Økonomi

- Med stor gjeld kan du få problemer med å finne en partner

Økonomer og politikere advarer ungdom mot havne i gjelds- og inkassospiralen. Har du betalingsanmerkninger får du kanskje ikke boliglån.

Når kredittkortet går varmt, og regningen ikke betales, får det konsekvenser. Foto: SCANPIX/HÅKON MOSVOLD LARSEN

 • Sverre Stenseng

Betaler du ikke regningene dine, betyr det at det blr vanskeligere å kjøpe på kreditt senere. Tilliten er brutt når inkassovarslene hagler. Du får ikke telefon med abonnement. Det blir vanskelig å leie hybel, og det kan bli nær umulig å få et boliglån.

Dessuten er det neppe så attraktivt å stille opp med en kjempegjeld i ryggen når du møter den du vil dele livet med.

Foto: Nejad Arash A/Aftenposten

— Har du stor gjeld som ung kan det ødelegge hele livet ditt. Du kan få problemer med å finne en skikkelig partner dersom du sitter i bunnløs gjeld, advarer leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen.- Skal du flytte sammen med noen, bør du be om å få se selvangivelsen. Hvis ikke kan du få deg en overraskelse, understreker han.

Mangler kunnskap

Men en ting er kredittkjøp av forbruksting og i verste fall kjæreste.

- Det å ikke betale regningene sine kan også føre til at du ikke får drømmejobben. Flere arbeidsgivere sjekker om du har økonomien på stell, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Denne uken ble det kjent at ungdom mellom 18 og 26 år nå har en forfalt inkassogjeld på 1,1 milliard kroner. Det er en økning på 24 prosent fra 2010.

Det betyr at nesten 28.000 ungdommer nå har betalingsanmerkninger, som kan føre til alle problemene som er nevnt over.

— Jeg vil gå så langt som å mene at så mye som halvparten av Norges befolkning ikke kan regne på renter, sier Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen.

Dårlig holdning

Men en ting er renter.

— Uvitenheten blander seg også med en usunn holdning. En av tre sier de kjøper ting de egentlig ikke har råd til. «Kjøp nå, og betal senere» er en fallgruve som mange unge går i. Dette er noe jeg kjenner igjen som programleder i Luksusfellen. Betaler du ikke regningene dine blir du ikke bare økonomisk svartelistet, det blir også veldig dyrt, sier Sandmæl i DNB.

Les også

Norsk ungdom bryr seg ikke om inkasso

Ved siden av å ha nådd økonomer, har bekymring for inkassogjelden også nådd Stortinget. — Jeg har fått med meg økningen i antallet som har fått problemer. Det er kjemealvorlig for dem det gjelder. Du får ikke lån når du har betalingsanmerkninger, sier stortingsrepresentant Bente Thorsen (FrP), som også sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Både hun, Gjeldsoffer-Alliansen og DNB mener det er på høy tid med økt opplæring om renter, kreditt og konsekvenser av å ikke betale regningene sine i skoleverket.

I spørretimen

— Dette er egentlig foreldrenes ansvar. Men i og med at fag skal prakssisrettes mer, er det helt kurant å få det inn i skolen, sier Thorsen.

Onsdag denne uken utfordret hun derfor kunnskapsminister Kristin Halvorsen (Sv) i Stortingets spørretime, der Thorsen ba om økt fokus på problemet i skolverket.

Halvorsen svarte at det allerede ligger i læreplanen til videregående skole, men kom samtidig med en sterk oppfordring til skolene om å gi undervisning i privat økonomi.

- Det er avgjørende viktig at ungdom har med seg praktisk kunnskap som de trenger på alle livets områder, sa Halvorsen i sitt svar.

Forbrukerøkonom Sandmæl i DNB har selv vært i skolen og drevet opplæring i privat økonomi. Her er hennes råd for å komme ut av vanskelighetene:

 • Sett opp et budsjett for å få oversikt over økonomien
 • Opprett en egen konto til faste utgifter
 • Bruk avtalegiro, slik at regningene blir betalt automatisk
 • Hvis du ikke kan betale en regning, kontakt kreditor for å få en avtale om nedbetaling
 • Skrell bort unødvendige kostnader, lag f.eks matpakke i stedet for å kjøpe lunsj
  Bekymrer det deg at unge har så mye inkassogjeld? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!
 1. Les også

  Skoleelever sliter med studielån på videregående

 2. Les også

  Flere unge i luksusfellen

 3. Les også

  Slik kan man takle kjøpepresset

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Denne kredittfellen gir store konsekvenser

 2. FORELDRELIV

  Her bor noen av Norges dårligste betalere

 3. KARRIERE

  Slik kan studiegjelden ødelegge boligdrømmen: – Skulle ønske jeg visste dette tidligere

 4. NORGE

  En av fem tror ikke på dyrere lån. – Oppsiktsvekkende mange renteoptimister

 5. FORELDRELIV

  640.000 nordmenn frykter julen fører til dårlig råd i januar

 6. FORELDRELIV

  640.000 nordmenn frykter julen fører til dårlig råd i januar