Økonomi

Tippekupongen tar pause. Norske gamblere kaster seg over halvproff, ukrainsk bordtennis.

Spillerne som onsdag kveld var i aksjon i den ukrainske bordtennisturneringen TT-Cup var langt fra landets beste. Mange av dem hadde en rangering mellom 200 og 400 på listen over landets beste bordtennisspillere. Likevel var turneringen attraktiv nok til å tiltrekke seg skandinaver som satset penger på kampenes utfall.

ÅLESUND (Aftenposten): Champions League er borte og travhestene tramper i stallen. Nå fristes i stedet gamblerne med hesteløp fra Sør-Afrika, tyrkisk volleyball, og ukrainsk bordtennis på middels nivå.

  • Arnfinn Mauren

Barcelona skulle tatt imot Napoli. Bayern München skulle møte Chelsea. De to planlagte Champions League-kampene onsdag kveld ville ha generert millioner i omsetning hos Europas pengespillselskaper.

Men koronakrisen har satt den europeiske idretten på vent. Dermed er også kjente klubbnavn borte fra oddsen og andre sportsspill.

Dette til tross, et eller annet sted i verden er det alltid en «hanekamp» som det kan spilles på.

Torsdag kveld kunne liveoddsen til Norsk Tipping tilby to muligheter: Et brasiliansk fotballoppgjør i tredjedivisjon eller en kamp i tyrkisk volleyballserie.

Her er kampene på Langoddsen i helgen. De er hentet fra fotballigaene i Hviterussland og Australia.

Hos noen av de utenlandske spillselskapene har tilbudet vært marginalt bedre – i hvert fall med tanke på bredde. Selv om disse selskapene ikke har lisens i Norge, har de tusenvis av norske kunder. De har kunnet satse penger på fotballkamper i Nicaragua og ukrainsk bordtennis.

– Det er bare en magefølelse, men jeg er ganske sikker: Nordmenn har aldri satset mer penger på utfallet av ukrainske bordtenniskamper enn de har gjort denne uken, sier Kim Rud Petersen, talsmann for det svenskbaserte pengespillselskapet Betsson.

  • Lovforslag: Regjeringen vil stoppe pengespillreklame
Ingen av kampene på helgens tippekuponger spilles. Utfallet avgjøres ved trekning.

Uten tippekupong for første gang på 50 år

Ingen av de oppsatte kampene på onsdagens tippekupong til Norsk Tipping ble spilt. Det har også vært klart en stund at ingen av kampene på helgens kuponger blir spilt. Derfor trekkes alle kampene.

Fredag ettermiddag tok Norsk Tipping beslutningen: Søndagens kupong blir den siste inntil fotballen sparkes i gang igjen.

– Når det ikke spilles fotball, så ville det vært rart å opprettholde tippekupongen med kamper som vi vet ikke blir spilt, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping.

Avgjørelsen er historisk. Det er første gang på over 50 år at det vil gå en uke uten at det blir mulig å levere inn en tippekupong her i landet.

De eneste europeiske fotballkampene som det kan satses penger på, spilles i Hviterussland. Landets fotballmyndigheter besluttet å starte serien som planlagt torsdag. Dette bildet viser Igor Stasevich på det hviterussiske laget Bate Borisov, i en kvalifiseringskamp for Champions League mot Rosenborg i fjor sommer.

Oddsen lever fortsatt, men tippeselskapet må ty til hviterussisk og australsk fotball for å kunne tilby oddsspill på fotballkamper.

– Det er viktig for oss å forsøke å ha et tilbud i det regulerte markedet til de som er interessert i sportsspill. Derfor kan det dukke opp idretter eller ligaer vi vanligvis ikke henter kamper fra.

– Hvor stor er interessen for oddsspill på kamper i disse ligaene?

– Det når ikke opp mot hva vi normalt ser på Premier League og Champions League. Men vi får også hyggelige tilbakemeldinger fra kunder som setter pris på at vi strekker oss langt, forteller Jødahl.

I mangel på storoppgjør i Champions League, flokker mange gamblere seg nå rundt de virtuelle pokerbordene.

Tror poker på nett er vinneren

Også spill på e-sport og sjakk øker. Men Betssons Kim Rud Petersen tror det er én tydelig vinner:

– Hvis jeg igjen skal bruke magefølelsen, er det poker på nett som øker. Poker trekker til seg både de som ikke lenger møtes hjemme hos hverandre og de som ikke finner spennende fotballkamper å spille på, sier han.

Oppmerksomme på risikoen for kampfiksing

Spillobjekter fra mindre kjente ligaer og idretter ikke er noe nytt hos spillselskaper. Forskjellen er at nå utgjør disse det eneste tilbudet.

– Oddsen settes av lokale eksperter med inngående kjennskap til disse ligaene, understreker Unibets PR-sjef i Norge, Martin Bekkelien.

Men nærheten til produktet er borte. Selskapene opplyser at de derfor følger nøye med på spillene for å avdekke unormal aktivitet og mulig kampfiksing.

Grayville galoppbane i Durban er blant veddeløpsbanene som sørger for at nordmenn fortsatt kan spille på hester.

Hesteløp fra Hongkong og Sør-Afrika

Koronakrisen har også fått konsekvenser for hestesporten, og dermed også Norsk Rikstotos spilltilbud. Alle landets travbaner, og Øvervoll galoppbane, er stengt. Spillmenyen består nå utelukkende av løp i utlandet.

Administrerende direktør Camilla Garmann i Norsk Rikstoto.

– Normalt utgjør utenlandske løp rundt 40 prosent av omsetningen vår, men nå har vi vært nødt til å eskalere opp importen av løp til 100 prosent for å kunne ha en tilfredsstillende meny, forteller direktør Camilla Garmann i Norsk Rikstoto.

Svenskene holder fortsatt travbanene sine åpne, men det er ikke nok. Hesteveddeløp fra Australia, Hongkong og Sør-Afrika utgjør derfor nå en stor del av tilbudet.

Men importen koster. Dette, kombinert med stansen på norske travbaner, vil få konsekvenser for Norsk Rikstotos overskudd og overføringer til norsk hestesport. 70 prosent av Norsk Rikstotos ansatte er nå rammet av permitteringer.

– Jeg er veldig bekymret for de rundt 16.000 som er sysselsatt i norsk hestesport, når det nå ikke arrangeres noen løp her i landet, sier Garmann.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Norsk Tipping
  3. Betsson
  4. Oddsen
  5. Pengespill
  6. Unibet
  7. Kampfiksing