Økonomi

OECD: Norge svak på bistand til likestilling

Norge ligger under gjennomsnittet når det kommer til bistandssatsing på likestilling, viser statistikk fra OECD.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) lover at Norge skal bli bedre når det kommer til likestillingsbistand. Her da de ankom den høytidelige åpningen av det 164. Storting tidligere denne måneden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • NTB

Til tross for gjentatte erklæringer fra regjeringen om at Norge skal gå i front, havner Norge langt nede på listen i statistikken til Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), skriver Vårt Land.

I rapporten «Aid to gender equality and women’s empowerment» fra 2018 kommer Sverige, Island og Irland best ut. De har likestilling som hoved- eller delmål i mer enn 80 prosent av sin bistand.

Gjennomsnittet i OECD-landene er 37 prosent. I Norge er 33 prosent av bistanden rettet mot likestilling.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) lover bedring.

– Vi har nå satt oss et konkret mål: Halvparten av all bilateral bistand skal ha likestilling som hoved- eller delmål, sier Ulstein til avisa.

Det samme lover utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) som sier at det er gitt beskjed til alle lederne i systemet om at de har ansvar for å fremme kvinners rettigheter og likestilling. Det gjelder enten de jobber med klima og energi, skog eller landbruk, utdanning eller helse, fred og forsoning, humanitær respons, næringsliv, sikkerhetssektorreform eller andre temaer.

Les mer om

  1. Likestilling
  2. OECD
  3. Norge