. Forbundsleder Pål Adrian Hellman mener banken gjør et dårlig strategisk grep.

– De kvitter seg med folk uten å gjøre en vurdering av hvordan de kan bruke dem til å skape verdier ved siden av den digitale utviklingen. Det er ikke sånn at de ansatte plutselig ikke er verdifulle lenger sier Hellman.

Han ser dette i sammenheng med at DNB og andre norske banker risikerer å møte sterk konkurranse fra nye aktører.

– DNB ser på nettbaserte løsninger som sin fremtid, men de kommer jo ikke til å vinne den digitale kampen når store, globale selskaper, som er mye bedre enn dem, kommer veltende innover Norge. Norske banker trenger menneskelige ressurser i sitt arbeid med å skape bedre løsninger enn fremtidens konkurrenter, sier Hellman.

Han mener bankene må gå saktere frem i sin tilpasning til nye brukermønstre.

– De burde være forsiktige med å skyve kundene foran seg og si at det er de som vil dette, for kundene er ikke blitt presentert for et alternativ der de ansatte brukes på nye måter samtidig som man utvikler digitale løsninger, sier han.

Disse DNB-filialene legges ned:

Oslo/østafjells:

Bekkestua

Solli Plass

Røa

Stovner

Manglerud

Sætre

Revetal

Holmestrand

Notodden

Slemmestad

Stokke

Sande

Lier

Hokksund

Sigdal

Øst:

Borge

Kolbotn

Ås

Råholt

Sørumsand

Moelv

Lørenskog

Raufoss

Halden

Årnes

Nittedal

Elverum

Dombås

Ringebu

Otta

Sør-Vest:

Åkrehamn

Knarvik

Tvedestrand

Os

Sola

Solheimsviken

Vestkanten

Askøy

Åmot

Odda

Mandal

Egersund

Nordfjordeid

Nord:

Solsiden

Heimdal

Sirkus

Hammerfest

Vadsø

Kirkenes

Narvik

Andenes

Fauske

Ørnes

Mosjøen

Sandnessjøen

Brønnøysund

Levanger

Namsos