Økonomi

Kutter oljeproduksjonen for å bremse oljeprisfallet

Saudi-Arabia, Russland og to andre land er enige om å begrense oljeproduksjonen. Prisen på nordsjøolje steg først, men falt raskt tilbake.

Saudi-Arabia og Russland vil holde oljeproduksjonen på januarnivå. Foto: DARIO LOPEZ-MILLS, AP/NTB SCANPIX

  • Roar Østgårdsgjelten

Saudi-Arabia og Russland er verdens to største oljeprodusenter. Sammen med Venezuela og Qatar har de forhandlet om å fryse oljeproduksjonen for å bremse oljeprisfallet.

Norge har ikke deltatt i slike samtaler, opplyser Olje— og energidepartementet til Aftenposten.

Det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg melder tirsdag formiddag at landene er blitt enige om ikke å øke produksjonen mer enn det de pumpet opp av olje i januar.Les også:

Les også

Erna Solberg om norsk næringsliv: – Nå opplever vi en alvorlig situasjon

Oljeprisensteg umiddelbart til over 35 dollar fatet, men falt bratt etter meldingen om å sette et tak på oljeproduksjonen.

Nordsjøolje (Brent Blend) for levering om en måned lå ved 13-tiden på 33,75 dollar fatet.

Skjør avtale

— Å fryse produksjonen på januarnivå vil være «adekvat». Saudi-Arabia ønsker fortsatt å møte etterspørselen fra kundene, sier den saudiarabiske oljeministeren Ali al-Naimi i Doha etter samtalene med den russiske energiministeren Aleksandr Novak.

Saudi-Arabias mektige oljeminister Ali Al-Naimi. Foto: HEINZ-PETER BADER, REUTERS/NTB SCANPIX

Avtalen mellom de to store oljeprodusentene er betinget av at andre oljeprodusenter også bidrar, skriver nyhetsbyrået Reuters.Byrået skriver at Iran, som ikke deltok på møtet i Doha, planlegger å øke utskipningen av olje.

Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino sier det er behov for flere samtaler med Iran og Irak onsdag.

Har ikke full kontroll

Dermed kan det vise seg at avtalen mellom Saudi-Arabia og Russland er svært skjør hvis ikke flere OPEC-land også begrenser oljeproduksjonen.

– Hvis Iran og Irak ikke er med på avtalen, er den ikke mye verdt. Og i tillegg har vi spørsmålet om avtalen vil bli overholdt, sier analytiker Eugen Weinberg i den tyske storbanken Commerzbank til Bloomberg.

Oljeproduksjonen til de fire landene på Doha-møtet har ikke steget den siste tiden, ifølge Weinberg. Han antyder at en eventuell produksjonsfrys derfor ikke vil få så stor betydning.

Lavere norsk oljeproduksjon

— Vi har registrert nyheten om at Saudi Arabia, Russland, Qatar og Venezuela skal ha blitt enige om å fryse sin oljeproduksjon på januar nivå. Vi har ikke deltatt i slike samtaler, skriver kommunikasjonsrådgiver Ella Bye Mørland i Olje- og energidepartementet i en epost.

Norskoljeproduksjon forventes uansettå bli noe lavere i 2016 enn i 2015.

«Skuffelse i markedet»

Nyheten om at landene er villige til å fryse produksjonen, har fått markedene til å reagere med en viss skuffelse, ifølge Fawad Razaqzada fra selskapet City Index. Han mener det i forkant av møtet var forhåpninger om et kutt i oljeproduksjonen, skriver NTB-AFP-Reuters.

– På kort sikt kan oljeprisene bli satt under nytt press. Likevel er dette et skritt i riktig retning. Hvis andre store produsenter gjør det samme, bør dette i det minste hindre nye store oljeprisfall, mener han.

Mindre markedsmakt

Selv om Saudi-Arabia og Russland er verdens største oljeprodusenter, er deres andel av det globale oljemarkedet synkende. Land utenfor OPEC har tatt en stadig større andel av «kaken», ikke minst da USA begynte å eksportere egenprodusert skiferolje.

Saudi-Arabia og Iran er med i OPEC – sammenslutningen av oljeeksporterende land – mens Russland sammen med blant andre Norge og Mexico, står utenfor oljekartellet.

Venezuela er en pådriver

Les også:

Les også

Verdensbanken justerer ned forventet oljepris for 2016 med 14 dollar

En annen stor OPEC-produsent, Venezuela, har drevet lobbyvirksomhet blant verdens oljeeksporterende land, blant dem Russland, Iran og Saudi-Arabia, for å arrangere et møte mellom OPEC-medlemmer og andre oljeprodusenter i et forsøk på å inngå en avtale om å skape mer balanse i det globale oljemarkedet.

Oljemarkedet er for tiden preget av større oljeproduksjon og tilbud av olje enn det er etterspørsel og kjøpere til. Dette har sendt oljeprisen ut i et dypdykk fra rundt 115 dollar fatet på topp i juli 2008 til 27 dollar på foreløpig bunnivå før jul.

— Ikke overrasket

NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik sier til E24 at han ikke er overrasket over nyheten.

– Jeg er overhodet ikke overrasket. Det OPEC gjør nå er å se det som faktisk er situasjonen, sier han

Les økonomiredaktør Ola Storengs vurderinger:

Les også

Hvorfor den blodige oljepriskrigen kan vare lenge

Han forteller at markedet trolig ikke forventet at det ville skje noe nå.

– OPEC er nødt til å la markedet stabilisere seg for å se hvordan følgende ting skjer: Skiferproduksjonen og hva man tåler der, samt Irans tilbakekomst i markedet. Dette er to viktige ting på tilbudssiden som OPEC må ta hensyn til før de kan vite hva som er riktig å gjøre, sier Austvik.

Les også

  1. Over 30.000 jobber kuttet i oljenæringen

  2. Lav oljepris vil gjøre oljeselskaper til kannibaler

  3. Nesten halvert resultat for Statoil