Norske bankkunder får tilgang til Apples betalingstjeneste

Teknologiselskapet Apples betalingstjeneste, Apple Pay, er fra onsdag tilgjengelig for kunder i flere banker i Norge.

I mai kunngjorde Apple-sjef Tim Cook at Norge får Apple Pay «i løpet av noen måneder». Onsdag morgen ble det klart at flere norske bankkunder får tilgang til betalingstjenesten.

I første omgang vil betalingstjenesten være tilgjengelig for kunder med konto og Visa-kort i Nordea Bank, Santander Bank og Sbanken (tidligere Skandiabanken), opplyser Norges-sjef i Visa, Jens Nes til NTB.

Les også

Les også: Apple presenterte iOS 12 – vil begrense avhengighet

Godkjenner med fingeravtrykk

Apple Pay vil også være tilgjengelig for Nordeas kunder med Mastercard-kort, opplyser Inge Kjønnøy, leder for MasterCard Norge.

Apple Pay fungerer ved at man holder mobiltelefonen inntil betalingsterminalen. Deretter godkjennes betalingen med fingeravtrykket som er registrert i telefonen.

Ifølge Apple fungerer tjenesten i app-er eller med nettleseren Safari med telefonene Iphone 6 og nyere, samt modellen SE, en rekke Ipader og Mac-maskiner.

– Vil gjøre hverdagen enklere

– Vi er glade for å kunne tilby Apple Pay til kundene våre; dette er en svært brukervennlig løsning. Jeg er sikker på at dette vil gjøre hverdagen enklere for mange kunder, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge.

Les også

Les også: Slaget om lommeboken

– Om du kjøper kaffe på hjørnet, betaler for melk og brød i kassen eller shopper sommerkjolen på nett: Nå kan de dagligdagse betalingene gjøres raskere og enklere med Apple Pay, sier Børge Liavik, kommersiell direktør i Santander i Norge.

– Enkel, trygg, personlig

Også Sbanken er storfornøyd med å kunne tilby betalingsløsningen til sine kunder.

– Apple Pay vil gjøre betaling via mobil til en enkel, trygg og personlig måte å betale på som er raskt og lettvint for norske kunder, sier daglig leder Magnar Øyhovden i Sbanken.

Les også

Professor tror gigantene vil knekke Vipps

At tjenesten ville bli lansert i Norge snart, ble kunngjort av Apple-sjef Tim Cook allerede under presentasjonen av kvartalstallene i begynnelsen av mai. Den gang kunne Cook fortelle at betalingstjenesten skulle komme til Norge og Polen i løpet av de neste månedene.

Tjenesten ble lansert i 2014. Frem til nå har Apple Pay vært tilgjengelig i 21 land, skriver Tek.no.

– Blir positivt overrasket

Sverige, Danmark og Finland fikk tilgang til tjenesten i fjor høst.

– Erfaringene derfra er at kundene virkelig liker betalingsløsningen og at de blir positivt overrasket over hvor enkelt det faktisk er, sier Snorre Storset i Nordea.

Fra før har DNBs Vipps kapret markedet for vennebetaling i Norge. Betaling i butikker og nettbutikker er på trappene, og kontaktløs betaling, såkalt NFC, blir stadig vanligere.

Ikke vennebetaling

Ifølge nettstedet Tek.no kan Apple ha en fordel ved betaling mellom selskapets egne mobiltelefoner. I den siste programvareoppdateringen ble det mulig å sende penger via meldingsapp-en.

Fra før samarbeider Nordea med DNB om Vipps-løsningen. Foreløpig er det ikke kommet meldinger om at funksjonaliteten for vennebetaling gjennom Apple Pay blir tilgjengelig i Norge. Dette ville i så fall ha gjort Apple Pay til en mektig utfordrer til Vipps her hjemme, ifølge nettstedet E24.