Apple vil ikke røpe dato for iPhone 5

Mobilbrukere venter med å kjøpe seg ny mobiltelefon til Apples nye iPhone 5 kommer ut på markedet.

Apple-sjefen Tim Cook holder det fortsatt hemmelig når han vil lansere en ny utgave av iPhone, men de fleste analytikere gjetter at det skjer i oktober.

De fleste analytikere gjetter på at iPhone 5 blir lansert i oktober, men Apple-ledelsen ville ikke røpe noen dato da selskapet presenterte kvartalsregnskapet.

Apple-resultatet var svakere enn analytikerne ventet. Dette sendte Apple-aksjen ned over seks prosent på Frankfurt-børsen i går.

Men fortsatt er Apple verdens største selskap målt i børsverdi. Markedsverdien er på over 530 milliarder dollar (3200 mrd. kr). Selskapet er dermed litt mindre verdt enn det norske oljefondet.

«Mager vekst»

Den amerikanske IT-giganten økte nettoresultatet med 21 prosent til 8,8 milliarder dollar (54 mrd. kr) i perioden april-juni, som er tredje kvartal i selskapets regnskapsår.

Les også

iPhone 5 nevnes på Twitter seks ganger i minuttet

Salget økte med 23 prosent til 35 milliarder dollar (213 mrd. kr).

Veksten er «mager» etter Apple-standard, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP). Det er forklaringen på at analytikerne ble skuffet. Dette er den svakeste veksten i ett kvartal på to år.

Apple rammes også at eurokrisen. I Europa økte salget med «bare» 16 prosent.

Apple solgte 26 millioner iPhoner og 17 millioner Ipader, som er selskapets nettbrett.

Hemmelig

Noe av salgsnedgangen målt i dollar forklares med sterkere dollarkurs og priskutt på eldre utgaver av iPader som fortsatt er i salg etter lanseringen av en ny utgave av nettbrettet i mars.

Ifølge Apple-sjefen Tim Cook er selskapets ledelse opptatt av å holde tidspunktet for lanseringen av nye produkter hemmelig så lenge som mulig.

- Det kan imidlertid ikke stoppe folk fra å spekulere eller undres, sa han.

På det sosiale mediet Twitter nevnes iPhone 5 nå én gang hvert 11. sekund — eller seks ganger i minuttet.

Skuffelsen var stor ved forrige Apple-lansering, der en oppgradert versjon av iPhone 4 ble presentert i stedet for en flunkende ny telefon.

Ett av de mest populærere ryktene er at den nye iPhonen får en større skjerm.

Ifølge den amerikanske næringslivsavisen The Wall Street Journal utnytter de asiatiske bedriftene som lager den nye telefonen en helt ny skjermteknikk, der man bygger sammen sensorene i skjermen med selve skjermen.

Svenska Dagbladet skriver at dette vil gi en tynnere telefon og en skarpere skjerm. Med en tynnere skjerm vil Apple kunne holde vekten på telefonen nede selv om skjermstørrelsen øker.

Den nye telefonen vil også være tilpasset bruk av det nye 4G mobilnettet som brukes av mobiloperatører i mange europeiske land. Nettet gjør at man får høyere datakapasitet. Et annet rykte er at mobiltelefonen vil ha en sterkere prosessor, som fører til at applikasjoner vil kunne kjøre fortere enn i dag.