Økonomi

Nesten halvert resultat for Statoil

Lave oljepriser påvirket driftsresultatet til Statoil i fjorårets fjerde kvartal, med en nær halvering fra samme periode året før.

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil har sett en kraftig nedgang i selskapets resultater siden fjerde kvartal 2014. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

  • Jeanette Sjøberg
  • Ntb

Driftsresultatet på 15,2 milliarder kroner for fjerde kvartal 2015, er 44 prosent lavere enn i fjor, da det justerte driftsresultatet var på 26,9 milliarder kroner.

— Resultatet i fjerde kvartal er betydelig påvirket av lave priser. Vi fortsetter imidlertid vår solide fremgang når det gjelder både kostnader og effektivitet. Vi trapper opp forbedringsprogrammet og tar ned investeringer og leteaktiviteten. Dette er viktige elementer i vår styring av virksomheten i en tid med lave oljepriser, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre, i en pressemelding.

For 2015 som helhet var justert driftsresultat 77,0 milliarder kroner før skatt, og 19,5 milliarder kroner etter skatt.

  • Les mer om situasjonen i oljebransjen:

Les også

  1. Han mistet jobben to ganger på et drøyt år.

  2. «Me kan kjøpa heile Oslo hvis me vil!». Kanskje på tide å pensjonere det heiaropet.

Kutter kostandene

Selskapet melder at de er mer enn godt i rute med det såkalte forbedringsprogrammet, og leverer årlige kostnadsbesparelser på 1,9 milliarder amerikanske dollar, sammenlignet med målet for 2016 på 1,7 milliarder amerikanske dollar.

Nå vil de oppgradere målet for besparelser i 2016 med hele 50 prosent, til 2,5 milliarder dollar. Kostnadskuttene vil medføre at prosjektene med planlagt oppstart innen 2022 er avhengige av en snittpris på 41 dollar per fat oljeekvivalenter, mot tidligere behov for minst 70 dollar for å lønne seg.

— Redusere kostnadsnivået og utnytte fremtidige muligheter, det er kjernen i vår strategi. At vi var tidlig ute med kostnadseffektivisering, gjør at vi nå kan forme neste generasjons prosjektportefølje. Statoil er posisjonert for verdiskapning i et marked med lave priser og for å utnytte den forventede oppgangen i oljeprisen, sier Eldar Sætre videre.

Nøkkeltall fra Statoils resultatregnskap for fjerde kvartal 2015. Tall for fjerde kvartal 2014 i parentes.

  • Driftsinntekter: 112 milliarder kroner (152,6 milliarder kroner)
  • Driftsresultat: 1,7 milliarder kroner (9 milliarder kroner)
  • Resultat før skatt: 3,6 milliarder kroner (8 milliarder kroner)