Økonomi

Staten vil ha kontrollen over viktig rente

Finansminister Sigbjørn Johnsen tar grep etter at en omfattende renteskandale har rystet internasjonale finansmarkeder.

Finansminister Sigbjørn Johnsen avviser at han ikke stoler på de norske bankene som fastsetter Nibor. – I hele EU jobbes det nå med å øke den offentlige kontrollen og tilsynet med disse rentene, sier han. Åserud, Lise

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Tidligere har norske banker selv styrt fastsettelsen av den viktige, norske pengemarkedsrenten (Nibor). Nå vil staten ha kontroll over prosessen.

I et brev til Finanstilsynet ber finansminister Sigbjørn Johnsen om at det utarbeides nye regler slik at fastsettelsen av renten kan bringes «inn under offentlig regulering og tilsyn».

Nibor-renten er sentral for norsk økonomi blant annet fordi mange lån og finansielle kontrakter tar utgangspunkt i den.

Mange milliarder i bøter

De varslede endringene kommer i kjølvannet av at det er blitt avslørt omfattende juks med den viktigste internasjonale pengemarkedsrenten, Libor.

De britiske bankene Barclays og RBS og sveitsiske UBS har alle måttet betale milliardbøter som følge av skandalen, og en rekke sjefer har måttet gå.

Fant ikke rentejuks

Aftenposten skrev i januar at også de seks bankene som fastsetter den norske pengemarkedsrenten, anklages for manipulasjon. I april konkluderte Finanstilsynet med at de ikke har funnet belegg for rentejuks i Norge, men at de heller ikke kan avkrefte at det har skjedd.

Bankenes interesseorganisasjon Finans Norge har ansvaret for Nibor-fastsettelsen, og har foretatt flere endringer for å styrke tilliten. Blant annet skal Oslo Børs få ansvar for kalkulering og overvåking av renten.

Les også

Her er anklagene om norsk rentejuks

— Finans Norge har gjort betydelige forbedringer for å styrke tilliten til Nibor. Grunnen til at vi også trenger offentlig regulering og tilsyn, er at denne renten er så viktig for norsk økonomi, sier Johnsen.

Flere øker kontrollen

- Stoler dere ikke på at bankene klarer å gjøre jobben på en tilfredsstillende måte selv?

— Jo, Finans Norge har tatt tak i denne saken på en veldig god måte, men både kundene og bankene har en felles interesse av at tilliten til denne renten er så god som mulig. Tidligere i år ble det stilt spørsmål rundt Nibor. Nå bidrar vi til at staten kan være med på å sikre tilliten fremover.

- Du sier selv at Nibor er viktig for norsk økonomi. Hvorfor har ikke staten tatt mer kontroll før?

— Det er nok fordi oppmerksomheten rundt fastsettelsen av disse rentene har økt de siste årene, særlig på grunn av det som skjedde i London med Libor. Nå styrkes tilsynet og kontrollen i hele EU, og også her hjemme.

Ny rente?

Pengemarkedsrenten skal gi uttrykk for hva bankene betaler for å låne av hverandre i det såkalte interbankmarkedet. Finansdepartementet vil også ha en utredning av muligheten for å opprette helt nye referanserenter med et annet utgangspunkt enn Nibor. Nibor er i dag avledet av renter i det internasjonale pengemarkedet, og det er ikke noe krav til at bankene faktisk må handle til de Nibor-rentene som meldes inn.

- Vi støtter de vurderingene som Finansdepartementet kommer med. Offentlig tilsyn vil være et viktig bidrag til å opprettholde sterk tillit, sier Jan Digranes, direktør for bank- og kapitalmarkedsavdelingen i Finans Norge.

Digranes understreker at han ennå ikke kjenner alle detaljene i brevet.

 1. Les også

  - Storbankene har gitt nordmenn for høy rente

 2. Les også

  Statsbank tatt for rentejuks

 3. Les også

  Har ikke funnet bevis på rentejuks

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Sanner vil ikke nekte bankene å betale ut utbytte

 2. ØKONOMI

  Nå får bankene låne enda billigere. Boligtopper ber om nye rentekutt for kundene.

 3. ØKONOMI

  Fire påstander om mandagens historiske stortingsvedtak

 4. ØKONOMI

  Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn enda mer for boligkjøpere

 5. ØKONOMI

  I år har det i realiteten vært gratis å låne penger i banken. Slik blir det i årene fremover.

 6. ØKONOMI

  Olsen setter opp renten i september