Telenor kjøper finsk telegigant

DNA er Finlands tredje største mobiloperatør med 2,9 millioner kunder og 28 prosent markedsandel.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke kjøper stort i Finland.
  • Sigurd Bjørnestad

«Telenor har i dag inngått avtaler om kjøp av 54 prosent av aksjene i den finske teleoperatøren DNA Plc for 20,90 euro per aksje, totalt rundt 1,5 milliarder euro (omtrent NOK 14,4 milliarder) i kontantoppgjør», skriver selskapet i en pressemelding tirsdag morgen.

– Jeg er veldig fornøyd med å kunngjøre dagens transaksjon og vår inntreden i Finland, det raskest voksende mobilmarkedet i Europa. DNA er et spennende tilskudd til Telenorkonsernet, og utfyller våre eksisterende virksomheter i Norden, sier konsernsjef Sigve Brekke i pressemeldingen.

På Oslo Børs hadde Telenor-aksjen falt med 1,1 prosent dem minutter etter at børsen åpnet klokken 9, ifølge nettavisen E24.

Transaksjonen vil etter gjennomføring utløse tilbudsplikt for resten av aksjene i DNA. Hvis alt går i orden, vil dermed Telenor snart eie hele selskapet.

«Tilbudet til resterende aksjonærer vil også være 20,90 euro per aksje. Avhengig av utfallet av det pliktige budet på resten av aksjene, har Telenor til intensjon å opprettholde DNAs notering på Helsinki-børsen», skriver Telenor i meldingen.

Denne aksjeprisen verdsetter hele DNA til 26,7 milliarder kroner.

Kjøper fra to eiere

Telenor har inngått separate avtaler med DNAs to hovedeiere, Finda Telecoms Oy og PHP Holding Oy, som eier henholdsvis 28,3 prosent og 25,8 prosent av aksjene i selskapet.

Transaksjonen må godkjennes på hovedeiernes generalforsamlinger og godkjennes fra konkurransemyndighetene.

Styrene i Finda og PHP vil anbefale avtalene til aksjonærene og har innkalt til generalforsamlinger 6. mai 2019. Noen aksjonærer har også påtatt seg å stemme for avtalen på denne generalforsamlingen. Telenor forventer at transaksjonen vil bli gjennomført i tredje kvartal 2019.

Skal hente ut gevinster

Når et selskap kjøper et annet, skal vanligvis begge tjene på det ved å dele en gevinst ved å drive mer effektivt, også kalt synergier.

Slik er det også i denne handelen: «I tillegg til erfaringsdeling mellom selskapene forventes transaksjonen å skape synergier innen innkjøp og roaming.»

Kjøpet er også en del av Telenors strategi:

«Med dagens avtale leverer Telenor igjen på selskapets strategiske retning, med fokus på modernisering av og verdiskaping innenfor Telenors kjernevirksomheter i Norden og Asia», skriver Telenor i meldingen.

Tredje størst i Finland

DNA er Finlands tredje største mobiloperatør med 2,9 millioner kunder og 28 prosent markedsandel.

«Selskapet har de siste tre årene økt mobilabonnementsinntektene med 9,3 prosent pr. år», står det i pressemeldingen.

Videre er DNA nest største tilbyder av fastnett bredbånd, og den største kabel-TV-tilbyderen. I 2018 rapporterte DNA inntekter på 912 millioner euro (8,8 milliarder kroner).

– DNA er et spennende tilskudd til Telenorkonsernet, og utfyller våre eksisterende virksomheter i Norden. Vi styrker ikke bare vår tilstedeværelse i Norden, men får også en solid posisjon innenfor både fastnett- og mobilområdet i det finske markedet, og vi skaper rom for videre verdiskaping, sier Brekke.