Økonomi

I kø for å selge bolig

Boligprisene peker opp igjen, men en markant økning i antall boliger til salgs medfører kjøpers marked.

Vidar og Kristin Kristoffersen fra Skjetten drømmer om å bytte ut blokkleilighet med hus og hageflekk i samme område. - Vi vil ikke bo oss i hjel, og har nå fått et regnestykke over hvor mye vi kan kjøpe for, sier de to, her med datteren Tuva (10 mnd). Signe Dons

 • Jeanette Sjøberg

Overraskende høy boligprisvekst i august gjør at prisfallet i juli er tatt igjen.

— Det er ikke det at vi trenger større plass, men vi vil ha en liten hageflekk. Nå har vi det siste halvåret vært usikre på om vi skal selge eller kjøpe først, sier Vidar Kristoffersen.

Sammen med kona Kristin og datteren Tuva (10 måneder) har de akkurat skaffet seg et muntlig finansieringsbevis i banken, som gir dem en pekepinn på hvor langt de kan strekke seg i kjøp av ny bolig. Fireromsen i tredje etasje i en blokk på Skjetten i Akershus kommune skal byttes ut med rekkehus, tomannsbolig eller enebolig med hageflekk til Tuva og storesøsteren på tre.

— Vi vil i utgangspunktet selge først, det ble vi også rådet til i banken for å se hvor stor egenkapital vi kan gå inn med. I flere budrunder har vi også erfart at det ikke er særlig populært å legge inn bud med forbehold i salg av egen bolig, sier Kristin Kristoffersen.

Les også

- Ikke usannsynlig med et fall på 20 prosent

Selektivt marked

Ekteparet på Skjetten og andre boligkjøpere har langt mer å velge i enn tidligere.

— Det er 13 prosent flere boliger til salgs nå enn i august i fjor. Vi må tilbake til juni 2010 for å finne tilsvarende høye varelager. Mange av disse var boliger som ikke ble solgt før sommeren. Med flere boliger å velge i, får kjøperne bedre tid, og vi ser større forskjeller i salgshastigheten til ulike boliger, sier Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

De tre første ukene av august var det veldig rolig, med få personer på visning, forteller administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

— Men den siste augustuken har omsetningen tatt seg kraftig opp, og jeg tror på høy omsetning i september, sier Nymark.

Les også

Osloprisene seksdoblet på 20 år

Han mener boligselgerne likevel må ta inn over seg at det ikke er nok med én visning, og senke prisforventningene.

— Nå er det kjøpers marked, og selgerne må i større grad forberede seg på at boligene ikke går over takst, og at man kanskje til og med må akseptere bud under takst, sier Nymark.

Høyere prisvekst

Etter flere måneder med utflating i boligprisene, og en prisnedgang på 2,1 prosent i juli, var forventningene til augustprisene relativt lunkne. Men da tallene ble lagt frem i går, var det med en prisvekst på 2,4 prosent fra juli. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,1 prosent høyere enn forrige måned.

— Det er mye mer fart i markedet enn man tidligere har fått inntrykk av, og augusttallene er sterkere enn normalt. Men selv om aktiviteten er høy, ser vi at tolvmånedersveksten, på 3,9 prosent, flater ut og er på samme nivå som i juli. Vi ser et mye mer selektivt marked, og mange boliger blir solgt etter forhandlinger og ikke budrunder, sier Dreyer.

Prisbrems i Stavanger

De siste tolv månedene steg Oslo-prisene med 4,6 prosent, og 1,5 prosent siste måned.

Der Stavangerområdet i lang tid har vært i topp på prisutvikling, ser man en mer moderat prisstigning, grunnet mye nybyggaktivitet. Mens det i august i fjor tok 19 dager å selge en bolig i Stavanger, tar det nå i snitt 34 dager.

Etter finanskrisen har Tromsø i flere år ligget på bunn i prisutvikling, mens de nå ligger på topp med 9,4 prosent prisvekst siste 12 måneder. Antall boliger til salgs her har over halvert seg siden 2010, mens Stavanger har gått forbi Tromsø på tilbudssiden.

Fraråder å by langt over takst

Senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea endrer ikke sine antakelser om boligmarkedet det neste året, tross sterke tall for august.

– Om ett år tror vi prisene er 2-3 prosent lavere enn de er nå. Det kan fortsatt komme enkelte måneder med oppgang, men i snitt tror vi altså prisene faller, sier Boye.

Veksten gjennom kalenderåret 2013 tror hun ender på omtrent 4 prosent, det vil si en lavere vekst enn i 2012 (7,7 prosent). Boye tror fortsatt ikke det er noe i veien for å kjøpe bolig før man selger.

– Men jeg ville vært forsiktig med å by langt over takst nå. Dagens situasjon er usikker. Man må legge til grunn et forsiktig anslag for hvor mye man får solgt boligen sin for, sier Boye.

Tror ikke på tilbakeslag

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank regner med en moderat prisvekst det neste året.

– Det er mer sannsynlig at prisene er litt høyere om ett år, enn at de er mye lavere. Vi tror ikke det kommer noe alvorlig tilbakeslag. Grunnen til det er fortsatt lav ledighet, høy inntektsvekst, og at det fortsatt blir bygd for få boliger i forhold til behovet, sier Jullum.

Ikke nok med én visning

Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Tormod Boldvik, sier det er mer som ikke blir solgt etter første visning.

— Vi ser at standard er avgjørende, folk vil i større grad flytte rett inn. Oppussingsobjektene går litt tregere enn før, sier Boldvik.

I banklokalene til Sparebank1 på Strømmen håper ekteparet Kristoffersen på leilighetssalg til takst for å ha mer å rutte med når de skal ta steget opp til hagedrømmen.

— Men skulle prisene gå ned i høst, er vi egentlig ikke så veldig bekymret. Vi skal jo kjøpe i samme marked, og da vil vi tjene mer på at større boliger faller i pris. Vi har ingen hast, for vi skal kjøpe et sted der vi skal bo de neste 20 årene i hvertfall, sier Kristin og Vidar Kristoffersen.

 1. Les også

  DNB: Anbefaler unge å leie fremfor eie bolig

 2. Les også

  Gjeldsveksten holder seg høy

 3. Les også

  Professor: Feilslått politikk at alle skal eie bolig

 4. Les også

  Foreslår høyere skatt for boligeiere

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Boligprisstatistikken for juli: Prisene er uendret

 2. BOLIG

  Tall for november: Boligprisene sank mer enn normalt

 3. BOLIG

  Boligprisene: – Aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av august som i år

 4. BOLIG

  Boligprisene gikk ned i juli: – Fallet er større enn normalt

 5. BOLIG

  Boligprisene for februar: Moderat prisvekst med 0,5 prosent

 6. BOLIG

  Boligprisene går fortsatt oppover