Økonomi

Nordmenn betaler seg ut av grønnsakskrisen som herjer i mange europeiske land

Den verste grønnsakskrisen på 25 år har ført til rasjoneringer og tomme butikkhyller i mange land.

Det er mest manko på ulike typer salat i butikkene rundt omkring i Europa.
  • Marita E. Valvik

Mangelen på grønnsaker skyldes et eksepsjonelt dårlig vær i Sør-Europa, med kulde – regn og så frost, snø og oversvømmelser.

Spania og Italia forsyner i utgangspunktet store deler av Europa med grønnsaker gjennom vinteren.

Verst på 25 år

I Sverige møter kundene tomme butikkhyller, i Storbritannia er det innført rasjonering på isbergsalat og brokkoli og i Danmark advares det om den verste grønnsaksmangelen på 25 år og om høye priser.

  • Russlands største TV-kanal hevder det er rasjonering på grønnsaker i butikkene i Norge

– Det var ekstremt høye priser i midten av januar. Det er bedre tilgang på varer nå. Vi har vært gjennom to stygge perioder i Spania. Flommen i desember har gitt mer skade enn det frosten i januar gjorde. Uansett tar det seks uker å få frem en ny issalat, når den har druknet, sier salgssjef André Stoltenberg i Interfrukt.

Mangler salat, blomkål og brokkoli

Han sier at Spania fortsatt ikke klarer å levere nok.

– Det vil få følger i hele sesongen.

I tillegg til salat, er det blomkål og brokkoli som er blitt hardest rammet i Spania. I Italia er det spinat, bladpersille og dill som bukket under i forbindelse med frosten i januar.

Mangler spinat, bladpersille og dill

– Hvorfor er det ikke tomme butikkhyller i Norge, som i Sverige, Danmark og Storbritannia?

– Norge er en knøttliten aktør, vi skal ha et mye mindre volum enn det de store folkerike landene i Europa skal ha. Dessuten har vi meget gode relasjoner til leverandørene i disse landene. Det å ha lojale venner har hjulpet oss mye nå.

I tillegg spiller det inn at vi nordmenn er villige til å betale mer, mener Stoltenberg.

Importerer fra andre land

Bama har i dag 70 prosent av frukt- og grøntmarkedet i norske butikker, med Rema og Norgesgruppen som eiere.

Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama, sier de også har fått varer fra andre land, blant annet klementiner og tomater fra Marokko, noe tomater fra Kanariøyene og noe blomkål fra USA.

– Det er riktig at størrelsen på spesielt blomkål og brokkoli i enkelte perioder har vært mindre, men ikke mer enn at det fortsatt er innenfor våre standarder, sier Gulbrandsen.

Bama gjør derfor regning med at det fortsatt vil være utfordringer i markedet, men at de vil klare å dekke etterspørselen til sine kunder.

– Generelt ser vi nå flere og flere utfordringer knyttet til klimaendringene. Det er bekymringsfullt, sier Gulbrandsen.

Svenskene kjøper mer lokalt

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysingskontoret for frukt og grønt, anbefaler forbrukerne å ta i bruk norske kålprodukter på vinterstid.

– Det er god tilgang på disse produktene, og de er langtidsholdbare. De kan meget gjerne brukes i for eksempel woker, sier hun.

Svenskene kjøper nå mer lokale rotfrukter.

Flere butikkjeder mangler spesielt salatblad, isbergsalat, rucola, bladspinat og andre salatblader. De frykter halvtomme butikkhyller og høyere priser helt frem til april.

Svenskene har også forsøkt å kjøpe inn varer fra andre land enn de pleier å gjøre, blant annet Marokko og USA.

– Vi forsøkte til og med å fly inn en testpall med isbergsalat fra USA, men kvaliteten holdt ikke. Dessuten fungerer det ikke ut fra våre holdbarhetskrav, sier presseansvarlig Claes Salomonsen i Axfood til Svenska Dagbladet.

Rasjonering i Storbritannia

I Storbritannia har de store kjedene som Tesco, Morrisons og Sainsbury’s rasjonering av enkelte grønnsaker. Tesco tillater kundene sine å kjøpe maksimalt tre hoder med isbergsalat pr. innkjøp, Morrisons sier maksimalt to, og begrenser også til tre brokkoli.

Britiske forbrukere er varslet om at dette vil vare helt til sommeren, og at de må forvente å betale mer. Det er også varslet mangel på squash og auberginer utover våren.

Verste mangelen på 25 år i Danmark

Danskene har meldt om den verste grønsaksmangelen på 25 år, og varsler høyere priser. Krisemeldingene har også nådd Russland. Der meldte russiske medier feilaktig at det var tomme hyller og rasjonering også i Norge.

Les mer om

  1. Maten vår
  2. Norgesgruppen
  3. Dagligvarebransjen
  4. Coop
  5. Rema 1000