Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant

Eierne av Norges eneste undersjøiske restaurant, Under på Spangereid ved Lindesnes, har fått politikerne med på at det ikke skal fiskes rett ved restauranten.

Interiør fra restauranten Under på Spangereid i Lindesnes. Landets første og eneste undersjøiske restaurant er designet av arkitekter fra Snøhetta. Nå har restauranten fått lokalpolitikernes støtte i et fiskeforbud rundt spisestedet.

Gründerne har søkt om at området like rundt restauranten defineres som et såkalt nullfiskeområde og at det gis redskapsforbud i et større område rundt i Njervefjorden.

Lokalpolitikerne støtter søknaden og vil nå sende en anbefaling til Fiskeridirektoratet og Fiskeridepartementet om at de vedtar en forskrift for de foreslåtte restriksjonene.

– Er det noe vi politikere må sørge for, er det at mennesker som ønsker å etablere noe i kommunen, blir godt ivaretatt. Vi tar gjerne imot tyske fiskegjester, men det blir for dumt om de skal ha båtene oppi restauranten og fiske opp fisken som vi ønsker skal være synlig fra Under, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen i Lindesnes kommune til Fædrelandsvennen.

Eksteriør av restauranten Under på Spangereid i Lindesnes. Landets første og eneste undersjøiske restaurant er designet av arkitekter fra Snøhetta. Nå har restauranten fått lokalpolitikernes støtte i et fiskeforbud rundt spisestedet.

– Vi er negative

Gründer av den spektakulære restauranten, Gaute Ubostad, sier det ikke har vært problemer med fiskere utenfor de undersjøiske vinduene, men sier at de med et forbud håper å stimulere havet utenfor.

Forsker Trond Rafoss ved Norsk Institutt for bioøkonomi har vært med på å utarbeide de maritime planene rundt restauranten. Han er mot bruk av garn og teiner, men ikke fiske med snøre eller stang.

I Farsund, Lyngdal og Lindesnes Fiskarlag er de derimot ikke støttende til fiskeforbudet. De viser til at området er brukt til hummerfiske, garnfiske og fiske med teiner.

– Vi er derfor negative til deres ønske om forbud mot faststående redskap, sier formann Daniel Fjeldskår i fiskerlaget.