Norgesgruppen er mot søndagsåpne butikker - men har flest av dem

Norgesgruppen dominerer fullstendig søndagshandelen, men er likevel imot at andre skal få holde åpent.

Kiwi i Son tilhører Norgesgruppen, og er alene om å kunne holde åpent på søndager i sesongen. Den varer fra mars til oktober.

Norgesgruppen, som kontrolleres av milliardæren Johan Johannson (48) er i dag den største motstanderen av søndagsåpne butikker. Samtidig kjemper de med nebb og klør mot at regjeringen skal åpne for generell søndagsåpning. Saken er på høring.

Blir det generell søndagsåpne butikker, kan det bety økt priskonkurranse i dagligvaremarkedet.

Det viser seg nemlig at den ivrigste motstanderen mot søndagshandel også er den største aktøren i søndagsmarkedet.

Les også: Matbaronene tjener mye mer enn «en krone her og en krone der»

Norgesgruppen har 350 butikker som holder hviledagen hellig på sin egen måte — ved å holde kassaapparatet varmt. 238 av disse butikkene er Norgesgruppens dyreste konsept, Joker.

Reitan vil bygge om Rema-butikker

De andre dagligvarekjedene – Ica, Coop, Bunnpris og Rema – har til sammen nær 200 butikker som er åpne på denne dagen.

Nå har Rema-sjef Ole Robert Reitan (43) sett seg lei av å se på at hans kunder går ut av konkurrentens butikker med fulle bæreposer søndagen.— Vi kan ikke sitte og se på at nabobutikken har åpent på søndager og ikke vi. Enten må det bli søndagsåpent for alle, eller så bygger vi om butikkene våre slik at vi kan konkurrere med de andre kjedene på søndagene, sier Reitan, som selv har 17 søndagsåpne butikker i dag.

Ekspert: Vil ikke ha konkurranse

Dagligvareekspert Erik Fagerli, partner i PA Consulting, mener Norgesgruppen har en helt spesiell bakgrunn for sin intense kampanje mot generell søndagshandel:

— De som allerede har søndagsåpent ønsker selvfølgelig ikke at alle andre skal ha den sammen muligheten til å holde åpent. Hvorfor skulle de det? spør Fagerli.

De dyreste er åpne på søndagen

Svaret på hvorfor Norgesgruppen ikke vil ha konkurranse, kan ligge i at de i dag tjener godt på den manglende konkurransen i søndagsmarkedet.

Johan Johannson (48), Norgesgruppen

Norgesgruppen har tidligere sagt til Aftenposten at Joker er den kjeden med de høyeste prisene og at det er dyrere å handle der enn på Meny.Dagligvarekonsernet er imidlertid mest opptatt av at søndagsåpent ikke bare gjelder matbutikker, men alle andre type butikker.

— Vi tror lovendringen vil føre til at søndagen ikke lenger er en annerledesdag. Det vil få konsekvenser for den lille distriktsbutikken, det kan bli vanskeligere å rekruttere fagpersonell og det vil øke miljøbelastningen, sier direktør for næringspolitikk Bård Gultvedt.

Rema villig til å investere

— Som privatperson som bor i byen synes jeg det er fantastisk deilig at butikkene er stengt på søndag, men som Rema-sjef ser jeg at mine kunder handler hos konkurrentene på søndagene. Da er det klart at vi også ønsker søndagsåpent, sier Reitan til Aftenposten.

Han legger til at Rema foreløpig ikke har investert i å bygge om butikkene for å passe til Brustadbu-regelverket. Men dersom det ikke blir en endring i regelverket, kommer han til å revurdere dette.

Søndagshandel gir ikke økte kostnader

Det er ikke snakk om å bygge om alle butikkene, men de vil tilpasse de butikkene der det er fornuftig og der konkurrentene har vesentlig omsetning på søndager, utdyper han.

Ole Robert Reitan (43), Rema 1000

Han er ikke redd for kostnadene.— Erfaringen vår i Danmark er at vi ikke har fått økte kostnader ved å ha søndagsåpent, så vi tror søndagsåpne butikker ikke kommer til å fordyre varene i Norge,sier Rema-sjef Ole Robert Reitan.

Kostnads- og logistikkmessig er det enklere å ha en vareflyt som gjennom syv dager enn gjennom seks.

Holder søndagsåpent som eneste matbutikk

Dette er et av argumentene Norgesgruppen har trukket frem i tidligere argumenter. Samtidig har Kiwi-ansatte sendt brev til regjeringen og protestert mot at alle skal få ha åpent.

De Kiwi-ansatte går hardt ut mot søndagsåpne butikker i bransjebladet Dagligvarehandelen.

Blant Kiwi-butikkene som er åpne selv på "røde dager" er Kiwi i Son. Ola Risbråthe driver butikken og har gjort det siden 1988 da den het Brygga Mat. Han har søndagsåpent fra mars til oktober, siden stedet er definert som turistområde.— I dag er søndag en veldig viktig dag for vår ukeomsetning. Dagens regler gjør at vi er alene på stedet om å kunne ha åpne dørene i sesongen. Skulle det bli en generell adgang til søndagshandel slik at flere butikker i området kan holde åpent, vil det nok bli mindre interessant for oss å ha åpent denne dagen, sier Risbråthe.

Representerer ikke hele bransjen

Hovedorganisasjonen Virke, som i dag kun representerer Norgesgruppen og Bunnpris i dagligvaremarkedet, har sagt klart nei. De har også arrangert frokostmøte på vegne av bransjen om temaet.

Flere Aftenposten har snakket med reagerer sterkt på at organisasjonen sier at de representerer bransjen, mens de eneste medlemmene fra dagligvarehandelen er Norgesgruppen og Bunnpris.

Forslag kommer etter høring

Regjeringen vil legge frem et forslag for Stortinget som gir butikkene adgang til å holde søndagsåpent.

I dag er reglene slik at kun dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter – de såkalte Brustad-buene – som har anledning til å selge dagligvarer på søndag.

Denne begrensingen ønsker regjeringen å oppheve og gi alle næringsdrivende som vil mulighet til å åpne dørene også på søndager.

– Når høringen er avsluttet vil regjeringen oppsummere uttalelsene som er kommet inn og deretter sende saken til Stortinget for behandling, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Det er to mulige varianter som er sendt ut på høring:

Regjeringen kan komme til å foreslå enten full adgang til søndagsåpne butikker, men kan også lande på en variant der kommunene selv skal få bestemme. Forslaget sendes nå på høring.

Regjeringens primærforslag er å gi butikkene mulighet til å ha åpent på vanlige søndager. På de særskilte helligdagene, samt 1. og 17. mai skal de som hovedregel være stengt, ifølge høringsforslaget.

Det andre forslaget åpner for å la kommunene selv fatte vedtak om flere søndagsåpne butikker. Det er en forutsetning at kommunene ikke strammer inn sammenlignet med de rammene som eksisterer i dag, ifølge Kulturdepartementet.

Høringsfristen er satt til 30. juni. Til nå har det kommet inn rekordmange høringsuttalelser, nesten uten unntak er de negative.

Det er ventet at Venstre vil sikre flertall for adgangen til søndagshandel, sammen med Høyre og Frp. Støttepartiet KrF har arbeidet intenst mot forslaget.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!