Økonomi

Syv grafer du må se for å forstå innvandringsbølgen fra Sverige

Norge har alltid vært Sveriges lillebror, men på ti år er tallet på svensker som jobber i Norge fordoblet. I Oslo er 1 av 3 unge vikarbyråansatte fra Sverige.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

«Min generasjon ser på dere som et herrefolk — rike mennesker man kan få jobb av».

Det sier regissør Ronnie Sandahl til A-magasinet fredag. Han har laget filmen Svenskjævel som kommer på kino neste uke. Den skildrer en ung svensk jentes flukt fra arbeidsledighet i Sverige til det forjettede land - Norge.

Saken har skapt debatt, og Sveriges største avis, Aftonbladet, har sendt et journalist-team til Oslo.

Disse syv grafene forklarer hvorfor svenskene kommer til Norge og hva de gjør her:

1. Mange unge svensker uten jobb

Arbeidsledigheten blant unge i Sverige bet seg fast på et høyt nivå igjennom finanskrisen.

Samtidig gikk norsk økonomi svært godt, og ledigheten blant unge nordmenn var og er fortsatt blant de laveste i den vestlige verden.

2. Tallet på svensker som jobber i Norge er mer enn doblet

55.103 svensker jobbet i Norge ved utgangen av 2013, viser tall Statistisk sentralbyrå har satt sammen for Aftenposten. Rundt halvparten av disse er registrert som ikke-bosatte, det vil si pendlere eller folk med en arbeidshorisont i Norge på mindre enn 6 måneder.

3. Sverige er evig toer

I 1995 utgjorde danskene den mest dominerende innvandrergruppen i Norge. Da var det 17.400 danske innvandrere i Norge, mens det var 13.900 svensker, som var den nest største gruppen.

Polen tok over tronen etter EU-utvidelsen i 2004, men stor innvandring fra Sverige gjør at vår nærmeste nabo holder stand som nummer to.

På 20 år har antall svenske innvandrere i Norge økt med 166 prosent, mens antall danske innvandrere «bare» har gått opp 16 prosent.

(Statistikken over svenske innvandrere inneholder ikke dem som pendler og er derfor lavere enn tallet på antall svensker som jobber i Norge).

4. Flest jobber med helse

Mange forbinder kanskje svenske arbeidsinnvandrere med caféer, restauranter og butikk. Realiteten er at det jobber flere svensker innen helsesektoren og i bygg— og anleggsbransjen enn det gjør i varehandelen. Mange er også ansatt i vikarbyråer og er innom ulike bransjer i løpet av et år.

Aftenposten har tidligere skrevet om strømmen av svenske sykepleiere som kommer til Norge for å jobbe og debatten det skaper i Sverige.

5. Dominerer blant unge i Oslo

Unge svensker utgjør en høy andel av de sysselsatte i mange næringer i Oslo. For eksempel er hele 1 av 3 vikarbyråansatte i Oslo under 30 år svenske.

I serveringsbransjen utgjør svenskene nesten 25 prosent av de unge sysselsatte. Aftenposten har tidligere skrevet om den tøffe kampen om ungdomsjobbene i Oslo.

På landsbasis er 2 prosent av alle sysselsatte fra Sverige. Andelen svensker er høyest i bemanningsbransjen, og de utgjør 14 prosent av alle vikarbyråansatte i Norge.

6. Pojkarna kommer

Tidligere var det flest kvinner som innvandret fra Sverige til Norge, men de siste årene har det kommer flere og flere menn. Nå er det omtrent akkurat like mange kvinnelige som mannlige svenske innvandrere i Norge.

7. De fleste jobber utenfor hovedstaden

Sammenlignet med størrelsen, har Oslo en høyere andel sysselsatte svensker enn andre deler av landet, men det betyr ikke at svensker flest jobber i Oslo.

Faktisk er rundt 2 av 3 svensker i jobb utenfor hovedstaden. Tallet har ligget stabilt på dette nivået de siste ti årene.

 1. Les også

  - Svenskene kan gjøre nordmenn mer ambisiøse

 2. Les også

  - Skriver dere at svenskene er blitt tjenerne deres?

To svensker utkledd som bananer under VM på ski i Oslo i 2011. Totalt jobber rundt 19.000 svensker i hovedstaden, ifølge SSB. Foto: Johansen, Erik

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skole, kriminalitet, innvandring og arbeidsliv. Slik er forholdene i Sverige sammenlignet med Norge.

 2. NORGE

  Får vi innvandrere i jobb? Nye tall viser hvordan det faktisk går.

 3. DEBATT

  Regner Statistisk sentralbyrå riktig?

 4. OSLOBY

  Arbeidsledige under koronaen: Svensker svært hardt rammet. Somaliere har klart seg best.

 5. NORGE

  Laveste innvandringsvekst i Norge på 13 år

 6. NORGE

  Smitte blant innvandrere: Én av to koronapasienter i Norge er født i et annet land