Nå skal du svette mye på kort tid

Korte, intensive treningsøkter og treningsprogrammer med kostholdstips er blant treningstrendene i 2015.

"21 minute body" er en intensiv treningsøkt på Sats Elixia. Fra venstre: Pia Bakken, Anki Egge, Trine Tristana Nordby Lunde, Vår Staude og Unni Lodden.
Unni Lodden får kjørt magemusklene i den intensive 21 minutters økten.

Fengende rytmer og en energisk instruktør pusher i gang treningsåret i salen på Njårdhallen i Oslo. Høye benløft, push ups, spensthopp, hopp og hinking inngår i økten på syv minutter oppvarming, syv minutter kondisjon og syv minutter mobilitetstrening. Treningsøkter på 21 minutter er nemlig det siste nye på SATS Elixia.

Gir bedre kondisjon og styrke

— Gjennomfører man dette to ganger i uken, betyr det bedre kondisjon og styrke. Økten er fin å kombinere med andre gruppetimer, for eksempel body pump, sier instruktør Kine Krøs.

— Kom igjen! Tre minutter, så er dere i mål, roper hun, mens svetten driver av deltagerne.

— Det var mye på kort tid, sier Anki Egge.

Hun er andpusten etter første time med "21 minute body".

— Jeg visste ikke hva det var og ble dratt inn av en venninne. Alltid gøy med noe nytt, og nå har jeg høy puls, sier Vår Staude.

Korte økter for de travle

— Folk etterspør korte og intensive treningsøkter tilpasset tidsklemma. Enkel og effektiv kondisjon, styrke og bevegelighet er stikkord, sier Randi Christensen, produktsjef for gruppetrening på SATS Elixia.

Hun opplyser at den mest populære gruppetreningen på SATS Elixia fortsatt er styrketrening i sal.

— Bodypump/Power/Crosstraining har vært på topp i et par år, og årsaken er nok kombinasjonen av generell styrketrening og høy puls, sier Christensen.

Spinning er fortsatt populær trening på treningssentrene.

Ulike sykkeltimer holder også på populariteten. Innendørs sykling passer for dem som er helt ferske og folk som har trent aktivt i mange år.— Treningsformen er skånsom, og man opplever god treningseffekt. Vi ser også at yogatimer fortsatt er veldig populære og en voksende trend. Etterspørselen etter personlig trening er en trend som vil fortsette også de neste årene. Vi ser at stadig nye grupper opplever gode resultater når de får hjelp fra en PT, sier hun.

Ettersom stadig flere blir opptatt av kostholdet for å oppnå bedre resultater og overskudd, har treningskjeden lansert en tjeneste der alle medlemmene får kostholdstips og treningsprogrammer via en nettportal.

Kondisjon og styrke

Også hos treningskjeden 3T i Trondheim holder spinningtimene stand.

— Spinning er forutsigbare timer og noe folk liker. Vi kjører intervall med 4 x 4 minutter høyintensitet og 3 minutter lavintensitet. Step, som kombinerer kondisjon og styrke, har også holdt seg godt, sier Trude Størmer Vinje, fagansvarlig for gruppetrening ved 3T i Trondheim.

Blant vinterens splitter nye tilbud er trening med "Foam roller" – en rulle som vekker muskulaturen og får i gang sirkulasjonen i ulike muskelgrupper. Timene kombinerer bevegelighetstrening, styrketrening og massasje.

— Vi har også en ny stasjonstrening, kalt Olympia. En time med høy intensitet, effektive og funksjonelle øvelser som både er krevende og artige, sier Vinje.

Også på 3T kan de travle trene korte økter på 30 minutter. Treningskjeden har treningsøkter av forskjellig varighet og intensitet.

Har korte økter noen effekt?

- Det høres forlokkende ut å komme i form på 30 minutter. Har korte økter noen effekt?

— Noe trening sammenlignet med ingen trening, er effektivt, sier Vinje.

Hun ser at avstanden blir større og større mellom de som trener og de som ikke trener i det hele tatt. Derfor tar 3T grep for å få folk til å bevege seg 30 minutter om dagen, i tråd med oppfordringen fra Helsedirektoratet.

— Via Facebook utfordrer vi folk til å trene gratis i 30 minutter med 3T. Vi ønsker å dele kunnskap, uten å ha folk inn i huset. Målet er at folk skal finne balanse og en god treningslivsstil, sier hun.

Høyintensitetstrening holder koken

Internasjonale trender sier intervall, styrke og personlig trener.

Treningsbransjen i Norge er ikke upåvirket av internasjonale trender. Driver du med høyintensiv intervalltrening og har personlig trener, er du i flukt med den internasjonale treningstrenden.

American College of Sports Medicine (ACSM) lager hvert år en trendrapport for treningsbransjen basert på spørreundersøkelser i Europa, USA, Asia, Sør- og Latin-Amerika.

Her er det som ifølge ACSM er topp 10 treningstrender for 2015:

  1. Trening med egen kroppsvekt. Man bruker minimalt med utstyr, noe som gjør trening rimelig. Trenden tar deg tilbake til det essensielle med trening.
  2. Høyintensitets intervalltrening. Korte drag av aktivitet fulgt av en kort hvilepause. Slike treningsprogrammer er vanligvis utført på mindre enn 30 minutter.
  3. Velutdannede, sertifiserte og erfarne treningsveiledere.
  4. Styrketrening. Fortsetter å være sentral i mange treningssentre. Styrke er en vesentlig del av et komplett treningsprogram, som også inkluderer aerobe øvelser og fleksibilitet.
  5. Personlig trener. Stadig flere studenter forbereder seg for en karriere innen helse- og trening, noe som igjen indikerer en voksende trend.
  6. Trening med vekttap. Stadig flere treningssentre tilbyr en kombinasjon av trenings- og kostholdsprogram for bedre vektkontroll.
  7. Yoga. Helse og avslapning, inkluderer Power Yoga, Bikram, Vinyasa og mange andre former.
  8. Treningsprogram for seniorer. Baby-boom – generasjonen eldes, trening skal bidra til at de holder seg sunne og aktive.
  9. Funksjonell trening. Trend som bruker styrketrening for å forbedre balanse og gjøre dagliglivets oppgaver enklere. Nært knyttet opp mot spesielle treningsprogrammer for eldre.
  10. Trening i gruppe på to-tre personer med personlig trener. Økonomisk smart for både deltagere og trener.
Henger du med på intensivøkten et par ganger i uken, kommer du i bedre form, mener instruktør Kine Krøs (foran). På treningen fra venstre: Emilie Sønju, Pia Bakken, Trine Tristana Nordby Lunde, Vår Staude og Unni Lodden.