Økonomi

Brexit-trøbbel for Italias banker kan utløse ny EU-krise

Matteo Renzi er politisk presset både fra hjemlig opinion og småsparere og EU-byråkrater i Brussel og Frankfurt. Foto: ANGELO CARCONI, AP/NTB SCANPIX

Italienske bank vakler under tyngden av et voksende berg av misligholdte lån. Brussel sier nei til statlig krisehjelp.

  • Roar Østgårdsgjelten

Bankkrisen i Italia har fått alarmklokkene til å ringe i EU-hovedstaden Brussel og hos Den europeiske sentralbanken (ESB) i Frankfurt.

Statsminister Matteo Renzi hevder britenes Brexit har skapt ekstraordinære tider for EU og vurderer derfor å bryte nye EU-regler for statlige redningsaksjoner for krisebanker, skriver avisen Financial Times.

Les også

Euroen overlevde. Men det var flaks. Det kunne ha gått så mye verre.

Italienske bankaksjer har falt over 30 prosent siden Brexit-avstemningen 23. juni.

Verdens eldste bank

I sentrum for krisen står Italias tredje største bank – og verdens eldste bank – Banca Monte dei Paschi di Siena. Banken må få tilført ny egenkapital for å unngå konkurs eller overtas av nye eiere.

Banken er nedsyltet i utestående lån som det verken betales renter eller avdrag på. ESB har krevd at banken kvitter seg 40 prosent av slike «råtne lån» i løpet av tre år.

På ett år har børsverdiene i den gamle banken falt over 80 prosent. Tidligere denne uken stupte aksjekursene nye 20 prosent.

Det står stort sett ikke bedre til i de andre store italienske bankene som sliter med å selge, inndrive eller slette misligholdte lån.

Børsfallet fortsetter

Siden Brexit-avstemningen 23. juni har bankindeksen på Milano-børsen falt 30 prosent. Verdien av de børsnoterte italienske bankene er mer enn halvert siden årsskiftet.

Børsfallet fortsatte onsdag. Milano-børsen falt over 2 prosent. Ved 14-tiden var bankindeksen ned 0,6 prosent.

I finansmarkedene frykter de at en italiensk bankkrise skal spre seg til andre euroland og utløse en ny finanskrisen.

Renzis regjering vurderer å tilføre de skadeskutte bankene 40 milliarder euro (375 mrd. kr) i ny statlig kapital.

Slutten for EUs bankunion?

En slik statlig redningsaksjon vil være stikk i strid med EUs nye regler for en bankunion i eurolandene som trådte i kraft 1. januar i år.

Les også

Fire påstander om mandagens historiske stortingsvedtak

De nye reglene fastslår at innskyterne og kreditorene i bankene må avskrive sine krav og ta tap (bail-in) før det kan bli aktuelt med en statlig redningsaksjon og kapitalinnsprøytning (bail-out).

– Det er ikke noe nytt at italienske banker sliter, men ekstraordinære tider – denne gangen Brexit – krever tydeligvis ekstraordinære tiltak. Renzi har tatt til orde for å suspendere de nylige implementerte bail-in-reglene. Siste ord er imidlertid neppe sagt. Angela Merkel har tilbakevist Italias ønsker, og ESBs Benoit Coeure har ifølge Financial Times uttalt at en suspensjon også vil bety slutten på bankunionen slik vi kjenner den, skriver økonomen Ole André Kjennerud i DNB Markets om den italienske krisen.

Innskyternes opprør

Renzi er hardt presset politisk på hjemmebane i denne saken. Regjeringen brukte nemlig de nye EU-reglene under en statlig redningsaksjon for fire banker i fjor høst.

Da ble 430 millioner euro (4 mrd. kr) av innskuddene til 12.500 bankkunder inndratt for å styrke de konkurstruede bankenes egenkapital.

Dette utløste et tverrpolitisk raseri i landet. Mange småsparere som mistet sparepengene sine, sa de ikke hadde noen anelse om at pengeplasseringene var så risikofylte.

Les også

Roma får sin første kvinnelige borgermester

Historien om pensjonisten som begikk selvmord etter å ha tapt alle pengene spart gjennom et langt liv, rystet italienerne.

Monte dei Paschi di Siena har utestående rundt 5 milliarder euro (47 mrd. kr) i obligasjonsgjeld som risikerer å bli slettet hvis banken må ha statlig krisehjelp.

Folkeavstemning i høst

Renzi frykter mer politisk og offentlig uro hvis nye tusener av småsparere blir ruinert fordi Roma strikt må følge EU-reglene, skriver Reuters.

Renzi risikerer også å lide samme skjebne som den avgående britiske statsministeren David Cameron. Den italienske regjeringen har nemlig bedt om folkets støtte til foreslåtte endringer i statsstyret.

Renzi har gjort det klart at han går av dersom han ikke får flertall i folkeavstemningen senere i høst.

Forhandlinger i Brussel

Utsendinger fra Roma forhandler denne uken i Brussel med byråkrater for den såkalte eurogruppen (finansministrene i eurolandene) for å forsøke å finne en utvei for å tilføre bankene ny kapital, skriver nyhetsbyrået Reuters.

En EU-kilde sier at representanter for flere euroland er bekymret over situasjonen i Italia.

Den italienske regjeringen har ingen umiddelbare planer om å gripe inn for å hjelpe krisebanken Monte dei Paschi, ifølge finansdepartementet i Roma.

– Vi overvåker situasjonen i forståelse med EU, skriver statssekretær Pier Paolo Baretta i en epost.

Les mer om

  1. Brexit