De ble lovet arv, lån og solide bonuser. I stedet kan de ha blitt lurt for millioner.

I god tro skal flere titall personer ha betalt ut betydelige beløp til en svindeldømt nordmann bosatt i Moldova. En 61 år gammel forretningsmann fra Vestfold har fungert som mellommann i flere av overføringene.

Det har handlet om kroner, euro og dollar for nordmennene som har latt seg overtale til å bli med på ulike prosjekter - i den tro at de skulle få betydelige beløp tilbake, i form av lån, bonuser eller gevinster.

Løfter om en millionarv fra Spania. Angivelige møter med forretningsforbindelser i Singapore. Dette er noen ingredienser i historiene en rekke nordmenn og svensker forteller til Aftenposten.

Men så langt tyder alt på at ingenting har vært slik «långiverne» og «investorene» trodde i starten. Flere har trolig tapt millionbeløp.

– Det har vært en bløff fra A til Å. Det fremsto som seriøst, men etterhvert følte jeg meg bondefanget i et slags prosjekt det var umulig å komme seg ut av, forteller en kvinne i østlandsregionen, som er én av dem som har overført penger.

Det hevdes at over 70 nordmenn og svensker skal være involvert. Tilsammen skal de ha overført mellom 10 og 20 millioner kroner. En av dem forteller at det eneste de har mottatt tilbake, er falske sjekker påført millionbeløp.

– Jeg lånte bort penger med løfte om å få det dobbelte tilbake i løpet av to-tre uker. Det har ikke skjedd, forteller en oppgitt kvinne bosatt i Sverige.

Etter at en av «långiverne» i lengre tid hadde bedt om å få tilbake pengene, fikk vedkommende denne «sjekken» - på 50 millioner euro.

– Vennskap og tillit har gjort dem mindre kritiske

Noe av pengene blir beskrevet som rene lån, andre ganger har det vært snakk om investeringer og i noen tilfeller er det blitt oppfattet som gebyrer – for å kunne få utbetalt millionlån.

Mye skal være gjort uten formelle, skriftlige avtaler. Vennskap og tillit til sentrale aktører beskrives som en viktig faktor for at pengene skiftet hender.

– Dette har ført til at mange har vært mindre kritiske til det de er blitt presentert for enn de ellers ville ha vært, sier advokat Hugo Matre hos advokatfirmaet Schjødt, som representerer en av dem som skal ha overført de største beløpene.

Les også

I sommer har utspekulerte svindlere herjet med norske bedrifter som aldri før

Presenterte seg som bankmann – er dømt for svindel

Under løfte om full anonymitet har personer i og rundt nettverket fortalt til Aftenposten at pengene er blitt betalt til en nordmann som de siste årene har holdt til i Moldova. Dette dokumenteres av blant annet kontoutskrifter.

Nordmannen har operert under flere forskjellige navn. I denne saken har han hovedsakelig brukt et østeuropeisk navn. Overfor de involverte skal han ha presentert seg som rådgiver med bakgrunn fra internasjonalt bankvesen.

I virkeligheten er historien hans en helt annen. I 2009 ble mannen dømt for en rekke tilfeller av bedragerier og dokumentfalsk i Norge. Banker, hoteller og bilfirmaer ble svindlet for over to millioner kroner.

Senere ble han også arrestert for bedrageri i USA, blant annet for å ha kjøpt biler ved hjelp av falske sjekker. På det tidspunktet skal mannen ikke ha sonet ferdig dommen i Norge, men ifølge politiet er han ikke ettersøkt i Norge i dag.

Les også

Bedragere lurte norsk bedrift for en halv milliard. Så ventet politiet halvannen måned med å advare mot metoden.

Tatt rollen som eksentrisk mangemillionær

Flere av «långiverne» har besøkt ham i Moldova. Noen karakteriserer møtene som formelle, andre forteller om ekstravagante og outrerte middager på fasjonable hoteller med til dels overdreven pengebruk.

Overfor Aftenposten blir hovedpersonene i saken beskrevet som folk som liker å spille roller som eksentriske mangemillionærer.

Hovedpersonene forteller velvillig om reiser til London, Dubai og Singapore, og har dermed skapt et inntrykk blant «långiverne» at det jobbes med prosjekter som skal gi penger tilbake.

– En gang ble en koffert med pengesedler tømt utover bordet – for å illustrere at det finnes penger i systemet, røpes det.

Forretningsmann bekrefter å ha vært kontaktmann

Ikke alle har vært i Moldova. En god del av kontakten har også gått gjennom en tidligere næringslivsleder fra Sandefjord. 61-åringen var en kjent skikkelse i Vestfold på 1980- og 90-tallet, etter at han arvet en eierandel i en betydelig virksomhet. Denne andelen ble imidlertid solgt i 1999.

– I det siste har jeg vært en slags kontaktmann for en gruppe som prøver å få finansiert noen prosjekter, bekrefter han.

– Hvilke prosjekter er det snakk om?

– Det er konfidensielt, så det har jeg ikke lyst til å si noe om.

Historien startet med denne korrespondansen med en angivelig advokat i Spania. Nordmennene trodde de skulle få ut en millionarv, men nå karakteriserer de det hele som en bløff.

Startet med «Nigeria-brev» fra Spania

Historien har sitt utspring i det som kan beskrives som et klassisk «Nigeriabrev» fra en angivelig advokat i Spania. Brevet havnet i innboksen til en person i Bergen.

I brevet ble mottageren lovet en arv på nærmere åtte millioner dollar dersom det ble innbetalt flere hundre tusen kroner til å dekke arveavgiften.

Bergenseren slo seg sammen med mellommannen fra Sandefjord, og de to skal ha klart å skaffe nok penger til å sende til Spania. Men de har aldri sett noe til den angivelige arven.

– Det ble brukt en del penger på det der, men det viste seg at det var banditter som sto bak. De pengene er nok tapt, erkjenner 61-åringen.

Tilbudt millionlån – mot å betale 300.000

Nettverket som var involvert i Spania-affæren skal etter hvert ha blitt brukt til nye «prosjekter». På dette tidspunktet ble også mannen i Moldova en mer sentral aktør, og i fjor høst og gjennom vinteren skal flere og flere ha blitt involvert.

En av dem var en erfaren svensk forretningsmann. Han møtte nordmannen i Moldova for ett år siden, og svensken beskriver møtet på et hotell i hovedstaden Chisinau som formelt og forretningsmessig.

– Jeg ble tilbudt et lån på 35 millioner svenske kroner. Forutsetningen var at jeg betalte ham 300.000 kroner, forteller svensken.

Til tross for at han følte at det var noe som ikke stemte, betalte han pengene. Nå forteller han at han aldri mottok lånet.

– Jeg har vært i forretningslivet lenge og opplevd mye rart. Derfor ringte ikke alarmklokkene. I ettertid ser jeg jo at jeg burde ha reagert, sier han.

Advokat Hugo Matre bekrefter at saken handler om betydelige beløp.

Tror de føler det brenner under dem

Foreløpig er det ikke levert noen anmeldelse i saken.

Det er trolig to årsaker til det: Noen håper fortsatt å få tilbake pengene og frykter en anmeldelse vil ødelegge den muligheten. Andre ønsker ikke å ta belastningen med å erkjenne overfor omgivelsene at de er blitt lurt.

– Men det er flere i denne kretsen som nå begynner å reagere på hva som har skjedd, og hovedpersonene føler nok at det begynner å brenne under beina deres, sier advokat Hugo Matre.

En av utfordringene, ifølge Matre, er at pengene ofte er blitt utbetalt uten skriftlige avtaler. I mange tilfeller kan det derfor fremstå som uklart om det dreier seg om lån eller om det er personer som har villedet noen til å betale ut penger.

Er gjentatte ganger blitt lovet penger

Involverte forteller til Aftenposten at de flere ganger de siste månedene – via SMS-er og e-post – er blitt lovet penger. Sandefjord-mannen forteller at han har merket at «långiverne» begynner å bli utålmodige.

– Det er noen som nå er pågående, men jeg føler at vi har en dialog, og jeg jobber for at alle skal få tilbake pengene sine, sier han.

Løftene gir ikke lenger «långiverne» og «investorene» håp:

– Jeg anser det som fem prosent sjanse for at jeg får pengene tilbake, sier den svenske forretningsmannen.

Svindlet for 25 millioner: - Nigeria-brev på e-post svarer vi ikke på, men dette bet vi på
Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet i Vest politidistrikt.

Avhengig av at de berørte anmelder saken

Politiet i Bergen er blitt gjort kjent med saken, men i og med at det så langt ikke foreligger noen anmeldelse er det ikke startet noen etterforskning.

– Vi er avhengige av at noen anmelder forholdene og sannsynliggjør at de er blitt bedratt, sier Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet i Vest politidistrikt.

Anne Dybo ved Økokrim

Mangelen på anmeldelse er typisk for slike saker, ifølge Karlsen. Erkjennelsen av å ha blitt lurt kan sitte langt inne.

Dette bekrefter også Anne Dybo i Økokrim, som har arbeidet med bedragerisaker i 20 år.

– Det er vanskelig å kommentere denne saken nå, men i 2016 burde folk vite bedre enn å involvere seg i slikt som dette her, sier hun.

Aftenposten har gjentatte ganger de siste dagene forsøkt å komme i kontakt med nordmannen i Moldova – uten å lykkes.