Økonomi

Hackere går fra spionasje til sabotasje

I en pågående bølge av dataangrep forsøker hackere å ramme energiselskaper, melder amerikanske myndigheter. Strategien er ikke lenger spionasje, men ren sabotasje.

Ti amerikanske energiselskaper er blitt angrepet de siste dagene. Tele- og strømnettet regnes som attraktive hackermål.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Vi er bekymret over disse angrepene, og vi prøver å forsikre oss om at de ikke fører til noe mye større, slik vi så i Saudi-Arabia i fjor sommer, sier en amerikansk myndighetskilde til The New York Times.

Forrige sommer rammet et storstilt hackerangrep 30.000 PCer hos Saudi Aramco, en av verdens største oljeprodusenter. Store mengder data ble slettet og byttet ut med et brennende amerikansk flagg. Amerikanske myndigheter mener Iran sto bak angrepet.

Hvem som står bak den nye bølgen med angrep mot amerikanske selskaper, er foreløpig ikke kjent, men det antas at de er utført fra land i Midtøsten.

Prøver å stoppe strømforsyning

Angrepene har i hovedsak vært rettet mot energiselskaper, og hackerne har forsøkt å komme seg inn i selskapenes styringssystemer.

Les også

Norsk hacker-jeger avslørte cyberangrep mot flere land

Tidligere angrep, særlig de som er kommet fra Kina, har i hovedsakhatt som mål å stjele konfidensiell informasjon ogselskapshemmeligheter. Angrepene som nå blir gjennomført, er av enannen natur. Her forsøker hackerne å ødelegge data eller åmanipulere industrielle maskiner og ta over eller slå avstrømforsyning eller industriprosesser, skriver avisen.

Angrep ti selskaper

Ti store amerikanske energiselskaper har vært utsatt for angrep. Amerikanske myndigheter skal ha valgt å bekrefte angrepene etter at de så hvor dypt inn i systemene hackerne hadde kommet. Blant annet forsøkte de å hacke et datasystem som tar seg av kjemiske prosesser.

Å forsvare seg mot angrepene er ekstra utfordrende fordi mange av målene er private selskaper og ikke offentlig styrte institusjoner. Telenettet og strømnettet regnes som de mest sannsynlige målene for dataangrep.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter oppfordrer nå selskaper til å ta grep for å bedre sikkerheten.

– Flere angrep mot energisektoren

Kjetil Berg Veire, informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet

– Vi kjenner ikke til denne typen angrep i Norge, men prosesskontrollsystemer er store og avanserte, og det er vanskelig å ha en fullstendig oversikt. Vi ser en internasjonal trend med økende dataangrep mot energisektoren, sier Kjetil Berg Veire, informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).Han sier det finnes mye programvare på nett som er ferdiglaget for å hacke seg inn i systemer. Derfor trenger man ikke lenger være en veldig avansert hacker for å få dette til.

– Men det er en forskjell på energisektoren i Norge og USA. Vi har samlet mer inn under statlige aktører, mens mye av energisektoren i USA er privatisert, med mange aktører, og stor spennvidde i hvor flinke de er til å beskytte seg selv, sier Veire.

Han sier energisektoren er et ettertraktet mål.

– Energisektoren er fundamental for det meste av kritisk infrastruktur. Vi kan ikke beskytte alt, men må beskytte de mest fundamentale tingene. Det å beskytte kraftsektoren, og grunnleggende data— og telekommunikasjon, blir nok stadig viktigere i årene fremover.

Les også

  1. Konklusjon i fersk rapport: Kina spionerer mest

  2. Slik kan tyver hacke bilen din

  3. Nytt dataangrep mot regjeringen