Økonomi

Massivt underskudd for Boeing

Den amerikanske industrigiganten Boeing rapporterer et tap på 5,8 milliarder kroner i fjor og anslår at 737 Max-krisen vil koste selskapet 170 milliarder.

Boeing gjennomførte lørdag det som omtales som en vellykket første test av selskapets nye langdistansefly 777X.
  • NTB

Det er første gang siden 1997 at flyprodusenten leverer et årsresultat med underskudd.

Boeing noterte et tap på 1 milliard dollar i fjerde kvartal og 636 millioner dollar for hele 2019.

Da Boeing la fram de dystre tallene onsdag, ble det også klart at selskapet fra neste år igjen kutter i produksjonen av selskapets 787 Dreamliner-fly.

Ulykker

Den amerikanske flyprodusenten har slitt kraftig etter to ulykker med selskapets 737 MAX 8-fly som krevde til sammen 346 menneskeliv.

Etter den siste ulykken i mars 2019 ble det nye passasjerflyet ble satt på bakken verden over.

Boeing har siden arbeidet med å finne og utbedre feil ved flytypen og venter fortsatt på tillatelse fra amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) til å ta den i bruk igjen. De siste meldingene tyder på at det kan ta ytterligere fem-seks måneder.

Tilleggskostnader

Boeing anslår i onsdagens rapport tilleggskostnader knyttet til kompensasjon til 737 Max-kunder og økte produksjonskostnader. Den totale anslåtte ekstrakostnaden knyttet til ulykkesflyet anslås dermed å være på 18,6 milliarder dollar – tilsvarende 170 milliarder kroner.

Hele 5.000 fly av denne typen var i bestilling da 737 Max ble satt på bakken.

Dreamliner-flyene har vært en bestselger som har gitt inntekter for Boeing mens 737 Max-flyene har stått på bakken. Nå varsler selskapet at produksjonen av Dreamliner skal reduseres til ti fly i måneden fra starten av 2021 og ut 2023.

Planen var opprinnelig å produsere 14 fly i måneden i perioden.

Les også

  1. Karoline døde da Max-flyet styrtet. Dette er historien om hennes liv, den siste flyturen og farens reise til åstedet.

  2. Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly

  3. Boeing-dokumenter avslører at ansatte ikke hadde tillit til MAX-flyet

Les mer om

  1. Boeing