Økonomi

Vi elsker jobben mest av alle

Er du østlending med jobb i kulturlivet – og over 60 år, er du blant de lykkeligste arbeidstagerne i Europa. Oljeansatte på Vestlandet sliter derimot med arbeidsgleden for tiden.

Er du ansatt i kultursektoren på Østlandet, er arbeidsgleden på topp, skal vi tro en ny undersøkelse. Her er Operaorkesteret i gang med prøver. Illustrasjonsfoto: Trygve Indrelid. Trygve Indrelid

 • Ellen Kongsnes

Nordmenn er i verdenstoppen i arbeidsglede. De over 60 er mest glad i jobben. Folk i Oslo har lavest arbeidsglede. Det bedrer seg når man krysser grensen til Akershus.

Årets Global Employee and Leadership Index fra HR Norge og Ennova måler arbeidsgleden i 39 land. Norge er nummer 1 i Europa og på tredjeplass i verden.

Kultur og olje ytterpunkt

Norge er igjen «europamestre» i arbeidsglede og på tredjeplass i verden, hårfint slått av India, grundig slått av Mexico.

De gladeste arbeidstagerne i landet finner vi i østlandsfylkene utenom Oslo. Oslo er unntaket – hovedstaden ligger i bunn på arbeidsglede regionalt.

Hvis alle norske arbeidstagere var over 60 år, ville Norge tronet øverst i verden på arbeidsglede. Jo eldre du er, desto større er arbeidsgleden, ikke bare i Norge, men generelt.

Sektoren som topper på arbeidsglede i Norge finner er kultur— og foreningslivet. De minst fornøyde finner vi i transportbransjen. Heller ikke ansatte i handels- og serviceyrker er særlig fornøyde. Sterk endring i negativ retning ser vi blant ingeniører i olje og gass i våre vestlige fylker.

Arbeidstagere i de nordiske land og Tyskland har lave ambisjoner. De er godt fornøyde med det de har, og om de skulle akseptere en forfremmelse eller annen positiv utvikling av karrièren skal det ikke kreve noe av dem – for eksempel at de må flytte på seg. Dette står i kontrast til land som Mexico, India og Brasil, hvor ambisjonene er skyhøye.

Vekstnasjonene Mexico og India er igjen i verdenstoppen i arbeidsglede, med Norge på tredjeplass. I år er vi bare desimaler fra å ligge likt med India.

Tredje best i verden

I årets globale måling av blant annet arbeidsglede, skårer norske arbeidstagere igjen gleden over arbeidet helt i verdenstoppen. Som i fjor, er vi best i Europa og på tredjeplass i verden, men i år er tredjeplassen bare desimaler fra å være en delt annenplass med India (70,1 mot 70,2 poeng).

Høyest arbeidsglede i øst

I fjor konstaterte vi at nordlendinger er verdens arbeidsgladeste folkeslag. Men siden den gang har arbeidsgleden i våre tre nordligste fylker falt med tre poeng. Samtidig har den steget med to poeng i de fire østlandsfylkene Hedmark, Oppland, Akershus og Østfold, slik at vi nå finner de gladeste arbeidstagerne i disse fylkene.

Arbeidstagere i Oslo var i fjor de minst fornøyde i landet. I år har arbeidsgleden i Oslo falt enda mer, og er nå på 67 poeng.

Oljefolk har mistet gnisten

De mest fornøyde arbeidstagerne i Norge finner vi i kultur- og foreningslivet, mens vi ser en sterk fremgang i industrien og i bygg og anleggssektoren. Nederst ligger handel og service og transportsektoren.

Årets arbeidsgledeundersøkelse viser at de dramatiske nedskjæringene i olje og gass har gitt dramatiske utslag på en spesifikk gruppe arbeidstagere, nemlig ingeniører i region vest som jobber i olje og gass.

I 2014 var denne gruppen blant de mest fornøyde arbeidstagerne i landet og verden.

— Ingeniører i olje og gass region vest har imidlertid nå mistet nesten all tillit til toppledelsen i selskapene de jobber i, og tilliten til nærmeste leder er også lav.

Eldst og lykkelig

Vi ser også at arbeidsgleden vokser med alderen. Mens de yngste arbeidstagerne i Norge (fra 18 til 29 år) skårer relativt svake 66 på arbeidsglede (på linje med Brasil og Belgia), scorer de over 60 hele 76, 2 poeng høyere enn arbeidsgledeverdensmestrene i Mexico.

— Eldre arbeidstagere ser ut til å besitte «den hellige treenighet» bestående av engasjement, kompetanse og organisasjonsforståelse. De har opparbeidet seg både generell erfaring og bransjespesifikk kompetanse, samt innsikt i organisasjonens indre liv, og de kan utøve ansvar og påvirkning med langt større trygghet enn tidligere i yrkeskarrièren, sier fagansvarlig i HR Norge, Tone Rose Todalshaug til Stavanger Aftenblad.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Her må du punge ut 85.000 kroner for én kvadratmeter

 2. ØKONOMI

  Per Aass (92) jobber fremdeles. Men stadig flere ønsker å pensjonere seg tidligere.

 3. ØKONOMI

  Her er de mest punktlige flyselskapene

 4. REISE

  Gjør et midtvinterskupp til varmere strøk

 5. DEBATT

  Ikke legg ned det franske kultursenteret i Norge, Macron!

 6. KRONIKK

  Finn din indre hjemlengsel og følg mitt eksempel: Flytt ut av Oslo!