Nordea innblandet i dokumentfusk - brukte et styremedlem som hadde vært død i åtte år

Et Nordea-selskap i Panama hadde et styremedlem som hadde vært død i åtte år.

Nordea er innblandet i dokumentfusk. Her er deres bank i Luxembourg.

Søndag kveld sendte Danmarks Radio (DR) et program om Nordeas kontakt med Mossack Fonseca.

Bankens kunder følger en klassisk oppskrift for selskaper i skatteparadiser: Selskapene er registrert med en postboks på De britiske jomfruøyene eller i Panama, eierne er ukjente overfor myndigheter og omverden, styret består av innleide stråmenn fra Mossack Fonseca og styret gir en fullmakt til eieren, slik at vedkommende får all makt i selskapet.

- Vi hjelper ikke våre kunder med å unngå skatt

I DRs program er det den nyutnevnte lederen for private banking i Nordea, Torben Sander, som svarer.

- Vi hjelper ikke våre kunder med å unngå skatt. Vi hjelper våre kunder med å betale den skatten som de skal betale, sier han.

LYDFIL: DNB sendte rike nordmenn til skatteparadis. Lytt til saken her:

Administrasjonen av alle selskapene har sine makabre sider.

  1. desember 2013 sender en Senior Wealth Planning Specialist i Nordea Luxembourg en lett sjokkert e-post til Mossack Fonseca om ett av Nordea-selskapene: «Dessverre døde ett av styremedlemmene — Mrs. XX (navnet er tatt ut av Aftenposten, red. anm.) - for åtte år siden og hun er ikke blitt erstattet». (Aftenpostens oversettelse)

- Ja, de har i hvert fall ikke kunne forta seg særlig mye hvis de har vært døde. Det er helt sikkert, svarer Sander på DRs spørsmål om hva dette forteller om styremedlemmenes rolle.

- Fullstendig uakseptabelt

Men materialet viser ifølge DRs dokumentar at styremedlemmet har skrevet under dokumenter tre år etter sin død. Dette gjelder i tre selskaper som ikke tilhørere Nordea-kunder.

I dokumentaren fremkommer det også at en av Nordeas ansatte i Luxembourg ber Mossack Fonseca tilbakedatere en fullmakt med nesten to år.

- Det er helt klart, at det er fullstendig uakseptabelt, sier Sander.

I Mossack Fonseca er det et eget tilbakedateringsgebyr kundene må betale. Sander sier seg helt enig i at dette gir grunn til å stille spørsmål ved forretningsmoralen. Han sier også at de tar det svært alvorlig hvis loven og bankens etiske retningslinjer er brutt.

Nordea har frem til utgangen av 2015 administrert knapt 370 selskaper hos Mossack Fonseca på vegne av sine kunder. Bare ti banker har hatt flere.

Materialet viser at 91 av disse fremdeles er aktive. Dette plasserer Nordea på 6. plass på listen over banker som administrerer selskaper hos Mossack Fonseca.