Norges ubestridte dagligvarekonger har doblet overskuddet på ti år

For hver hundrelapp du brukte på Kiwi, Meny, Spar og Joker i fjor, satt Norgesgruppen igjen med 4 kroner og 10 øre før skatt. Familien Johannsons eierselskap kan vente seg en utbetaling på 476 millioner kroner.

Nordmenn flest handler hos ham omtrent hver dag. Johan Johannson representerer familien som kontrollerer Norges suverent største handelshus, Norgesgruppen.

Hvert eneste sekund i åpningstiden strømmer pengene inn i kassaapparatene til Norgesgruppen over hele Norge. Totalt fikk selskapet inn over 220 millioner kroner pr. dag gjennom sine butikker i fjor.

Norgesgruppen, som kontrolleres av milliardæren Johan Johannson (50), omsatte i fjor for 80,2 milliarder kroner mot 76,2 milliarder i 2015.

– Vi har god topplinjevekst og styrket organisk vekst, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen på resultatpresentasjonen torsdag ettermiddag.

– Vi har levert stabile marginer over tid, slik vi ser det, la han til.

Doblet resultatet

Driftsresultatet endte på 3,3 milliarder kroner, fra 3,2 milliarder året før. Det ga dem en driftsmargin på 4,1 prosent, mot 4,2 prosent i fjor.

Det betyr at Norges ubestridte dagligvarekonger har mer enn doblet resultatet sitt i løpet av de siste ti årene, fra 1,4 milliarder i 2006.

Ser vi på driftsmarginen, betyr det at for hver hundrelapp du brukte på Kiwi, Meny, Spar og Joker i fjor, satt Norgesgruppen igjen med 4 kroner og 10 øre. Driftsmargin er et begrep som ofte brukes for å vise hvor lønnsom en bedrift er, fordi dette er tall før skatt og renter er betalt.

Norgesgruppen mener dette er feil bruk av begrepet driftsmargin. I en e-post til Aftenposten skriver de:

– Pr. hundrelapp sitter vi igjen med 2 kroner. Alternativt sitter vi igjen med 3,1 prosent, som er resultat etter skatt i andel av omsetning.

Store utbytter

Familien Johannson eier 74,4 prosent av Norgesgruppen gjennom selskapet Joh Johannson Handel AS, ifølge Norgesgruppens årsregnskap.

Det er foreslått utbytte for 2016 på 16 kroner pr. aksje, totalt 640 millioner kroner. Eierselskapet Joh Johannson Handel AS får i løpet av året utbetalt 476 millioner kroner.

Informasjon om hvor mye familiemedlemmene personlig tar ut i utbytte, presenteres ikke sammen med årsregnskapet til Norgesgruppen. Johan Johannson presiserer at hverken han personlig eller hans familie har mottatt utbytte fra konsernet på cirka 12 år.

I fjor ble det utbeltat 447 millioner kroner til Johannson-familiens eierselskap. Dette er utbytte fra 2015.

Norgesgruppen gjør oppmerksom på at kundene i Norgesgruppen har opparbeidet seg 600 millioner kroner i gjennom sitt lojalitetssprogram Trumf.

Norges største handelshus

Norgesgruppen er tuftet på Johannson-familiens grossistimperium. I flere generasjoner har de levert mat til dagligvarebutikkene rundt i Norge.

På begynnelsen av 1990-tallet endret situasjonen seg, i og med at Odd Reitan og Stein Erik Hagen kjøpte sine egne grossister.

De to matvaregigantene stengte dørene for Johannsons matleveringer. Dermed sto familien igjen med en rekke varer – men ingen butikker å selge dem i.

Svaret var Norgesgruppen, og det ble også starten på et nytt eventyr for familien Johannson. De samlet dagligvarebutikker og små kjeder landet rundt i paraplyorganisasjonen Norgesgruppen, og her bandt de butikkene til å kjøpe varer fra sitt eget grossistselskap, Asko.

Siden har Asko blitt en av Norgesgruppens viktigste inntektskilder. Og nå ser du dem trolig flere ganger om dagen, med lastebiler med mottoet «Vi forsyner Norge med mat».

I 1990 kjørte Norgesgruppens Asko tre av ti varer i egne biler. Nå nærmer det seg ni av ti varer.

– I løpet av fjoråret fikk vi også flere varer inn i Askos varebiler, noe som gjør oss enda mer effektivive, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen under resultatpresentasjonen.

Så mye tjener Norgesgruppen egentlig

Hver dag legger norske forbrukere igjen millioner av kroner i matbutikkene til dagligvaregiganten Norgesgruppen.

Eierne sier stadig vekk, senest i en rapport fra juni 2016, at de opererer med «relativt små marginer».

Men selv om driftsmarginene ikke er like høye som leverandørenes marginer, sitter eierne av dagligvarekjedene igjen med en langt større del av pengene enn de liker å gi inntrykk av.

Norgesgruppen skrev i sitt årsmagasin i 2009 følgende om forskjellen på resultat og lønnsomhet:

«Resultat og lønnsomhet er ikke det samme. For å kunne se hvor lønnsom en virksomhet er, må en se på resultat i forhold til hva som er investert i den konkrete virksomheten.»

Nærmere hvordan Norgesgruppen tjener sine millioner, har vi forklart i her:

Saken er to år gammel, men prinsippene er det samme. Siden den gang har både driftsmarginen og avkastning på anvendt kapital, økt.

«Bestevenner»

Rema har den siste tiden fått mye oppmerksomhet rund sin nye «bestevenn-strategien». Dette førte til at flere kjente merkevarer ble kastet ut av butikkhyllene i lavpriskjeden, mens Rema valgte et tett og langsiktig samarbeid med konkurrenten.

Dette førte blant annet til en massiv kundesvikt i februar i år, noe blant annet Norgesgruppens kjede Kiwi kunne glede seg over i form av nye kunder. Aldri tidligere har de sett så høye markedsandeler som utgangen av februar.

PRESISERING: I en tidligere versjon av denne saken skrev Aftenposten at «familien Johannson kan vente seg en utbetaling på 476 millioner kroner» og at familiens andel av totalt 640 millioner kroner er 476 millioner kroner, «som de får utbetalt i løpet av dette året». Norgesgruppen kontrolleres av Johannson-familien via en rekke selskaper. Aftenposten presiserer at det dermed er eierselskapet Joh. Johannson Handel AS som får utbetalt de 476 millionene. Informasjon om familiens personlige utbytte presenteres ikke sammen med årsregnskapet til Norgesgruppen. Johan Johannson ønsker å presisere at hverken han personlig eller hans familie har mottatt utbytte fra konsernet på ca. 12 år.