Hellas gjør comeback på chartertoppen i sommer

Det går mot en skikkelig gresk supersommer for charterselskapene, men fortsatt finnes det tusenvis av ledige pakketurer til nordmenns favorittreisemål rundt Middelhavet.

Slik vil nordmenn ha det, gresk sommer på øya Samos.
  • Knut-erik Mikalsen

Fasiten for årets pakkereisesommer er for det meste klar: Hellas gjenerobrer tronen som førstevalget for nordmenn som kjøper seg ferdig pakket ferie.

– Usikkerheten rundt den trøblete greske økonomien i tillegg til den store flyktningstrømmen til landet, har nok gjort mange usikre på Hellas som feriemål. Den tvilen er nå som blåst bort, sier sjefen for Apollo Reiser, Erik Haug.

Både Spania og Hellas profitterer på at pakkereisemarkedet til Tyrkia mer eller mindre har klappet sammen og er mer enn halvert i forhold til i fjor – fra rundt 150.000 i fjor til 64.000 i år.

Hit skal pakketuristene

Mot Hellas har norske pakkereisearrangører denne sommeren en kapasitet på 293.000 besøkende, til Spania 153.000. Til Hellas er det storfavorittene Kreta, Rhodos og øygruppen Kykladene som skal ta imot horder av nordmenn. Til Spania er det Mallorca og Kanariøyene som trekker de store massene.

– Det vil være første gangen siden 2013 at Hellas overgår Spania. Vi har jo opplevd kraftig fall i gresk turisme de senere årene. Folk har fryktet en ferie med tomme minibanker og problemer med å få betale med kort i butikker og restauranter som følge av den økonomiske krisen. Men nå kommer landet tilbake for fullt, sier Haug.

Muligheter for feriekupp

Spania er imidlertid alltid et sikkert kort og et populært valg for mange på ferietur. Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Ving, sier Spania fremstår som et trygt reisemål.

– Mange opplever Spania som en trygg havn når det er økonomisk og politisk uro andre steder. Hos oss er det derfor Mallorca som er den store sommervinneren, fulgt av Kreta, Rhodos og Gran Canaria, sier hun.

Det voldsomme charterfokuset på Hellas og Spania gjør at det fortsatt finnes gode muligheter for etternølere til å sikre seg rimelige pakketurer til disse reisemålene. Spesielt i august er det en god del ledig kapasitet for dem som ønsker seg en pakketur.

Spania favoritt som helårsreisemål

– Ja, det er gode muligheter for skoleferiekupp både til Hellas og Spania. Priser fra 3000 til 4000 kroner pr. person for en ukes opphold og 6000–7000 pr. person for to uker. Men snur været nå, kommer prisene til å øke kjapt – akkurat som i fjor, da prisene doblet seg, sier kommersiell direktør for Finn Reise, Terje Berge.

Men om Hellas har festet grepet som sommerreisemål i år, er det ingen helårsreisemål som danker ut Spania. For mens turistindustrien i Hellas mer eller mindre pakker sammen i oktober, er det full fart i den spanske charterturismen med bl.a. Kanariøyene som motoren.

En fersk undersøkelse Apollo har gjort viser at 44 prosent av de spurte oppgir at de skal til Spania i løpet av de neste 12 månedene. Hellas er valg nummer to med 27 prosent, mens England, Italia og Tyskland følger deretter.

– Både Spania og Hellas har en viktig posisjon som tradisjonelle sol og bad-reisemål. England trekker alltid mye folk til seg på grunn av rimelige flybilletter og med London som stort trekkplaster som weekendreisemål, sier Haug.