Økonomi

Frankrike vil blokkere Facebooks nye kryptovaluta

Frankrike vil forsøke å blokkere utviklingen av Facebooks nye kryptovaluta libra i Europa fordi den truer regjeringers suverenitet over egen valuta.

Facebooks nye kryptovaluta møter motstand fra regjeringen i Frankrike. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

 • NTB

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Foto: Matteo Bazzi / ANSA via AP / NTB scanpix

– Jeg vil være helt tydelig: under disse forholdene kan vi ikke autorisere utviklingen av libra på europeisk jord, sa Frankrikes utenriksminister Bruno Le Maire under åpningen av en OECD-konferanse om kryptovalutaer torsdag.

Nettgiganten Facebook skal utvikle sin nye kryptovaluta libra sammen med 28 partnere. Målet er at antall partnere skal øke til 100 innen lanseringen neste år. Blant partnerne er betalingsgigantene MasterCard, Visa og Paypal, mens andre selskaper som eBay, Spotify og Uber også er med på laget.

Facebook la fram planene om libra i juni. I etterkant har flere regjeringer og Facebook-kritikere gjort det klart at de er skeptiske til valutaen. Libra er ventet å bli lansert i løpet av det første halvåret i 2020.

En av bekymringene er at valutaen vil kunne gjøre det enkelt for folk å ikke bruke sine lands valutaer i økonomiske krisetider. Dette vil ifølge kritikerne kunne gjøre det vanskeligere for myndighetene å holde styring på økonomien.

Valutaen libra skal være global og knyttes én-til-én opp mot et fond av tradisjonelle valutaer og verdipapirer hos ordinære sentralbanker. Slik ønsker man å unngå de voldsomme prissvingningene som har gjort flere andre kryptovalutaer uegnet som betalingsmiddel. I tillegg skal kontroll over valutaen ikke være desentralisert, men ligge hos en sveitsisk non-profit-organisasjon.

Den franske regjeringen planlegger også å ilegge nettgiganter som Facebook, Google og Amazon 3 prosents skatt på inntektene de har i landet.

 1. Les også

  Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet

 2. Les også

  Facebook lanserer egen kryptovaluta

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kryptovaluta
 2. Libra
 3. Facebook
 4. Frankrike

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Facebook-sjefen planlegger egen kryptovaluta. Nå får han kraftig motstand.

 2. KULTUR

  Siv Jensen varsler norsk skatt for nettgiganter

 3. ØKONOMI

  Tiårets største pyramidespill ruller videre i Norge, selv om toppsjefen innrømmer svindel

 4. NORGE

  Kryptovalutaekspert om Lørenskog-saken: – Fremstår som totalt inkompetente

 5. VERDEN

  Warren i ordkrig med Facebook-sjefen etter lekket opptak

 6. VERDEN

  EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter