Økonomi

120 offentlige millioner ble investert i selskap med svindeletterlyst eier – pengene forsvant i udokumenterte betalinger og skatteparadiser

Hvordan kunne banken unngå å oppdage at de var i ferd med å investere millioner i et selskap der en Interpol-etterlyst russer var eier og styremedlem?

  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Dette er alt som er igjen etter at den norskfinansierte storbanken EBRD investerte 120 millioner kroner i en gruve i Karakul i republikken Altai i Russland. Bildene er tatt sommeren 2016. Foto: Ilja Smelanskij

Foto: Ilja Smelanskij

8. januar 2008: Dokumentene ligger på bordet. Gruveselskapet Imperial Mining lover muligheter for enorme gevinster om verdiene under bakken i den vakre naturen i Sentral-Asia kan utnyttes.

22 styremedlemmer i Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) sitter rundt det ellipseformede bordet i styrerommet i London. De blir presentert for det som fremstår som en lovende plan for å lete etter - og på sikt utvinne - det ettertraktede grunnstoffet kobolt i grensetraktene mellom Russland og Mongolia.

Les hele saken med abonnement