Økonomi

Koronapandemien har ført til drastiske fall i de globale CO2-utslippene

Store deler av verden har vært stengt så langt i år som følge av koronapandemien. Det førte til at de globale CO2-utslippene daglig falt med hele 17 prosent.

Store deler av verden stengte ned som følge av koronapandemien. En ny studie viser nå at de globale CO2-utslippene daglig ble redusert med hele 17 prosent.

  • NTB

Studien ble tirsdag publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Climate Change.

– Koronapandemien er en menneskelig tragedie, og den har gjort oss nødt til å begynne å se på klimaproblemet med nye øyne, sier forsker Glen Peters ved forskningsinstituttet Cicero, som en av medforfatterne av den ferske studien.

Forskerne har analysert daglige utslipp fra 69 land i perioden januar til april i år.

Mer utslipp fra hjemmet

Mens det i fjor ble sluppet ut 100 millioner tonn CO2 per dag, var de samme daglige utslippene falt til 83 millioner tonn i år.

I enkelte land falt utslippene så mye som 26 prosent da koronatiltakene var på det strengeste.

I de landene som hadde de strengeste koronatiltakene, falt CO2-utslippene fra luftfarten hele 75 prosent i starten av april. Utslippene fra transport falt med 50 prosent. Med svært mange personer i hjemmeisolasjon og karantene verden over, steg ikke overraskende CO2-utslippene fra private hus og leiligheter med 5 prosent i samme periode.

Klimapolitikk

Totalt kan utslippene i år falle med inntil 7 prosent sammenlignet med i fjor, avhengig av hvor lenge tiltakene for å stanse spredningen av koronaviruset fortsetter, ifølge studien.

– Koronatiltakene har ikke hatt til hensikt å løse klimakrisen, men dataene vi har begynt å samle nå kan kanskje hjelpe oss med å utforme mer effektiv klimapolitikk i fremtiden, sier Peters.

Les også

  1. 2020 skulle bli klimahandlingens år. Så kom korona. | Dag O. Hessen

  2. Ramsløkplukkere raserer naturreservat. Mattrend er blitt en trussel.

  3. Syv tiltak for vekst og grønn omstilling i norsk industri

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. CO2
  3. Utslipp
  4. Klimapolitikk
  5. Cicero
  6. Luftfart