Økonomi

Landet som elsker Pepsi Max

Bare den vanlige colaen har høyere andeler av brusmarkedet i Norge.

Bortsett fra en liten nedgang fra 2007, like etter at konkurrenten hadde lansert Cola Zero, har pilen stort sett pekt oppover for Pepsi Max i Norge.

 • Øystein Aldridge

«Statistisk sett» er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin som kommer ut hver torsdag.

Det er faktisk ganske eksepsjonelt: Lille Norge står for 9 prosent av det totale Pepsi Max-salget i verden. I fjor slurpet nordmenn i seg nesten 94 millioner liter Pepsi Max, eller snaut 19 liter hver. Bare den originale colaen har høyere andeler av brusmarkedet her til lands. Hva har skjedd?

Da jeg var barn, sto valget mellom Cola, Solo, Sprite og kanskje et par til. Så, i løpet av 90-tallet, ble kjøleskapene i dagligvarebutikkene stadig større og trangere. Brusprodukter i all verdens farger og fasonger skrek mot en stakkars forbruker. Mountain Dew, Pepsi Crystal, Vanilla Coke, Solo Pluss, Shio med ferskensmak.

Øystein Aldridge, journalist i økonomiredaksjonen. Signe Dons

Utvalget gjorde meg apatisk, samtidig som smaksløkene vokste til. Med ett var ikke nye brusprodukter lenger særlig spennende.Mange må ha følt det på samme måte, for de fleste av de ovenfor nevnte produktene er borte for lengst. Et hederlig unntak blant alle nyvinningene, er Pepsi Max, som med årene altså har tatt en stor slurk av det norske brusmarkedet.

Sukkerfri bølge

— Min forklaring er at den er best. Selv drikker jeg ikke annen brus enn Pepsi Max. Jeg har faktisk en flaske med meg i bilen akkurat nå. Undersøkelser som smakspaneler har gjennomført, viser at de har truffet den norske gane godt, sier Trond Blindheim, som er rektor ved Markedshøyskolen.

Joakim Sande, som er markedssjef i Ringnes, er selvsagt enig.

— Pepsi Max var den første brusen som viste at sukkerfritt ikke står noe tilbake for annen brus når det gjelder smak. Nordmenn har tatt den til sitt hjerte. Samtidig har Pepsi Max nytt godt av de siste ti årenes økte bevissthet om helse. I brusmarkedet har det vært et klart skifte fra sukkerholdig til sukkerfritt, og Pepsi Max har vært maskinen i denne utviklingen, sier han.

Ivrig konkurrent

Men man får ikke en markedsandel på 24 prosent over natten, fortsetter Sand.

— Mange dyktige mennesker har jobbet målbevisst med salg og markedsføring over tid. Det vi har fått til i Norge, er ganske unikt. Det globale Pepsi-systemet synes dette er stor stas, sier han.

- De er veldig gode på distribusjon. I Norge er det 4006 butikker, og alle har Pepsi Max, sier Blindheim.

Med et tungt internasjonalt reklameapparat i ryggen, har Pepsi Max hele veien fått hjelp av superstjerner innen fotball og musikk. Blindheim påpeker at markedsføring også handler om å treffe med riktig smak i riktig målgruppe.

— Coca Cola har prøvd seg i samme marked med sin Zero, men de har ikke greid å rokke ved posisjonen til Pepsi Max.

Sande på sin side, ser bare oppover.

— Sukkerfri brus kommer til å fortsette å vokse. Det hadde vært veldig stas om vi skulle bli det første markedet i verden der Pepsi Max gikk forbi vanlig Cola, sier han.

 1. Les også

  Kinas økonomiske u-sving

 2. Les også

  Hvorfor tenker jeg aldri på toget?

 3. Les også

  Kom jeg for sent til boligfesten?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPREK

  Fedmeeksperter reagerer på at sukkerfri brus koster like mye som vanlig brus: – Sukkeravgiften kommuniserer helt feil

 2. SPREK

  Regjeringen vil kutte i sukkeravgiften på sjokolade og godteri, men vil fremdeles skattlegge sukkerfri brus

 3. SPREK

  Slår alarm etter ny studie: Syrlig drikke etser vekk tannemaljen på få uker. Slik kan det unngås.

 4. DEBATT

  Mindre sukker i mat og drikke: Krev mer av oss!

 5. NORGE

  Derfor er norske barn blitt sunnere

 6. SPREK

  Ekspertgruppe foreslår ny sukkeravgift for å få nordmenn til å spise sunnere