Økonomi

Tines «greske yoghurt» blir laget i Tana

Synnøve Findens greske yoghurt-boks til venstre, og Tines til høyre. Tines utgave er laget i Tana i Finnamrk.
 • Knut-erik Mikalsen
  Knut-erik Mikalsen
 • Vi forventer at Tine raskt rydder opp i denne saken, sier Jan Bodd i Synnøve Finden.

Se på disse to boksene. Begge er «gresk yoghurt», men bare en av dem er laget i Hellas. Det kan det bli rettssak av.

Nå truer Synnøve Finden Tine med rettssak dersom ikke meierigiganten stanser sin markedsføring innen 8. april. I motsatt fall vil saken havne i rettsapparatet.

Mens Synnøve Findens youghurt virkelig er laget i Hellas, er Tines versjon av «gresk yoghurt» produsert i Norge.

— Den greske yoghurten er laget i Tana. Det kommer av at de har produksjonsutstyret som skal til for å filtrere yoghurt på den tradisjonelle greske måten, sier PR-rådgiver Veronika Skagestad i Tine.

Synnøve Finden mener at Tine presenterer sitt produkt slik at forbrukerne må få den oppfatningen at dette dreier seg om gresk vare.

På boksene står det «gresk yoghurt». Dessuten gjør bruk av bokstaver som fremstår som greske supplert med den typiske greske kransen på emballasjen av noen av yoghurt-variantene, at Synnøve Finden mener at folk vil oppfatte produktet som ekte gresk.

Suksess

Synnøve Finden har selv hatt suksess med sitt «gresk yoghurt»-produkt, og har solgt over 10 millioner begre av den. Men i motsetning til Tines utgave, er denne produsert i Hellas. Yoghurten er laget hos den greske leverandøren Mevgal som holder til nord i Hellas og produserer produktet med gresk melk.

Tine kom med flere versjoner «gresk yoghurt» etter at Synnøve Finden hadde høstet suksess med sitt produkt. En av eierne av Synnøve Finden, Jan Bodd, oppfatter dette som om at markedsgiganten Tine nå forsøker å ødelegge markedet for utfordreren:

- Jeg ble overrasket over at et stort selskap som Tine kunne opptre så useriøst som det har vist her. Vi har hatt suksess med vårt produkt som også har vunnet Norgesgruppens utmerkelse for beste nye produkt i 2013. Vi forventer at Tine raskt rydder opp i denne saken, sier Bodd til Aftenposten.

Vil ikke endre

Tine på sin side mener merkingen er i tråd med markedsføringsloven, og har ingen planer om å gjøre endringer på emballasjen:

— «Gresk yoghurt» er etter vår oppfatning en tilsvarende betegnelse som «gresk salat» og «italiensk pizza» hvor geografiske navn ikke blir oppfattet som et opprinnelsessted, men som en beskrivelse av varetypen. Vi har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding fra forbruker om at merkingen er utydelig, men vi er selvfølgelig lydhøre dersom forbruker mener vi burde være enda tydeligere, opplyser PR-rådgiver Skagestad i Tine.

Hun mener Tine var først ute med en «gresk yoghurt»-variant allerede i 2012, og at det var Synnøve Finden som kom etter med sin versjon i 2013.

Kopiert?

Fagdirektør hos Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, sier at denne saken koker ned til om navnet "gresk yoghurt" skal forstås slik at det sier noe om opprinnelseslandet eller om det feks dreier seg om en bestemt matoppskrift.

— Vi kan jo for oss en parallell situasjon med en vare som f.eks. belgiske vafler som selges i Oslo. Neppe noen vil tro at de faktisk er laget i Belgia, sier Gjedrem.

Han sier at han ikke vil felle noen dom i saken, men tror at det i dette tilfellet er markedsreglene mellom to konkurrenter, mer enn markedsføringsloven, som blir det sentrale stridstemaet.

- Spørsmålet blir trolig om noen har kopiert et produkt fra en annen, mener Gjedrem.

 1. Les også

  Trippel-Trumf for Norgesgruppen

 2. Les også

  Sender personlige tilbud rett på mobilen

 3. Les også

  Utkonkurrerte 585 andre i kamp om Rimi-jobb