Økonomi

Bytter ut hytta med Syden

WEBEiendom.jpg

Pensjonistene får selskap av stadig flere norske 40-åringer på det spanske ferieboligmarkedet.

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

«Statistisk sett» er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin, som kommer med avisen hver søndag.

— Vi ser at det er ganske mange som nå selger hytta og bruker det som egenkapital for å kjøpe bolig i Spania, sier administrerende direktør Håkon E. Hansen i DNB Luxembourg.

De tilbyr lån til nordmenn som vil kjøpe bolig i Spania, og opplevde all time high i fjor både i antall utbetalinger og i eurobeløp. Rekorden ser ut til å bli slått i år.

— Så langt i år har vi hatt en vekst på 40 prosent i antall utbetalte lån, og en økning på 47 prosent i antall utbetalte euro. Mens 2013 viste høy fart, har utviklingen så langt i 2014 vært galopperende, sier Hansen.

Og nordmenn liker å kjøpe der det er andre nordmenn. Ifølge Hansen er det 1) Costa del Sol (Marbella-området) 2) Costa Blanca (Alicante-området) og 3) Kanariøyene som er mest populært.

Tidligere var den typiske norske kjøperen av feriebolig i Spania enten pensjonist eller en som planla pensjonisttilværelsen. De er der ennå. Men stabilt klima, mye hus for pengene, norske aviser og kjøttkaker, billig mat og drikke og relativt spinkelt behov for spanskkunnskaper har de siste årene fristet flere: 40-åringene.

— Alderen synker på dem som drømmer om feriebolig i Spania, og det er blitt aktuelt for stadig flere veletablerte 40-åringer. Mange av dem har allerede tilgang på hytte i Norge gjennom foreldrene, og det kraftige prisfallet i Spania har gjort det mulig for flere og yngre å kjøpe «hytte» her i stedet for hjemme, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Traff bunnen i 2011

Med opptil 40–50 prosent prisfall på deler av det spanske boligmarkedet i finanskriseårene, har mange nordmenn gjort gode kjøp.

— De som kjøpte i 2011 gjorde gode kjøp fordi de traff bunnen, og fikk i tillegg en valutagevinst, sier Øye.

Stadig flere lavprisflyruter har gjort reiseveien overkommelig for flere. På toppen av en velstandsøkning i Norge, er det også blitt lettere å få finansiert Spania-drømmen med lån i euro, ifølge Øye.

Antall nordmenn som har bolig i Spania det siste drøye tiåret har gått rake veien oppover, med unntak av et pauseinnslag etter finanskrisen. Mens kun 2800 nordmenn oppga at de eide bolig i Spania i 2001, gjorde 16.500 det samme i 2012, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Spår prisfall på sjøhytter

Prognosesenteret anslår at antall norske eierskap i Spania ligger høyere enn ligningstallene, da dette ikke inkluderer eierskap via et selskap eller de som har boligen registrert på spansk ektefelle eller familiemedlem.

Det snakkes om rekord med fjorårets salgstall, og skal man tolke utlånstallene til DNB Luxembourg i positiv retning, kan det ligge an til nye rekorder i år.

— I fjor eksploderte Spania-salget, og dette slår kraftig inn på sjøhyttemarkedet i Norge. Jeg kan ikke forstå annet enn at prisene på sjøhytter i Norge faller ytterligere i år, nå som Spania i større grad er blitt den nye sørlandshytta, sier Øye.

Prognosesenteret har i en årrekke undersøkt nordmenns kjøpedrømmer i utlandet. I 2010 sa 7700 at de ønsket å kjøpe i Spania. Nå sier 16.600 det samme. Det er rekordmange sammenlignet med tidligere undersøkelser. En brøkdel vil faktisk realisere drømmene, men salgstallene i perioden bekrefter den økende trenden.

Det tyder på at det ikke blir færre norske gloser å høre under den spanske solen med det første.