Økonomi

17,3 skjulte milliarder er kommet hjem

Gjemmestedene for skjulte formuer i utlandet blir stadig færre. De siste årene har Norge inngått avtaler med nesten alle verdens skatteparadiser.

Norske skattemyndigheter opplever en strøm av nordmenn som nå henter formuene hjem fra skatteparadiser i utlandet. Siden høsten 2007 har 658 personer meldt seg til Skatt øst. Foto: THORFINN BEKKELUND

 • Einar Haakaas

Angrende skattesyndere strømmer fortsatt frivillig til Skatteetaten med tidligere skjulte formuer i utlandet. Siden 2007 har 17,3 milliarder kroner funnet veien hjem til gamlelandet.

En far er død. Arvingene oppdager i forbindelse med booppgjøret at han hadde en konto i Sveits med 20 millioner innestående. Hva skal de overraskede arvingene gjøre for å få pengene hjem, slik at de kan gjøre seg nytte av formuen? Det er bare en ting å gjøre. De sender et brev til Skatteetaten med anmodning om frivillig retting av selvangivelsene.

Saken er typisk for det såkalte skatteamnestiet som er innført for tilbakeføring av formuer i utlandet. Ved frivillig retting slipper du unna med vanlig formuesskatt inntil ti år tilbake i tid.

Billig inntjening

— Et amnesti, som innebærer frihet fra straff, har vært svært effektivt. Vi slipper å grave frem opplysninger. Selv om det må saksbehandles, krever dette lite ressurser i sammenligning med arbeid for å avdekke formuer i utlandet, fastslår leder av Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen.

Les også

Nå får myndighetene jakte nordmenns skjulte formuer i skatteparadis

Siden høsten 2007 har totalt 658 personer meldt seg til Skatt øst med skjulte formuer og inntekter. 397 saker er ferdig behandlet. Tilsammen har de fått økt sin skattbare formue med 17,3 milliarder kroner og sine inntekter med 587 millioner.— Jeg er overbevist om det er langt flere saker, sier Kristiansen.

«Diffen»-effekten

Høsten 2007 ble det avslørt at ordfører Per Ditlev-Simonsen i Oslo hadde skjult konto i Sveits, kjent som «tantene i Sveits». Han gikk av som ordfører og tok den tunge turen til Oslo ligningskontor for å bekjenne sine skattesynder. Ditlev-Simonsen innledet et tog av angrende syndere som har fulgt i hans fotspor.

Saken rundt den tidligere ordføreren ble selve symbolet på skatteamnestiet. Fenomenet ble en slags «super-kemner» som drar inn skattekroner helt uten kontrollvirksomhet fra skatteetatens side.

Enker kommer

Eksemplet med arveoppgjør er trolig ikke det eneste. Det blir umulig å tilbakeføre pengene uten at det blir oppdaget av Valutaregisteret. Der vanker det melding om overføring av store beløp.

40 prosent av dem som søker amnesti, er kvinner.

— Ofte er det enker som oppdager kontoen i utlandet når mannen dør, sier Kristiansen.

Gjennomsnittsalderen på dem som melder seg er også høy, 64 år. Hele 83 prosent av sakene gjelder personer bosatt i Oslo, Asker og Bærum.

Sveits på topp

Ifølge Skatteetaten gjelder de fleste sakene innskudd i banker, og Sveits ligger fortsatt på topp med 249 saker. Deretter følger Luxembourg med 63, mens Spania USA og England har hver 20. Lichtenstein har bare to saker. Ellers er det fordelt på land som Bahamas, Gibraltar, Guernsey, Isle of Man, Jersey og Kypros.

— Man finner ikke så mange formuer på eksotiske øyer. Selv om selskapene kan være etablert i Karibia et sted, vil som regel pengene være sikret i europeisk banker, sier Kristiansen.

Færre paradiser

Siste uke inngikk Norge en avtale med Panama om utlevering av skatteopplysninger. Det betyr at bare at man nå mangler avtaler med kun fire land på OECDs liste over skatteparadiser. Disse landene er Hong Kong, De Forente Arabiske Emirater, Jamaica og Botswana.

— Jeg har store forhåpninger til avtalen med Panama, et land som har vært hermetisk lukket for oss når vi vil hente opplysninger. Vi har sett overføringer dit via Kypros, sier Kristiansen.

- Et amnesti, som innebærer frihet fra straff, har vært svært effektivt. sier leder av Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen. Foto: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Ny forskning: De aller rikeste unndro mest skatt

 2. ØKONOMI

  Nå er svarte penger i utlandet på vei ut i lyset

 3. ØKONOMI

  Rekordmange nordmenn med skjulte formuer meldte seg i fjor

 4. ØKONOMI

  Skattedirektøren gransker skatterådgiverne

 5. ØKONOMI

  Skattesyndere meldte seg med over 6 milliarder. Flere saker er knyttet til kryptovaluta.

 6. ØKONOMI

  Siv Jensen skryter av høyt tempo i kampen mot skattejuks