- Rettferdig å fryse lønningene

Storbritannias statsminister, David Cameron, er klar for å forsvare kraftige budsjettkutt tirsdag.

KUTTEMØTE: Finansminister George Osborne, visestatsminister Nick Clegg, underfinansminister Danny Alexander og statsminister David Cameron møttes i 10 Downing Street mandag for å forberede seg på å fremlegge budjsettet. FOTO: DOMINIC LIPINSKI/AFP

Klokken 13.15 i dag, tirsdag , legger Storbritannias koalisjonsregjering frem sitt statsbudjsett, som er ryktet å bli det strammeste på 30 år.

Landet sliter med svært høyt budsjettunderskudd, og kraftige kutt er varslet. Mange vil miste jobben i offentlig sektor.

Ifølge finansminister George Osborne er det offentlig sektor som har «ført nasjonen inn på vei mot ruin».

Statsminister David Cameron sier at det er rettferdig å fryse lønningene i offentlig sektor for arbeidere med en årslønn på 18.000 pund (rundt 170.000 kroner), samtidig som inflasjonen er på fem prosent. Det skriver økonomiredaktør Sean O'Grady i Independent tirsdag.

Skattelette for dem med dårligst råd

Lekkasjene fra statsbudsjettet har begynt å komme, og blant dem er skattelette til en million lavtlønte. Ifølge Daily Telegraph skal disse nå slippe å betale inntektsskatt.

Til avisen sier finansministeren at koalisjonens budsjett er rettferdig og progressiv, og ikke vil ramme de fattige.

Han sier tøffe handlinger, som å øke skattene og kutte offentlig kjøp av varer og tjenester er uunngåelig dersom man skal få kontroll over budsjettunderskuddet på 155 milliarder pund (nesten 1,5 billioner kroner).

Jeg forsikrer dere: Alternativet er verre
Nick Clegg

To millioner familier rammes

Andre grep det er forventet at den nye regjeringen vil gjøre, er å øke merverdiavgiften fra dagens 17,5 prosent til 20 prosent.

Skattefradrag for barnefamilier med inntekt over 30.000 pund (omtrent 285.000 norske kroner) vil det angivelig også bli en slutt på, noe som vil ramme rundt to millioner familier, ifølge Daily Telegraph.

— Dette vil bli kontroversielt. Dette er en av de vanskeligste tingene vi noen sinne har måttet gjøre. Men jeg forsikrer dere; alternativet er verre. Økende gjeld, økende rentenivå, mindre vekst og færre muligheter, sier Liberaldemokratenes leder, visestatsminister Nick Clegg.

Aftenposten.no følger budsjettfremleggelsen klokken 13.15

Finansminister George Osborne på vei inn til budsjettmøte. FOTO: STEFAN WERMUTH/REUTERS