Økonomi

Spania: Masse ledige jobber tross rekordhøy ledighet

Spania mangler arbeidskraft til tross for rekordhøy arbeidsledighet. Og aldri har så mange spanjoler utvandret.

Spania sliter fortsatt med ettervirkningene av eiendomskrakket for snart ti år siden. Byggekranene har mange steder stått stille på halvferdige byggeplasser.
  • Roar Østgårdsgjelten

Høyt utdannede spanjoler søker utenlands for å skaffe seg jobb. For fjerde året på rad sank folketallet i landet.

I fjor utvandret nesten 100.000 spanjoler. Det er en økning på 23 prosent fra året før og det høyeste antallet som er registrert siden den dype økonomiske krisen rammet landet for snart ti år siden.

De fleste dro til Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA og Ecuador. Den siste gruppen består i hovedsak av ecuadorianere som tidligere har innvandret og fått spansk statsborgerskap. De vender nå hjem, skriver den spanske avisen El País.

Søker etter folk i Sør-Amerika

Tilbake i Madrid sitter hodejegeren Samuel Pimentel. Han finner ikke noen kvalifiserte kandidater til en spesialiststilling i konsulentbransjen og må søke utenlands.

– Vi har sett etter folk i to måneder. Vi klarte å finne én eneste person i Spania. De andre måtte vi vende oss til Argentina for å finne, sier Pimentel til det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

– Arbeidskraften har ikke de kvalifikasjoner som markedet trenger. Det er et hovedproblem, sier Sandalio Gomez, tidligere professor ved handelshøyskolen IESE i Madrid, om det store misforholdet mellom den høye ledigheten og de mange ledige jobbene, til byrået.

Langtidsledighet

Krakket i eiendomsmarkedet i 2007, forsterket av den globale finanskrisen året etter, sendte Spania ut i en dyp og langvarig økonomisk krise med rekordhøy arbeidsledighet.

Arbeidsledigheten steg fra 1,9 millioner (8,1 prosent) ledige ved inngangen til 2007 til 6,2 millioner (26,2 prosent) da ledigheten var på topp i 2013. Siden har ledigheten falt litt, men fortsatt er nærmere 5 millioner uten jobb, viser de siste månedstallene fra EU-landenes statistikkbyrå Eurostat.

Ledigheten på 19,8 prosent i mai er fortsatt den nest høyeste i EU og eurolandene etter Hellas (24,1 prosent).

– Det er et paradoks. Ledigheten er for høy. Likevel ser vi en viss spenning i arbeidsmarkedet fordi de ledige ikke har de kvalifikasjoner som arbeidsgiverne etterspør, sier Valentin Bote, leder for analyse i Spania for det nederlandske rekrutteringsselskapet Randstad.

Mangler fagutdannede

Det er særlig mangel på IT-folk, pleiere og omsorgspersonell.

Randstad anslår at spanske selskaper sliter med å skaffe nesten 2 millioner nye ansatte frem mot 2020.

Les også

Aftenposten mener: Fortsatt uvisshet det verste utfallet for Spania

Mangelen på kvalifisert arbeidskraft rammer økonomien på flere måter:

  • Det bidrar til å dempe veksten i produktivitet (produksjon pr. arbeidstaker).
  • Fører til utsatte investeringer.
  • Og til en ytterligere belastning på det offentlige pensjonssystemet som er avhengig av at nye arbeidstakere med gode lønninger kan betale for en stadig eldre befolkning, ifølge den tidligere økonomiprofessor Gomez.

– Utdannelse og arbeid lever i to forskjellige verdener. Mens andre land, som USA, har universitetsutdannelse tilpasset mulighetene for å få jobb, er ikke det tilfellet i Spania, sier han.

Folkevandringen ut av landet fortsetter

Folketallet sank med 11.142 personer i fjor til 46,4 millioner. Hovedforklaringen er både den store utvandringen og at det var flere døde enn nyfødte, ifølge tall fra landets statistiske sentralbyrå INE (nstituto Nacional de Estadístía).

Hovedstaden Madrid, øyene i Middelhavet og Kanariøyene hadde betydelig vekst i befolkningen.

Det var et lite flertall menn (52 prosent) som utvandret.

I fjor var det også flere spanjoler som vendte hjem etter opphold i utlandet. Totalt dreide det seg om litt over 52.000 mennesker, en økning på 27,5 prosent fra 2014.

De største gruppene innvandrere i Spania kom fra Romania, Marokko og Italy. For første gang siden 2010 var innvandringen i fjor større enn utvandringen.

Politisk handlingslammet

Spania har det siste halvåret vært lammet av en politisk krise fordi det ikke har vært mulig å danne en flertallsregjering. Søndag 26. juni var det nyvalg, uten noen regjeringsavklaring.

Fungerende statsminister Mariano Rajoy og det konservative partiet han leder, økte oppslutningen i valget, men fikk ikke flertall.

Konservative Mariano Rajoy har vært statsminister siden 2011. Siden valget i desember i fjor har han vært leder for en midlertidig regjering (forretningsministerium).

I valgkampen ga han løfter om å skape en halv million nye arbeidsplasser i året hvis hans mannskap får fortsette. Problemet er at han henvendte seg til de store grupper av arbeidsledige og fortalte ikke hvordan landet skal skaffe kvalifisert arbeidskraft som økonomien trenger, skriver det amerikanske nyhetsbyrået.

Les også

Spansk høyreparti nummer én – men mangler flertall

Rajoys motstandere sier han står for en politikk som har presset ned lønningene og fjernet ordninger for å sikre arbeidsplasser. Dette har skapt et marked for lavtlønte i lavt kvalifiserte jobber, hevder det.

Les mer om

  1. Eurokrisen
  2. Spania
  3. Mariano Rajoy