Økonomi

Politiet har avdekket ulovlig kongekrabbenettverk – flere titalls personer pågrepet

Politiet har sammen med Økokrim avdekket det de mener er et nettverk som har solgt ulovlig kongekrabbe for millioner. Et titall personer er pågrepet.

Kongekrabbe er en delikatesse, men prisen er høy.
  • NTB

– Det er snakk om kongekrabbe med en omsetningsverdi for flere millioner kroner som skal være fanget og omsatt ulovlig, skriver de i en pressemelding.

Ifølge politiet har krabbene blitt solgt over hele landet. På en pressekonferanse onsdag ettermiddag opplyste de at det er blitt gjennomført en aksjon de siste dagene, og at et titall personer er siktet for organisert, grovt brudd på havressursloven, ulovlig omsetning og grovt heleri. Flertallet av de siktede er fra Øst-Finnmark.

Storaksjon

– Politiet i Finnmark vurderer å varetektsfengsle to av de siktede. I tillegg til aksjonen i Finnmark har Økokrim pågrepet personer som politiet mener har distribuert og solgt kongekrabben videre, sier politiadvokat Are Aarhus i Finnmark Politidistrikt.

Fem forskjellige politidistrikt har vært involvert i etterforskningen, i tillegg er Mattilsynet, Kystvakten og Fiskeridirektoratet involvert i aksjonen.

Politiet har pågrepet personer i alle ledd i nettverket, både fiskere og omsettere. Politiet har jobbet med å avdekke og kartlegge nettverket over tid, opplyser politiadvokaten.

Betydelig ulovlig beslag

Han forteller at det også tidligere i år, på sensommeren, ble gjort et betydelig beslag ulovlig fanget kongekrabbe som knyttes til nettverket.

Under en ransakelser tirsdag og onsdag er det tatt beslag i blant annet kongekrabber, utstyr til produksjon og foredling av kongekrabbe, samt penger.

Politiet vil foreløpig ikke gå i detalj om hvordan kongekrabbemiljøet har vært organisert eller hvordan omsetningen har foregått, men understreker at de ser svært alvorlig på nettverket.

– Vi ser svært alvorlig på saken. Dette er organisert grov miljøkriminalitet og det er grov økonomisk kriminalitet, sier Aarhus.

Les mer om

  1. Kongekrabbe
  2. Politiet
  3. Finnmark
  4. Mattilsynet