Økonomi

Rygge-ledige kan gå rett inn i nye taxfree-jobber på Gardermoen

Mange av dem som blir ledige når Moss lufthavn Rygge legges
ned, kan gå rett inn i nye jobber på Grdermoen. De blir oppfordret om å søke på 80 nye taxfree-jobber på Oslo Lufthavn.

Taxfree-butikkene på Gardermoen skal ha 80 nye medarbeidere, og Rygge-ansatte blir nå oppfordret til å søke.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

De flyplassansatte på Rygge står sannsynligvis uten jobb når det irske lavprisselskapet Ryanair legger ned sin base fra 29. oktober. Flyplassen mister med det sitt dominerende flyselskap, og flyplassens styre har varslet at det etter basenedleggelsen ikke vil være økonomisk mulig å drive den sivile flyplassen videre.

For de ansatte var Ryanairs endelige avgjørelse, som kom onsdag, det siste håp om at arbeidsplassene på Rygge kunne reddes.

De har derfor forberedt seg på å måtte stille seg i jobbkø igjen.

Nå viser det seg at Ryanair flytter åtte av Rygge-rutene over fjorden til Sandefjord lufthavn Torp, som med dette blir tilført flere hundre tusen nye reisende i året. Det åpner nye muligheter for noen av dem som mister jobbene på Rygge.

  • LES OGSÅ: Trodde du at Ryanair skulle slutte å fly på Rygge?

Har behov for 80 taxfree-ansatte

Helene L. Løvold.

Taxfree-butikkene på Rygge har rundt 50 ansatte.

Travel Retail Norway, som driver taxfree-salget på Oslo Lufthavn Gardermoen, skal om kort tid besette rundt 80 nye stillinger for å dekke økt behov for medarbeidere i helt nye butikker. I forbindelse med utvidelsen av terminalen på Gardermoen skal selskapet åpne to nye taxfree-utsalg, og anslår behovet for nye medarbeidere til rundt 30 heltidsjobber og 50 deltidsjobber.

– Vi vil ha behov for folk fra 1. desember av, og for de som jobber med taxfree på Rygge og har kompetanse fra denne type jobb, vil helt klart være interessante for oss. Vi kan ikke gå ut og love alle jobb, men vi oppfordrer dem til å melde sin interesse til oss så raskt som mulig. Siden flyplassen på Rygge skal legges ned fra 1. november, vil de som får ansettelse hos oss nesten gå direkte over i ny jobb, sier HR-direktør i Travel Retail Norway, Helene L. Løvold til Aftenposten.

Vil kunne ta inn ledige

– Vi vil bestrebe oss så langt vi kan å tilby de Rygge-ansatte nye jobber på Torp og Gardermoen – for dem som vil det, sier adm.dir. Morten Solberg Nilsen i Select Service Partner (SSP) til Aftenposten.

Han sier at han har hatt møter med de 50-talls ansatte selskapet har på Rygge for å formidle jobbmuligheter og gi de som ønsker det hjelp til å søke nye jobber.

Selskapet, som er den norske avleggeren av et internasjonalt konsern, driver i dag spisesteder på Moss lufthavn Rygge. I tillegg har selskapet ansvaret for meste av serveringen på Oslo Lufthavn, og skal fra januar overta den samme funksjonen på Torp. At Ryanair nå varsler en betydelig opptrapping på Vestfold-flyplassen gjør at det på flere områder åpner seg nye jobbmuligheter for dem som mister arbeidet sitt på Rygge.

- Ryggeansatte har spesiell kompetanse

Widerøe Handling Service, som forestår innsjekking og bakketjeneste på Torp sier at Ryanairs økte aktivitet på Torp trolig også vil føre til økt bemanningsbehov for selskapet:

– Det å drive med innsjekking, lasting og lossing av fly er en spesiell kompetanse. De som jobber med dette på Rygge har jo denne kompetansen og det vil alltid være en fordel når man søker jobber hos oss, sier sjefen for Widerøe Handling Service, Christian Skaug.

Det samme sier styreleder Kristoffer Olsen i taxfree-selskapet Airport Retail Group. Når de lukker på Rygge mister 50 ansatte jobben. Selskapet har taxfreebutikken på Torp, men mister sin største butikk når Rygge legges ned.

– Vi vil alltid være åpne for søkere som har kunnskap om vår bransje, sier Olsen, som ikke tror at det vil melde seg behov for flere ansatte før sommerprogrammet neste år.

Tre jevnstore selskaper

Markedsdirektør på Torp, Tine Kleive-Mathisen, tror ansatte på Rygge vil være attraktive søkere for jobber på Torp.

Hun sier de nye Ryanair-rutene vil tilføre flyplassen store passasjermengder, og hun tror at de tre flyselskapene Widerøe, Wizz Air og Ryanair blir omtrent jevnstore på Torp med rundt 500.000 passasjerer hver i året.

– Det var jo på Torp Ryanair startet i Norge, og de var jo store hos oss inntil de flyttet mange av sine ruter over til Rygge for å etablere egen base der, sier Kleive-Mathisen.

LES OGSÅ: Liker ikke skittkastingen mot charterferien