Økonomi

Rødt vil innføre avgifter på dyre elbiler

Rødt vil at de dyreste elbilene skal miste avgiftsfritaket og ber opposisjonspartiene på Stortinget slå følge.

Rødt vil at dyre og luksuriøse elbiler bør ilegges avgifter og frir til de andre opposisjonspartiene om å enes om et forslag. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix

 • NTB

– Nå brukes det over 10 milliarder i året på avgiftsfritak for elbiler, og det er 27 ganger så vanlig å ha en elbil i familier med god råd enn i familier med dårlig råd. Det skuffes milliarder av kroner over til dem som har mest, sier partileder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Han utfordrer Fremskrittspartiet til å stille seg bak kravet om at de dyreste og mest luksuriøse elbilene ikke skal slippe unna avgifter. Moxnes leverte før helgen inn et forslag om å be regjeringen utrede modeller for å ilegge de dyreste elbilene avgifter.

Les også

Oslo øker prisen for beboerparkering med 20 prosent. Også elbiler må betale.

Forslaget skal være forenlig med politikken til Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Senterpartiet vil at det fremdeles skal være billigere å kjøpe elbil, men mener også disse bilene må betale veibruksavgifter. I regjering tok Frp til orde for en vektavgift på dyre elbiler, men dette ble fjernet i Stortinget av Venstre og KrF.

Forslaget fra Rødt skal komitébehandles. Selv om det ikke er i strid med hva Frp tidligere har tatt til orde for, varslet partileder Siv Jensen at ethvert forslag fra venstresiden ikke vil få deres støtte, men at partiet i stedet vil fremme sine egne forslag.

Les mer om

 1. Elbil

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Sv har snudd. Sp kan komme etter. Sjekk hvilke elbiler som kan bli dyrere.

 2. ØKONOMI

  Stortinget krever Statnett-monopol på fremtidige utenlandskabler

 3. POLITIKK

  Moxnes advarer Støre: Må forberede seg på at Rødt får avgjørende makt

 4. POLITIKK

  Vil kutte taxfreekvoter – men ikke avgiftskutt for å stanse grensehandel

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Helt riktig å kreve penger fra elbilistene

 6. ØKONOMI

  Høyre, Venstre, KrF og Frp vil gi kommunene vetorett over vindkraft