Setter fingeren på fremtiden

Kim Kr. Humborstads skoleprosjekt er i ferd med å åpne dører verden rundt.

- Adgangskortet er det første på markedet som gjør det mulig å identifisere eieren gjennom fingeravtrykk, forteller gründer Kim Kr. Humborstad.
  • Øystein Aldridge

Denne saken er hentet fra Aftenpostens økonomimagasin, som kommer med avisen hver torsdag.

— Klart jeg ble glad! Nå er det jo masse buzz rundt dette. Plutselig tok fingeravtrykk steget fra James Bond til forbrukeren. For oss er det selvsagt veldig positivt.

Kim Kr. Humborstad (28) snakker om da Apple presenterte sin neste Iphone-modell tidligere i høst. Den største nyheten handlet nemlig om at telefonen kan gjenkjenne sin eiers fingeravtrykk, slik at den vanlige kodelåsen blir overflødig.

— Nå håper jeg folk blir vant til å bruke fingeravtrykket sitt. Og at Apple får det til å fungere skikkelig, sier Humborstad.

Sier farvel til pinkoden

I en verden som går av hengslene hver gang Apple presenterer et nytt produkt, er Humborstad blant dem som faktisk har god grunn til å være entusiastisk.

Han er nemlig gründer og daglig leder av Zwipe, som har utviklet et system som gjenkjenner folks fingeravtrykk.

Noen kontrakt med Iphone-produsentene har Humborstad ikke, men alle vet at når Apple tar i bruk ny teknologi, kommer flere til å følge etter.

Foreløpig har Zwipe produsert et adgangskort med integrert fingergjenkjenning. Dermed kan brukerne vinke farvel til glemte pinkoder. Samtidig slipper man å bekymre seg for at bortkomne kort skal kunne misbrukes.

Kan brukes til «alt»

Humborstad er klar på at mens Apple er opptatt av bekvemmelighet for mobilbrukere, jobber Zwipe først og fremst med sikkerhet.

- Løsningen vår kan brukes på mobiltelefoner, som betalingsløsning, til innlogging på datasystemer og i nettbanker. Vi kommer til å gjøre flere ting i fremtiden, men nå konsentrerer vi oss først og fremst om adgangskort.

Les også

For 850 kroner natten fyller Hanne (25) leiligheten sin med familier fra hele verden

Humborstads eventyr startet i 2009, da han studerte innovasjon. Zwipe var egentlig bare et skoleprosjekt basert på vissheten om at bruk av pinkoder er utrygt.Prosjektet endte med at Humborstads og hans medstudenter fikk «FERD-prisen for størst internasjonalt potensial». Senere samme år fikk de også en pris for beste studentinnovasjon i Europa. Innovasjon Norge har hele veien vært involvert i arbeidet med selskapet.

— Tar av i 2015

Da vi treffer Humborstad i lokalene til Startuplab i Forskningsparken, har han akkurat kommet hjem etter to uker i Danmark og USA. Der presenterte han Zwipe for potensielle kunder.

- Responsen var veldig god, og om kort tid kommer løsningen til å være installert i blant annet Asia, USA og Mellom-Amerika. Dette er fortsatt nytt. Det er vanskelig å si noe om hvor langt vi kan nå, men vi er veldig optimistiske, sier Humborstad.

Noen som har forsøkt å si hvor utbredt teknologien blir, er det svenske selskapet Fingerprint Cards. De mener 400 millioner fingeravtrykkavlesere kommer til å være på private hender innen 2015, ifølge avisen Veckans Affärer.

Les også

Med en app skal de erobre verden

Bare ett år senere har de beregnet at antallet er steget til 1,5 milliarder, Scenarioet er basert på at slike løsninger blir standard for mobiltelefoner og nettbrett.— Det er helt realistisk å si at fingeravtrykk kommer til å bli brukt som betalingsløsning i fremtiden. Dette kommer for fullt, og vi skal være i front, sier Humborstad.

Frykter ikke kappede fingre

Foreløpig er det i Asia bruken av fingeravtrykk er mest utbredt. Mange land med høy andel analfabeter bruker fingeravtrykk som identifiseringsbevis ved valg. Samtidig er personvernet svakere i deler av Asia enn i for eksempel Norge. Zwipe-gründeren tror Vesten snart kommer etter.

- Det er bare å se hvor utbredt det er med ID-tyverier. Løsningen vår svarer på alle problemer man har med passord og pinkoder, sier han.

Her skal det sies at det ikke gikk mange dager etter at Apple hadde presentert sin nye Iphone før en gruppe tyske hackere greide å åpne en telefon. Hjelpemiddelet deres var et bilde av et fingeravtrykk skrevet ut på gjennomsiktig folie, som igjen var klistret på en syntetisk «finger».

- Det går mange rykter om at Apple-løsningen er usikker, men den er uansett tryggere enn pinkoder, som man kan stjele ved å se over skulderen på folk i butikken.

Humborstad mener uansett at hans løsning er sikrere enn den Apple bruker.

— Mange spør meg hva som skjer hvis man får fingeren kappet av, for det har de sett på film. Jeg kan berolige dem med at vår teknologi kun gjenkjenner levende fingre, sier han.


Datatilsynet: — Et kappløp

— Det at fingeravtrykkene er uløselig knyttet til kroppen, er både fordelen og ulempen ved slike løsninger for identifisering. Du kan ikke bytte ut dine biometriske kjennetegn, sier avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet.

Når det gjelder hvor solide løsningene til Zwipe og andre utviklere er, gjelder det samme som for andre sikkerhetsløsninger: Det finnes både gode og dårlige produkter.

— Som alltid vil det være et kappløp mellom angrep på teknologien og teknologiens utvikling. Det er ikke noe likhetstegn mellom biometri og absolutt sikkerhet, sier Veum.

Datatilsynets ønske er at det utvikles løsninger som ikke innebærer å benytte databaser over brukere.

Zwipe har unngått dette ved at personopplysninger lagres internt i hvert enkelt kort.

— Vi vil at de som utvikler nye produkter, bygger inn løsninger for personvern fra starten av, sier Veum.