Økonomi

Mener forfalskede sedler var for dårlige til å være straffbare

En bergenser er tiltalt for å ha produsert falske 500-lapper. Sedlene hadde samme trykk på begge sider og manglet nummer. Blir han dømt, får han minimum tre år fengsel.

Advokat Bjarte Aarlie forsvarer mannen som er tiltalt for å ha laget falske 500-sedler. Dersom han dømmes etter tiltalen, får han en fengselsstraff på minst tre år. Begge sider av sedlene var like, ifølge forsvareren.FOTO: RUNE MEYER BERENTSEN/POLITIET
  • Per Lindberg

Mannen er bosatt i en av Bergens bydeler, er i midten av 40-årene og kjent av politiet. I fjor sommer ble han stanset av en patrulje. Da hadde han en hjemmelaget 500-seddel på seg, skriver bt.no.

Politiet ante ugler i mosen og dro hjem til ham. Der ransaket de boligen og fant flere lignende sedler.

Ifølge tiltalen har han «kopiert eller anskaffet kopierte gangbare penger i hensikt å utgi disse». Han skal ha brukt skanner, PC og skriver for å lage minst åtte slike 500-sedler.

— Laget på tull

— Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han forklarer at pengene ikke har vært i bruk og at han aldri har hatt planer om å bruke dem. De er av en så lav kvalitet at man ikke kan forveksle dem med originale sedler, sier advokat Bjarte Aarlie, forsvarer for mannen.

- Hvorfor har han laget dem?

— Han forklarer at sedlene kun er laget på tull. Det var ikke hans mening å benytte dem, svarer Aarlie.

Les også:

Les også

Ville være hjemme i varmen – krevde erstatning for Sydentur

Forsinket straffelov

Tiltalen er svært alvorlig, for dersom mannen blir dømt, straffes han med fengsel i minst tre år.

— Etter den nye straffeloven, som ennå ikke er vedtatt, men som har vært klar siden 2005, er straffen fengsel inntil tre år. I den gamle loven, som altså fortsatt gjelder, er minimumsstraffen minst tre år. Jeg kommer til å be om at sedlene blir lagt frem, slik at retten får se hvilken kvalitet de er av, sier Aarlie.

— Etter min mening speiler minimumsstraffen på tre år fengsel noe som var viktig for 30-40 år siden, legger han til.

Den nye Straffeloven har vært klar siden 2005, men er forsinket fordi datasystemene til politiet ikke takler 300-400 lovendringer. I fjor skrev VG at den nye loven neppe trår i kraft før 2021, 16 år etter at den ble klar.

Les også:

Les også

Slik trikset hun med kvitteringene

En dollar inndras

Flere politikere har reagert sterkt og brukt ord som skandale om situasjonen. For mannen som er tiltalt for å ha produsert falske 500-lapper er politiets IKT-situasjon svært alvorlig. Dømmes han, blir altså straffen minst tre år fengsel. Hadde ikke politiet hatt dataproblemer, ville han kunne ha blitt straffet med bot.

Mannen er også tiltalt for tyveri og vold mot politimann, i tillegg til narkotikabesittelse.

Ifølge tiltalen vurderer statsadvokaten å be om at en scannerprinter, en harddisk, et pc-kabinett og en amerikansk 1 dollar seddel inndras.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra politiadvokat Anders Johnsen, som blir aktor i saken.

Les også

  1. 500-lappen oftest forfalsket, ny seddelserie kommer

  2. Hva skal pryde de nye sedlene?

  3. - Eldre mann svindlet for en halv million kroner

  4. Forfalsket vitnemål i NAV-søknad - dømt til fengsel

  5. Krevde erstatning for Sydentur på grunn av norsk tropevarme