Økonomi

Advarer Hellas-turister mot å hamstre euro før ferien

Frykter du gresk konkurs og tar med masse euro på Hellas-ferien? Det kan koste deg dyrt.

Forsikringsbransjen ber Hellas-turister om ikke å lytte til råd om å bunkre euro i kontanter før ferien. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS, NTB SCANPIX

  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Forsikringsbransjen advarer sterkt mot å følge råd fra reiseselskaper og banker om å ta med ekstra euro i kontanter på årets Hellas-ferie.

— De som drar på Hellas-ferie med lommene fulle av eurosedler løper en stor risiko, mener assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Hos den største aktøren på reiseforsikring rister man på hodet av anbefalingene fra bl.a. Star Tour og Nordea. De mener at en av de beste måtene å unngå bankproblemer i Hellas på til sommeren er å ta med seg ekstra euro i kontanter hjemmefra.

— Ikke gjør det, mener Europeiske som ber folk satse på kort.

Dårlig sikring på mange hoteller

Bakgrunnen for denne advarselen er faren for tyverier:

— Nordmenn lyser opp som fyrtårn i utlandet, og vi er vel kjent for veldig god økonomi. Det gjør oss mer utsatt for tyverier. Blir man frastjålet kontanter på byen eller hotellrommet, dekker en helårs reiseforsikring maksimalt 3.000 kroner (340 euro) per person, og 6.000 kroner for en familie. Derfor advarer vi sterkt mot å ta med seg store beløp i sedler til Hellas. Mange hoteller mangler safe og det gjør det ikke mindre risikabelt å oppbevare kontanter på rommet, sier Vennesland.

Også hos Gouda Reiseforsikring advarer skadesjef Eli Knudtzen Myhre mot at det å bære med seg ekstra kontanter kan bety en større økonomisk tapsrisiko for den enkelte.

Frykter gresk konkurs

Frykten for at landet skal gå «konkurs» nå skyldes de enorme låneforpliktelsene som skal innfris i sommer. Klarer ikke landet det kan Hellas etter hvert måtte gi opp euro som valuta. Det kan igjen skape panikk og få landets innbyggere til å tømme sine bankkonti og minibanker.

— Selv om det i mange år har vært økonomisk uro i Hellas, har dette i liten grad påvirket turistene. Det har vært penger i minibankene i de store byene og på øyene, og det har tidligere ikke vært behov for å ta med seg store beløp med kontanter, sier Vennesland.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea mener likevel at ekstra kontanter kan være løsningen for de som frykter at minibankene skal gå tomme:

Kontanter godt som forsikring

— Ja, jeg mener man bør ta med kontanter, men ikke store mengder. Beløp som gjør at man kan klare seg i en periode om man ikke skulle få tilgang til kontanter, tror jeg kan være hensiktsmessig. Man kommer også langt med betalingskort. Men det er ikke alle steder man får betalt med kort og derfor mener jeg det er lurt å ha litt kontanter i bakhånd, mener hun.

Hos Star Tour er informasjonssjef Mathias Bergendahl enig:

— Vi får en del forespørsler av kunder som skal reise til Hellas i sommer om konsekvensen av krisen i landet. De som har bestilt all inclusive, påvirkes ikke, men for dem som planlegger utflukter og kanskje vil spise ute, er det en idé å ha med ekstra kontanter, sier han.

Apollo: - Unngå panikk

Hos Apollo ber kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera norske turister om ikke å få panikk:

— Hverken konkurs eller en mulig «grexit» vil ha noen umiddelbar påvirkning på turistene i Hellas. Euroen er fortsatt en gyldig valuta, og man kan fortsatt betale med kort de fleste steder. Det kan være lurt å ha med noe ekstra kontanter, men da altså ikke å ta med altfor mye, sier hun.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving befinner seg akkurat nå på Kreta, og mailer denne beskjeden hjem til Aftenpostens lesere:

— Jeg er på Kreta nå og her er det ingenting som tyder på noe krise! Det går fint å ta ut penger i minibank og det går også fint å betale både med kort og med kontanter, skriver hun.

Tidligere i år rykket greske myndigheter ut og anbefalte turistene om å betale med kort så langt det er praktisk mulig, for å hindre mulighet for avgiftsunndragelser blant hotell- og restauranteiere i landet.

Les også

  1. Sommerferiebudsjettet er doblet på åtte år

  2. Derfor slipper ikke Hellas unna

  3. Slik kutter du ferieutgiftene

Les mer om

  1. Hellas