Økonomi

Telenor bekrefter anmeldelse i Bulgaria

Telenor bekrefter at selskapet har anmeldt mulig økonomisk kriminalitet i Bulgaria. Et mobilselskap Telenor kjøpte i 2013, er under etterforskning.

Styreleder Gunn Wærsted og Telenor-sjef Sigve Brekke.
  • NTB

Kort tid etter overtakelsen av Globul, Bulgarias nest største mobilselskap, i august 2013, gjorde Telenor undersøkelser som førte til mistanken om økonomisk kriminalitet.

Aftenposten omtalte at Telenor var innblandet i en sak i Bulgaria i april 2016, men selskapet har inntil nå ikke ønsket å opplyse i hvilket land de har levert en anmeldelse.

Telenor går nå ut med opplysningene fordi det er gjort kjent med at Dagens Næringsliv sitter på flere detaljer i saken.

Ifølge DN gikk det over to år fra Telenor fattet mistanke om grums i Globul til de anmeldte saken. Det skjedde etter råd fra Økokrim, angivelig fordi bulgarske skattemyndigheter ville henlegge saken.

  • Her er Telenors Asia-problemer – land for land

Alvorlig

– Fra det oppsto konkret mistanke om økonomisk kriminalitet til saken ble politianmeldt, gikk det to år, skriver Telenors informasjonssjef Glenn Mandelid i en epost.

Mandelid hevder samtidig at Telenor gjennom hele perioden har jobbet systematisk og målrettet med saken.

– Men arbeidet tok tid, da det var krevende og komplekse vurderinger knyttet til juridiske, operasjonelle og sikkerhetsmessige forhold. Telenor kontaktet lokale myndigheter om saken og hadde dialog med skattemyndighetene i 2014 og 2015, blant annet for å få gjennomført bokettersyn og korrigere feilaktige skatteinnbetalinger og avgiftsreduksjoner fra tiden før oppkjøpet, skriver informasjonssjefen og fortsetter:

– Telenor har tatt denne saken på største alvor helt fra mistanken om økonomisk kriminalitet oppsto.

Telenor-ansatte ikke involvert

Telenor presiserer at anmeldelsen til bulgarsk politi gjelder mistanke om økonomisk kriminalitet fra tiden før selskapet kjøpte Globul. Ingen ansatte i Telenor er omfattet av anmeldelsen.

DN skriver det er mistanke om at Globul over lengre tid skal ha betalt for varer og tjenester som ikke var levert. Det var den forrige eieren, greske OTE som solgte Globul til Telenor for 717 millioner euro, som ble skadelidende.

Derfor mente Telenor angivelig at det var selgeren som skulle anmelde saken. Men etter å ha rådført seg med Økokrim, valgte Telenor selv å anmelde forholdene.

– Vi ble informert av Telenor om forhold i Bulgaria. Vi har bistått med å sette Telenor i kontakt med relevante politimyndigheter, bekrefter førstestatsadvokat Marianne Djupesland overfor DN.

Forlik

Telenor har ikke ønsket å svare på hvor store verdier som er borte. Men i august i fjor inngikk partene forlik om at OTE skulle betale tilbake 4,8 millioner euro (rundt 43 millioner kroner) til Telenor. I tillegg framkommer det av OTEs kvartalsrapport fra november at Telenor forbeholder seg retten til å fremme ytterligere krav, avhengig av utfallet av de pågående prosessene.

Styreleder Gunn Wærsted i Telenor bekrefter overfor DN at hun er holdt informert om Bulgaria-saken, men at den ikke ble behandlet av styret sist høst.

«Jeg er orientert om fremdriften etter anmeldelsen som ble leve

Telenor opplyser at selskapet går ut med opplysningene fordi det er gjort med at Dagens Næringsliv sitter på flere detaljer i saken.

Les mer om

  1. Telenor
  2. Økonomisk kriminalitet
  3. Bulgaria