Politiet foreslår å frafalle korrupsjonssiktelse mot Statoil-topp

Statsadvokaten skal nå ta stilling til om saken mot den profilerte Statoil-toppen som ble siktet for grov korrupsjon i desember i fjor, skal henlegges.

Politet foreslår at saken mot den korrupsjonssiktede Statoil-toppen henlegges.

Aftenbladet er kjent med at politiet nå ha oversendt saken til Rogaland statsadvokatembeter med forslag om at saken henlegges.

Politiet bekrefter

– Det er riktig at vi har oversendt saken med forslag om henleggelse, bekrefter politiadvokat Tor Arvid Bruskeland overfor Aftenbladet. Han er politiadvokat ved Økonomiseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Bruskeland ønsker fredag kveld ikke å gi ytterligere kommentarer til Aftenbladet i denne saken.

Statoil-medarbeideren har i mange år hatt en sentral lederrolle i oljeselskapet. Politiet siktet mannen i begynnelsen av desember i fjor for grov korrupsjon fordi det mente han kan ha utnyttet sin betrodde stilling til å skaffe seg utilbørlige fordeler fra et leverandørselskap. Statoil-lederen ble pågrepet onsdag 7. desember og var i mer enn to døgn i politiets varetekt.

Ransaket

Etter pågripelsen ble det gjennomført ransakinger både hjemme hos den siktede og på arbeidsplassen hans. Det ble gjort omfattende dokumentbeslag i saken.

Det var Statoil selv som i fjor høst orienterte politiet i Stavanger om en mulig korrupsjonssak. Oljeselskapet kom seinere tilbake til politiet med ytterligere opplysninger om den påståtte korrupsjonen. Dette førte til at politiet valgte å aksjonere.

Statoil-medarbeideren har vært midlertidig suspendert fra sin stilling i Statoil siden saken kom til overflaten og ble kjent i selskapet.

Varsling

– En varsling fra en person førte til at vi iverksatte en intern gransking for å avdekke et mulig brudd på intern regelverk, sa informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til Aftenbladet 15. desember da saken ble offentlig kjent.

Advokat Tor Inge Borgersen forsvarer den korrupsjonssiktede Statoil-medarbeideren. I midten av desember, da det ble kjent at Statoil-toppen var siktet for grov korrupsjon, sa Borgersen til Aftenbladet at hans klient er svært overrasket over å bli siktet for korrupsjon.

– Jeg var selv med i tre avhør, og min oppfatning er at dette ikke er i nærheten av å ligne på korrupsjon, sa Borgersen til Aftenbladet i desember. Han sa også at klienten har hatt gode forklaringer på alt han har blitt konfrontert med, sa forsvareren til den korrupsjonssiktede.

Forsvarer ikke overrasket

Den gang konkluderte Borgersen slik:

– Ut fra det som har fremkommet så langt, blir jeg svært overrasket om denne saken ikke ender med henleggelse.

Klienten hans har hele tiden nektet straffskyld.

Tor Inge Borgersen opplyser til Aftenbladet fredag kveld at han er kjent med at saken nå er oversendt statsadvokaten.

– Jeg fikk beskjed i dag, fredag, om at saken er oversendt til statsadvokaten med forslag om henleggelse, sier Borgersen til Aftenbladet. Han sier at han også fikk oversendt dokumentene i saken som til nå har vært klausulert. Det betyr at han ikke før nå har hatt anledning til å se disse.

– Har du noen kommentar til utviklingen i saken?

– Jeg er ikke overrasket over at saken tar denne vendingen, sier Borgersen. Min klient har hele tiden visst at han ikke har gjort noen galt.

– Følger vanligvis anbefalingene

Forsvareren sier at det er sjelden at statsadvokaten ikke følger anbefalingene fra politiet når det er forslag om henleggelse i en straffesak. Han er derfor optimistisk på sin klients vegne om at siktelsen frafalles og saken henlegges.

Han ser nå at det er to sannsynlige utganger på denne saken, enten at statsadvokaten konkluderer med at intet straffbart forhold antas å foreligge eller at saken henlegges ut fra bevisets stilling.