Økonomi

Nordeas toppsjef trekkes nærmere skatteparadis

Flere russiske Nordea-sjefer har selskaper i skatteparadis. To av selskapene ble opprettet mens Nordeas nåværende toppsjef var styreleder for Nordea Russland.

I april måtte Nordea-toppene redegjøre for bankens kontakter med det Panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca. Nåværende toppsjef Casper von Koskull (t.h.) hadde ansvaret for Russland samtidig som flere sjefer der hadde selskaper i skatteparadis. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Nordeas toppsjef Casper von Koskull blir dradd stadig sterkere inn i bankens aktiviteter i skatteparadiser.

Søndag avslørte Danmarks Radio (DR) at fire nåværende og en tidligere leder i Nordea Russland har eller har hatt selskaper i skatteparadiser.

Blant annet gjelder dette nåværende adm. direktør, sjefrevisor og juridisk direktør i Nordea Russland.

Dette fremkommer i de såkalte Panama Papers. Dette er en lekkasje på 11,5 millioner dokumenter fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Dannet «Easy Tiger»

Adm. direktør Mikhail V. Polyakov i Nordea Russland opprettet i mai 2015 selskapet Easy Tiger SA på Jomfruøyene.

Hans selskap og sjefjuristens selskap ble opprettet så sent som i mai og juni i fjor. Da var von Koskull styreleder i Nordea Russland.

von Koskull hadde dette vervet fra 2013 til og med 2015. Han ble forfremmet til toppsjef for hele Nordea-konsernet fra 1. november 2015.

Det er Nordeas avdeling i Luxembourg som har opprettet selskapene i Panama og på De britiske jomfruøyene.

Les også

 1. Nordeas toppsjef godkjente lånet som knyttes til oligark i Kasakhstan

 2. Nordeas millardlån borte i en jungel av postboksselskaper

Nordea: Ingenting er skjult

Overfor DR sier Nordea at selskapene ikke blir benyttet til å skjule penger for russiske skattemyndigheter.

«Vår ledelse i Russland har bekreftet at alle opplysninger er innrapportert til russiske skattemyndigheter», skriver Nordea i en epost til DR.

Nordea skriver videre at selskaper i skattepardiser er fullt ut lovlige for å «strukturere formuer», og at dette «er utbredt blant velstående russere, herunder ledere i vår bank i Russland.»

Men samtidig opplyser banken om at alle selskaper i skatteparadiser opprettet ved hjelp av Mossack Fonseca skal oppløses. Banken skriver at den «ikke ønsker å bli koblet til selskaper som anses å operere i en gråsone».

Penger hjem til Russland

Samtidig forteller DR historien om hvordan en tidligere visedirektør i Nordea Russland fikk hentet penger hjem gjennom en tilsynelatende fiktiv låneavtale Nordea organiserte.

Det skjedde ifølge DR slik:

 • Den russiske visedirektøren har 1 million euro i et selskap på De britiske jomfruøyene.
 • I november i fjor ønsker han å stenge selskapet og føre pengene inn på konto hos Nordea i Russland uten å oppgi dette til myndighetene.
 • Nordea Russland forslår å gjøre dette ved å kamuflere pengene inn i Russland som tilbakebetaling av et lån.
 • Dermed lager Nordea Russland en tilsynelatende fiktiv låneavtale, slik at pengene som kommer på konto ser ut som tilbakebetalingen av et lån gitt til selskapet på Jomfruøyene.

Den ansatte i Nordea Russland som får ansvaret for saken skriver i en epost om tilbakeføringen av pengene: «For å gjøre dette, kreves det et låneforhold fordi den mest bekvemme måten å overføre midlene på er i form av tilbakebetaling av et lån».

Eksperter DR har snakket med, mener dette lånet aldri har vært gitt. En skatteadvokat sier til DR at dette ser ut til «klart å være på kant med lovgivningen mot hvitvasking.»

Han har sluttet

Nordea sier i en kommentar til DR at visedirektøren har sluttet i Nordea og at banken nå undersøker saken.

Nordea pressesjef skriver i en epost at de «verken kan eller vil kommentere på forhold knyttet til enkeltkunder eller personlige forhold omkring tidligere ansatte.»

Les mer om

 1. Panama Papers
 2. Panama
 3. Nordea