Økonomi

Nå får multinasjonale selskaper svi

EUs danske konkurransesjef vil pålegge EU-land til å kreve mer skatt fra store flernasjonale selskaper. Italienske Fiat og amerikanske Starbucks blir prøvesten.

EUs konkurransekommissær, danske Margrethe Vestager. Foto: VINCENT KESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX

 • Roar Østgårdsgjelten

Danske Margrethe Vestager, som har ansvar for konkurransesaker i EU-kommisjonen, går løs på lukrative skatteavtaler som flere EU-land har inngått med store multinasjonale selskaper.

Vestager presenterte opplegget for å kreve mer skatt av slike selskaper på en pressekonferanse i Brussel onsdag formiddag.

– Vi håper å sende et tydelig budskap til både medlemsland og selskaper om at alle bedrifter, store som små, skal betale sin rettferdige skatteandel, sa hun.

Baksmell for flere selskaper

Den italienske bilprodusenten Fiat og den amerikanske kafékjeden Starbucks er plukket ut som prøvestener. De må forberede seg på å betale titalls millioner euro i skyldig skatt, skriver nettstedet Politico.

Les også:

Les også

Jensen vil ha mer skatt

Vestager mener Starbucks' skatteavtale i Nederland og Fiats avtale i Luxembourg bryter med EUs regler for statsstøtte. Hun krever en etterbetaling på mellom 20 og 30 millioner euro for de to selskapene — inntil 278 millioner norske kroner etter dagens kurs.

– Disse selektive skattefordelene er ulovlige. Nederland og Luxembourg må kreve dette etterbetalt, sa Vestager på pressekonferansen

Kommer til å anke avgjørelsen

Starbucks gjorde det onsdag raskt klart at kafégiganten planlegger en anke og mener Kommisjonens avgjørelse bygger på betydelige feil.

– Vi følger reglene i Nederland og OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), skriver selskapet i en uttalelse.

Møter motbør i berørte EU-land

Nederland sier seg overrasket over avgjørelsen i Brussel og insisterer ifølge nyhetsbyrået Reuters på at landet holder seg til internasjonale standarder i skattepolitikken. Kommisjonen møter også liten forståelse i Luxembourg.

– Luxembourg er uenig i Kommisjonens konklusjon, skriver finansminister Pierre Gramegna på Twitter og mener landet ikke har gitt Fiat urettmessige fordeler.

Flere selskaper på EUs liste

EU-kommisjonen startet i fjor en gransking av flere storselskaper, inkludert gigantene Apple og Amazon, for å finne ut om skatteavtalene deres i Europa gir konkurransefordeler som bryter med EUs regler.

Multinasjonale selskaper har etablert virksomhet og inngått gunstige skatteavtaler i europeiske lavskattland som Irland og Luxembourg. Vestager ønsker å tette disse smutthullene for å tvinge de store internasjonale selskapene til å betale mer skatt i de landene hvor de har virksomhet.

Beslutningen til EUs konkurranseansvarlige kommer til å få vidtrekkende konsekvenser for EU-land som bruker lavere skatt for lokkemat for å få store internasjonale selskaper til å etablere seg i deres land.

Politisk balansegang

Den danske EU-kommissæren fra det liberale partiet Radikale Venstre var innenriksminister i sosialdemokratiske Helle Thorning-Schmidts koalisjonsregjeringen før hun dro til Brussel i fjor høst. Hun var Danmarks representant i den nye EU-kommisjonen.

Les også:

Les også

Stortinget vedtar rapporteringsplikt fra skatteparadiser

Målet for Vestager skal være å signalisere en hard linje for å motvirke fremtidige skatteavtaler i samme bane.

Men hun balanserer på en slakk politisk line. Sjefen hennes, Jean-Claude Juncker, var mangeårig stats— og finansminister i «skatteparadiset» Luxembourg.

– Det kan komme flere saker om vi ser at EUs regler ikke følges. Men dagens avgjørelse forhåndsdømmer ikke kommende saker, understreket Vestager.

Les også:

Les også

Virkelighetens "Birgitte Nyborg" skremmer vettet av Google

Mener lav skatt er statsstøtte

Skatt er normalt et nasjonalt anliggende i EU, men Kommisjonen mener den har rett til å gripe inn mot ordninger som er så omfattende at de fungerer som en form for statsstøtte.

Det er støtte som reguleres strengt i EU for å hindre konkurransevridning.

Kommisjonen innledet granskingen i fjor etter flere oppslag om internasjonale selskapers lukrative skatteavtaler i Luxembourg som ga selskapene skatteprosenter ned i noen få prosent.

Avsløringene går under tilnavnet LuxLeak, skriver NTBs Brussel-korrespondent.

Risikerer milliardregning

Overskuddet fra Fiats globale bilsalg havner i selskapets interne bank i Luxembourg.

Dårlig nytt for Fiat-sjefen Sergio Marchionne. Foto: PAOLO BONA, AP/NTB SCANPIX

Fiat inngikk i 2012 en skatteavtale med storhertugdømmet som gjorde det mulig å bruke denne internbanken mot å betale bare noen hundre tusen euro i skatt.Les også:

Les også

Mikke Mus krymper skatten i Luxembourg

**Norske, statseide selskaper

Les også

kutter norsk skatt via belgisk bank

.**

 1. Les også

  Ap vil tvinge norske selskaper til å rapportere fra skatteparadiser

 2. Les også

  Skattetriksing koster mange liv i utviklingsland

 3. Les også

  Oljefondet har 145 milliarder kroner i skatteparadis

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  EU-krav: Apple må betale 120 milliarder i straffeskatt

 2. ØKONOMI

  Apple-sjefen i harnisk

 3. ØKONOMI

  EU skal granske Nikes skattefinte

 4. ØKONOMI

  Aktivister okkuperte Apple-butikker og varslet kundene om at selskapet ikke betalte skatt. Det gjorde IT-giganten rasende.

 5. KULTUR

  Tre EU-saker som kan plage Apple, Amazon, Google og Facebook

 6. ØKONOMI

  Eva Joly mener «ulv i fåreklær» styrer EU