Røkke kjøper BP Norge

Røkkes oljeselskap Det norske oljeselskap slår seg sammen med BP Norge.

Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, BP-sjef Bob Dudley og Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik tok store ord i bruk da de skulle beskrive den nye avtalen under fredagens pressekonferanse på Fornebu.

Det norske oljeselskap, der Kjell Inge Røkkes Aker kontrollerer halvparten, kjøper BPs norske virksomhet.

Det nye selskapet får navnet Aker BP, skriver Aker i enbørsmelding. Selskapet vil ha sitt hovedkontor på Fornebu rett utenfor Oslo.

– Jeg kunne ikke vært mer glad for formasjonen av Aker BP. Vi har skapt det ledende uavhengige oljeselskapet i Norge, sa BP-sjef Bob Dudley, som hadde tatt turen til Norge for å delta på fredagens pressekonferanse.

– Det var ikke et alternativ å selge seg ut og forlate landet etter så mange år, sa Dudley videre.

Han kunne fortelle at selskapet har fått flere bud på sin norske virksomhet. I stedet for å selge, snudde han seg rundt og ringte Aker og Det norske.

– Vi har stor tro på den norske kontinentalsokkelen. Det er mer ressurser å finne og utvikle, og kombinasjonen av BP og Det norske har veldig stort vekstpotensial, sier Dudley.

Aker-sjef Øyvind Eriksen tok de store ordene i bruk da han skulle beskrive avtalen.

– Det er unødvendig å si at dette er et stort steg for Det norske. Dette er en av de aller største dagene i min karriere i Aker. Men dette er også en viktig milepæl i norsk olje- og gasshistorie, sa Eriksen.

Røkke-kontrollerte Aker vil eie 40 prosent av det nye selskapet, mens BP vil eie 30 prosent. Resten vil eies av andre Det norske-aksjonærer.

– Vi er stolte av at BP har valgt Aker som partner til å endre Det norske til et ledende uavhengig lete- og produksjonsselskap, sier Kjell Inge Røkke i meldingen.

10,8 milliarder

Det norske betaler 10,8 milliarder kroner for BP Norge.

Den samlede produksjonen til selskapene var på 122.000 gfat oljeekvivalenter per dag i fjor. Det norske hadde 60.000 av disse.

Det nye selskapet vil få en portefølje på 97 lisenser på en norske sokkelen, hvorav 46 er i drift.

– Fra dag én vil vi være en betydelig aktør på den norske kontinentalsokkelen, og vi tror vi kan være den andre- eller tredje største produsenten i løpet av et par-tre år, sier administrerende direktør i Det norske, Karl Johnny Hersvik.

– Med denne transaksjonen skaffer vi Det norske operasjonell styrke, en robust kapitalstruktur og to solide industrielle eiere, noe som vil skape en plattform for videre vekst på den norske kontinentalsokkelen og kapasitet til å betale kvartalsvis utbytte, sier Røkke.

Ser store muligheter

BP-sjef Bob Dudley sier han ser store muligheter på den norske kontinentalsokkelen fremover.

– Denne innovative avtalen vise hvordan vi kan tilpasse forretningsmodellen med sterke og talentfulle partnere for å forbli konkurransedyktige og vokse der vi ser langsiktige fordeler for våre aksjonærer, sier Dudley i en pressemelding.

Han sier han tror det nye selskapet kan øke produksjonen til 250.000 fat oljeekvivalenter per dag innen 2020.

Ifølge meldingen blir alle BP Norges 850 ansatte blir overført til Aker BP når transaksjonen er gjennomført innen slutten av 2016.

Oppkjøpsraid

Oppkjøpet er det siste i en hel rekke oppkjøp Det norske har foretatt på norsk sokkel de to siste årene. I april kjøpte selskapet Centricas lisenser på funnene Frigg Gamma Delta og Rind.

I fjor kjøpte selskapet de norske virksomhetene til Svenska Petroleum og Premier Oil, og året før kjøpte Det norske Marathon Oils norske virksomhet for 13 milliarder kroner, skriver E24.

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities sier til nettstedet at oppkjøpet løser flere problemer samtidig.

– For det første gjør det at Det norske får betydelig aktivitet i perioden frem til Johan Sverdrup kommer i gang. Og mens konsernsjefen nylig sa på kapitalmarkedsdagen at oljeprisen måtte opp før de kom i gang med utbytte, begynner de nå med dette i år. I tillegg styrker det balansen til Det Norske, sier han til E24.

– Det blir et spennende selskap med eierandeler i mange felt, sier Fearnley Securities-analytiker Bruce Diesen til DN.

Fornøyd statsminister

Statsminister Erna Solberg omtaler det som spennende at Norge får et nytt stort norskdominert selskap med basis i et globalt selskap med lange tradisjoner i Norge.

– Gjennom konkurranse skaper vi konkurranseevne, og jeg er glad for at det utvikles flere sterke norske selskaper, sier hun i en pressemelding.

Hun sier norsk sokkel har mange gode år foran seg, men at det er viktig i dagens marked at bransjen omstiller seg og finner nye løsninger.

Sist uke solgte Aker aksjene sine i Havfisk og Norway Seafoods til Lerøy, med en gevinst på rundt 1,6 milliarder kroner.