Økonomi

Lavere oljeinvesteringer? Det har vi visst «veldig, veldig, veldig, veldig lenge.»

Finansministeren spår god fart med lavere oljetrykk, og sier ingen bør bli overrasket over at oljeveksten flater ut og faller.

Siv Jensen tar til motmæle mot alle som maler fanden på veggen fordi oljeinvesteringene ser ut til å falle.
  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist

— Sett med norske øyne er situasjonen ganske bra. Vi har prognoser med økonomisk vekst neste år, ledigheten er lav og vi har god grunn til å tro at sysselsettingen kommer til å stige.

Finansminister Siv Jensen har fått noen dårlige nyheter etter at hun la frem statsbudsjettet. Bare siden det passerte statsråd i slutten av september har oljeprisen falt med rundt 10 dollar pr. fat.

Hun lar imidlertid ikke lavere pris og fallende oljeinvesteringer rokke ved et positivt syn på 2015.

— Jeg vil si det er litt usikkerhet om utsiktene, men at det er ingen grunn til å skape panikk, sier hun.

Dramatikk i vente

Tirsdag starter regjeringspartiene forhandlingene om neste års statsbudsjett med Venstre og Kristelig folkeparti på Stortinget. Avstanden er stor og mye nattlig dramatikk er i vente.

Men Jensen starter forhandlingene med å sende ut god værmelding for norsk økonomi i 2015. I dette intervjuet med Aftenposten tar hun til motmæle mot alle som maler fanden på veggen fordi oljeinvesteringene ligger an til å falle neste år.

— Vi har hørt som innbyggere i Norge veldig, veldig, veldig, veldig lenge at på et eller annet tidspunkt så vil ikke oljeindustrien være like viktig for norsk økonomi som vi har opplevd den. Nå har vi kommet til det brytningspunktet. Og folk skjønner jo at det betyr at vi må tilpasse oss, seier Jensen.

- Er det rett å si at Finansdepartementets forventning er at neste år blir omtrent som i år?

— Med noen små justeringer, er det ganske riktig oppsummert. Det avviker heller ikke veldig fra andre prognoser som er kommet. Selv økonomer med de mest pessimistiske budskapene har ikke noe særlig utslag for 2015.

- Hvordan blir økonomien for folk flest neste år?

— Anslagene vi har lagt opp til i budsjettet indikerer både reallønnsvekst, høy sysselsetting og lav ledighet. Det ingenting som tyder på at de ikke slår til, sier hun.

Går ganske bra

Fredag kom tall fra arbeids- og velferdsetaten Nav som viste at summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var det laveste siden august i fjor. Den var drøyt 2000 lavere enn for ett år siden.

Jensen sier det ligger an til lav ledighet og høy sysselsetting neste år. Men noen vil merke "den varslede omstillingen" i oljeindustrien.

— Det er selvfølgelig veldig krevende for dem som i øyeblikket går gjennom dette. Foreløpig at ser det ut til å gå ganske bra ved at det er ledige jobber i andre deler av norsk næringsliv og industri, sier hun.

Finansministeren trekker i tillegg en linje bakover i den nære historien og minner om at det var andre toner om ingeniørene før. Det kan faktisk komme noe godt ut av lavere trykk i oljeindustrien.

— Det er verdt i denne situasjonen å reflektere litt over hva som har vært utfordringen for norsk næringsliv utenom oljeindustrien. De har lett etter ingeniører, men ikke funnet dem, fordi alt er blitt tatt opp i oljeindustrien. Hvis vi nå får en noe større grad av mobilitet i arbeidsmarkedet, så er det bra.

Klar med tiltak

På ett punkt skiller Norge seg radikalt fra andre land: I utlandet er staten tynget ned av gjeld. I Norge har staten rundt 5500 milliarder kroner på bok i utlandet gjennom Oljefondet.

Jensen vi ikke holde seg passiv hvis de økonomiske utsiktene blir mye svakere.

— Regjeringen har argusøyne på situasjonen, og er selvfølgelig innstilt på å sette i verk tiltak hvis situasjonen skulle bli annerledes enn de prognosene vi har. Foreløpig er det ingen tegn til det

- Hvilke tiltak snakker vi om?

— Nei, det får vi komme tilbake til. Jeg har ikke lyst til å begynne å snakke om det engang, rett og slett fordi vi ikke har en situasjon som påkaller det.

- Men .....?

— ... nei, dette er viktig. Foreløpig ligger vi an til å ha en situasjon som er ganske lik den vi har i år. Det er bra. Så seier jeg bare hvis situasjonen skulle endre seg, så er vi selvfølgelig rede til å gjøre noe, men foreløpig er det ingen grunn til det.

Fortsatt olje

Jensen avviser at oljealderen er på hell.

— Vi kommer til å ha en betydelig olje- og gassindustri lenge. Den kommer til å se litt annerledes ut enn den har gjort i noen tiår. Den kommer ikke til å være en like sterk vekstkraft som den har vært. Men oljen kommer fortsatt til å sysselsette mange mennesker, og vil fortsatt være en viktig del av norsk økonomi. Men den kommer til å bli gradvis mindre, og det har vi visst.

- Er Norge verdens enkleste land å være finansminister i?

— Det kommer an på hvem du spør. Når jeg møter mine kolleger i andre deler av verden, så vil de nok hevde det. Når jeg snakker med opposisjonen på Stortinget høres det ikke slik ut.


Beskylder politikerne for å snakke sprøyt

Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork spår harde tak for nordmenn når oljevirksomheten dabber av de neste årene.

— Norsk økonomi har vært inne i en oljedrevet boom som har ført til at Norge er blitt en øy av velstand og overflod i et hav av europeiske problemer. Norske politikere har utnyttet denne tilstanden til å argumentere for at det er deres politikk som selvfølgelig er bedre enn i alle andre land. Det er med respekt å melde sprøyt, sa sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Norge til Aftenposten 28. oktober.

Da la han frem bankens nye prognoser til 2017. Han spår harde tak når oljeinvesteringene etter bankens prognoser faller de neste tre årene. Mork sammenligner Norges utfordringer med de finske etter at Nokia forlot landet. Han går langt i å si at norske lønninger må falle.

"Det norske lønnsnivået er langt høyere enn det finske og kan neppe opprettholdes etter som etterspørselen fra oljesektoren stilner", skriver Mork.

— Jeg frykter at vi har vennet oss til en tilværelse som er helt urealistisk om noen år, sa Mork til Aftenposten.

Han avsluttet sin sammenfatning av utsiktene slik: "Dette dramaet har knapt nok begynt. Og selvfølgelig er det mulig at Norge igjen kan ha flaks og unngå det hele. Men politiske myndigheter bør forberede beredskapsplaner allerede nå. "

Handelsbanken spår likevel høyere vekst i reallønnen neste år enn Finansdepartementet, og at antall jobber vil øke like mye. Veksten i ledigheten neste år blir meget beskjeden også i Morks prognoser.

— Vi har brukt denne rapporten til å rope et varsko, men har valgt å presentere de gode scenarioene når det gjelder de tallmessige anslagene, sa Mork.

sigurd.bjornestad@aftenposten.no

Les også

  1. Kutt i formuesskatt: 7000 kroner til dem som får

  2. Vi må stole på Solberg og Jensen

  3. Ap: - KrF ville hatt en lettere jobb om de samarbeidet med oss

  4. De blå mot røkla