Gourmetsalt: Dyrt og lekkert, men er det sunnere enn annet salt?

Salt er ikke lenger bare bordsalt eller koksalt. Nye typer markedsføres som «rent», «naturlig» og fullt av mineraler. Hvor sunt er det?

OPT_151654628_doc6o3s3v86v1yn1323epc-Op22FhjITC.jpg
  • Solveig Ruud

Flaksalt. Gourmetsalt. Maldonsalt. Himalayasalt. Havsalt. Kvernsalt. Koksalt. Bordsalt. Det vrimler av saltvarianter for tiden. Nå har vi flere typer i skapet, og vi kjøper stadig dyrere salt.

Bare av det engelskproduserte Maldon-saltet, som først ble tatt inn i de store dagligvarekjedene for ca. ti år siden, ble det i fjor solgt mer enn 150 tonn i Norge. Salget av dette og annet såkalt gourmetsalt har økt forholdsvis mye fra år til år.

Mye av det trendy saltet koster betraktelig mer enn vanlig bordsalt: Maldonsaltet koster for eksempel 20 ganger så mye. Men det finnes også salt som koster mye mer enn det, for eksempel spansk, svart lavasalt med lett røksmak fra kull. Det koster nærmere 1000 kroner kiloen – mens maldonsaltet koster ca. 180 og vanlig koksalt mellom åtte og ti kroner.

Før hadde de fleste av oss bare én type salt i matskapet. Nå kjøper vi flere varianter - også noen forholdsvis kostbare.

Denne artikkelen gir deg svar på endel spørsmål om forskjellen på ulike typer salt.

Hva er egentlig salt? Vanlig salt – og da snakker vi om både såkalt bordsalt og gourmetsalt – består mer eller mindre av natriumklorid (NaCl): seks tiendedeler klorid (klorioner) og fire tiendedeler natriumioner.

Hvor kommer saltet fra?

Salt utvinnes fra havvann, underjordiske saltforekomster og saltgruver. Havsalt fremstilles ved at vannet på ulike måter fordamper: enten på naturlig vis utendørs eller ved at man varmer opp store panner innendørs. Mineralsalt eller steinsalt brytes ut i saltgruver. Saltdepotene der og i andre underjordiske saltforekomster er rester av forsvunnet hav.

Kjøper man en pakke fint husholdningssalt, står det på pakken at det er vakuumsalt. Er det da kunstig fremstilt?

Nei, ikke noe av dette saltet er kunstig fremstilt på den måten at man blander natrium og klorid og lager salt. Vakuumsalt er raffinert bergsalt. Man pumper vann ned i store saltforekomster og får en saltløsning som renses og som deretter kokes – enten under trykk eller vakuum – og da sitter man igjen med 99,9 prosent natriumklorid.

Er det dette som er koksalt?

Ja, men koksalt og bordsalt brukes om hverandre og kan være fra både fjell og hav. Slik salt omtales også som raffinert.

Saltet mange er oppvokst med, kalles koksalt eller bordsalt.

Raffinert mel er mindre sunt enn grovt mel – og da er det vel også slik når det gjelder salt?

Dette kan ikke sammenlignes. Fint mel – raffinert – er mel der man har siktet fra skallet, og i hvete og rug sitter viktige næringsstoffer i skallet. Raffinert salt er mindre bearbeidet og kan inneholde små spor av magnesiumklorid, kalsium, partikler av leire med mer. Men årsaken til at for mye salt er usunt, skyldes mengden natrium i saltet. Og den har ikke noe med raffineringen å gjøre.

Er det like mye natrium i både Maldonsalt, Himalaya-salt og annet gourmetsalt?

Ja, mer eller mindre. Vanlig koksalt, Maldonsalt og lignende flaksalt inneholder alle 39 prosent natrium. Himalayasalt inneholder 38 prosent. Urtesalt inneholder selvsagt mindre, for der har man blandet salt med urter.

Men likevel inneholder vel noe av dette saltet mer mineraler og vil vel da uansett være litt sunnere salttyper?

Noe av det kan inneholde små mengder av for eksempel magnesium, jern og sink, men mengdene er så små at det ikke er relevant. Uansett: Spiser man 100 gram salt (dødelig dose for mange av oss, om vi inntar det på én gang), får man for eksempel bare i seg 3 milligram jern og 37 milligram magnesium.

Men Himalayasaltet inneholder vel så mye mineraler at det er relevant?

Selv om det påstås å være 84 mineraler og/eller grunnstoffer i Himalayasalt, er det kun påvist 8 i tillegg Na og Cl i uavhengige analyser. Saltet er utvinnes forøvrig oftest 300 kilometer sør for Himalaya, i Pakistan.

Himalayasalt kommer som oftest fra et område i Pakistan. Rødfargen kommer fra jern.

Hvorfor er natrium skadelig?

For mye natrium fører til høyt blodtrykk, noe som øker faren for hjerteinfarkt og hjerneslag. Hjerte— og karsykdommer er hyppigste dødsårsak i Norge.

Les også :

Les også

Visste du at vi også i Norge har fått noen saltprodusenter? Én av dem har akkurat vært på den store mat og turistmessen i Berlin, Grüne Woche, og vist frem produktet sitt.

Er alt salt da like skadelig for blodtrykket?

Alt som er omtalt her – men det finnes alternativer der natrium er byttet ut med kalium og magnesium (for eksempel Seltin, LoSalt), mineraler som er bedre for blodtrykket enn natrium.

Men gourmetsalt kan være godt for ganen om det ikke er godt for lommeboken?

Da kan det. Smak og aromastoffer kan være merkbare i ørsmå mengder, og krystallformen kan påvirke hvordan saltet løser seg opp og frigjør smak. Men Maldonsalt koster 20 ganger mer enn vanlig koksalt – og det er ikke det aller dyreste.