Økonomi

- Dagens barn kommer ikke til å dø av tobakk. De kommer ikke til å dø av alkohol. De kommer til å dø på grunn av mat.

Gunhild Stordalen trosset legenes advarsel og råd og utsatte legebehandlingen for å være til stede på årets Eat Forum i Stockholm.

 • Marita E. Valvik
  Marita E. Valvik
Gunhild Stordalen åpnet Eat Forum i Stockholm mandag formiddag.

NB: Denne saken ble først publisert 13. juni 2016, men leses av mange også i oktober 2017.

– Jeg er her på tross av advarslene fra mine leger. Jeg er her fordi dette er det viktigste i verden, sa Gunhild Stordalen da hun åpnet Eat-konferansen i Stockholm i dag.

Stordalen ble syk i oktober 2014 og gjennomgikk en cellegiftkur og eksperimentell stamcellebehandling i Utrecht i Nederland. I fjor fikk hun tilbakefall og er nå i gang med en ny behandling.

Det er den hun har tatt en liten pause i, for å lede det hun mener er viktigere enn sin egen behandling: Konferansen Eat Forum. Først onsdag drar hun tilbake til sykehuset og fortsetter behandlingen.

Les også

Les også: Derfor er Gunhild Stordalens Eat-konferanse viktig

Eat Forum arrangeres for tredje året på rad. Dette skal være en møteplass for forskere, ledere, politikere, kokker og engasjerte mennesker for å være med på å endre verden.

Under åpningstalen forklarer hun hvorfor dette er viktigere enn egen helse.

– Dagens barn kommer til å dø på grunn av mat

– Over ti prosent av verdens befolkning vil ikke ha nok mat til å kunne leve et godt liv, sa Stordalen.

Les også

Gunhild Stordalen legges inn etter tilbakefall

Hun satte dette sammen med hvor mange som dør av overvekt, eller følgene av det, hvor mye mat som kastes, hvordan produksjonen av mat ikke skjer på en bærekraftig måte.

– Dagens barn kommer ikke til å dø av tobakk. De kommer ikke til å dø av alkohol. De kommer til å dø på grunn av mat, sa hun.

Kronprinsesse Mette-Marit ankom Eat Forum og ble tatt i mot av Gunhild Stordalen.
Les også

Feilernæring rammer halvparten av oss | Gunhild Stordalen og Lawrence Haddad

Nå er det på tide å endre dette, og hun mener Eat Forum er møtestedet for å dele ideer og komme opp med løsninger på det hun mener er verdens største trussel.

– Siden vi møttes sist har Eat fått større påvirkningskraft, sa hun.

Hun takket alle deltagerne i salen, forskere, bedriftsledere, politikere, for at de er kommet og ønsker å bidra. I dette lå det også en påminnelse om at denne konferansen ikke handler om fancy presentasjoner og fine cocktail-drikker. Hun ønsker å få deltagerne til å jobbe sammen for å endre hva folk spiser, og da må alle med.

Til kamp mot junk-food

– Vårt mål er å endre hva som er på folks tallerkener, sier hun fra scenen.

– På slutten av dagen er alt det vi ønsker å gjøre bare en stabel dokumenter uten dere. Vi utfordrer verden til å ikke bare se de enkeltløsninger eller resultatene for enkeltpersoner, men se på makrobildet for verden, sa hun.

Stordalen tok også opp utfordringene, eksempelvis ved at politikere er valgt på kortsiktig basis.

– Det gjør at mange politikere er redd for å miste stemmer hvis de går ut mot de som elsker junk-food. Jeg vil ikke dømme politikerne. Men jeg vil minne dem om at en slik tenkning har en kostnad. Nå ber jeg dere om å finne motet og ta velgerne dit de bør, til produkter som er sunne, sa Stordalen.

– Kokkene er matbransjens rockestjerner

Hun mener at kokkene kan bidra sterkt.

– Dere er rockestjernene i matbransjen. Dere pleide å se ut som Meat Loaf. La oss bruke dette til å vise oss hva et sunt og bærekraftig samfunn kan se ut som, sa hun til kokkene.

Kjendiskokken Jamie Oliver er en av kokkene som deltar på konferansen. Han har i flere år jobbet aktivt for å få folk i England til å spise sunnere. Han har blant annet forsøkt å endre kostholdet i kantiner på skolen og kjempet for at det ble innført skatt på sukkerholdig drikke.

Også industriledere er på plass, og de oppfordres til å produsere sunnere mat og lage den på en mer bærekraftig måte.

– La oss jobbe sammen

– Dette kan bli en koalisjon som verden trenger mer enn noensinne. Vi inviterer dere til å ta ideene deres til et felles bord. Og så kan dere ta med dere en stor doggy-bag med gode ideer hjem igjen.

– Dette kan bli en koalisjon som verden trenger mer enn noensinne. La oss jobbe sammen. Det er ingen tid å miste, la oss sette i gang, avsluttet hun.

Les også

 1. Feilernæring rammer halvparten av oss | Gunhild Stordalen og Lawrence Haddad

 2. Gunhild Stordalen: - Jeg er så takknemlig for at jeg overlevde

 3. Nordmenn bryr seg lite om utslipp fra kjøttproduksjon

 4. Under kniven: «Den får mager mat, som skal leve av håp»

Les mer om

 1. Gunhild Stordalen
 2. Næringsmiddelindustrien
 3. Bærekraft
 4. Dagligvarebransjen
 5. Kostholdsråd