Norwegians britiske datterselskap nektet flytillatelse i USA

– Dette berører ikke de eksisterende flyvningene fra Europa til USA, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør.

Norwegian har hatt stor suksess med sine transatlantiske flyvninger de siste årene.

Nyhetsbyrået Dow Jones meldte torsdag kveld at det amerikanske samferdselsdepartementet hadde nektet Norwegian midlertidig flytillatelse i USA.

Det var E24 som først melder om nyheten i Norge. Nå har nettsiden presisert at det dreier seg om Norwegians britiske datterselskap Norwegian Air UK.

Norwegian understreker at tillatelsen ikke dreier seg om eksisterende flyvninger.

– Nei, dette berører ikke de flyvningene som i dag driftes av Norwegian Air Shuttle - det vil si alle våre USA-flyvninger, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har lenge ventet på en avklaring om flylisens.

Flere søknader

Norwegian ønsker å få større innpass i USA-markedet, og både Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International, og det britiske datterselskapet Norwegian Air UK har hatt både midlertidige og permanente søknader inne.

USAs store flyselskaper og fagforeninger har protestert kraftig mot at Norwegian skal få slike tillatelser.

De har blant annet vist til at Kjos akter å fly med delvis asiatisk personell. Dette mener de vil være et brudd på transportavtalen Open Skies og skape ulik konkurransevilkår fordi asiatene jobber på dårligere lønnsbetingelser.

– Ikke avvhengig av en ny tillatelse

Selv om det britiske datterselskapet nå har fått avslag på midlertidig lisens, håper Norwegian fortsatt på å få permanent lisens.

«Norwegian opererer i dag med en norsk driftstillatelse som har alle flyrettigheter, og er derfor ikke avhengig av en midlertidig tillatelse for NUK» (Norwegian Air UK, det britiske datterselskapet, journ.anm.), skriver Norwegian i en pressemelding.